MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Συνεχίζονται τα “ξηλώματα” στο Φεστιβάλ Αθηνών: το παρασκήνιο της αποπομπής του Προέδρου

Ας ξεκινήσουμε χαλαρά, γιατί το θέμα δεν είναι και τόσο χαλαρό: το υπουργείο Πολιτισμού ακολουθεί την παράδοση να βγάζει ανακοινώσεις για σοβαρά θέματα στο τέλος της εβδομάδας, κατά προτίμηση Παρασκευή. Ετσι, την περασμένη Παρασκευή, γύρω στις 8.30 το βράδυ έφτασε στα ηλεκτρονικά μας ταχυδρομεία η εξής ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού: «Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε. κ. Γιώργος Αντωνακόπουλος. Τη θέση του αναλαμβάνει η έως τώρα Αντιπρόεδρος και καθηγήτρια του New York University κ. Ελένη Θεοδωράτου».

author-image Όλγα Σελλά

Ήταν κανονιά μη αναμενόμενη; Για όσους παρακολουθούν τα θέματα του Φεστιβάλ Αθηνών, μάλλον δεν ήταν και τόσο. Γιατί τα πολλά κέντρα και οι πολλές φιλοδοξίες αρκετών προσώπων, θεσμικών και μη, στο Φεστιβάλ Αθηνών ήταν φανερά και εν πολλοίς γνωστά τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Βεβαίως, ένα σοβαρό ζήτημα είναι ότι δεν υπήρξε αιτιολογία της αποπομπής. Πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, πάντως, με τις οποίες επικοινωνήσαμε, λένε ότι «κατά την κρίση του υπουργού υπάρχουν σοβαρά θέματα, που έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια στη διοίκηση». Τι σημαίνει αυτό;

Οι πηγές, όσο και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, κάνουν λόγο για «κακή χρήση του ρόλου του προέδρου του Δ.Σ.». Ισχυρίζονται ότι δεν κρατούσε πρακτικά στις συνεδριάσεις, ότι δεν ενημέρωνε τα μέλη του Δ.Σ. για πολλά και σοβαρά θέματα, ότι δεν έβγαινε ημερήσια διάταξη, ότι υπήρχαν δαπάνες που δεν γνώριζε το Δ.Σ. (τα υπόλοιπα μέλη του δηλαδή). Λένε, για παράδειγμα, ότι η πολύ βροντερή συνέντευξη Τύπου για το Λύκειο Επιδαύρου δεν είχε περάσει από το Δ.Σ.!!! Και ότι πολλά από τα μέλη του Δ.Σ. δεν γνώριζαν τίποτα από τις ανακοινώσεις και το σχεδιάγραμμα για τις δράσεις του Λυκείου Επιδαύρου, που ανακοινώθηκαν ως ειλλημμένες αποφάσεις, για έναν θεσμό που θα ξεκινούσε μάλιστα από το καλοκαίρι του 2017.

baltas aristeidis
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς

Την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Αντωνακόπουλος, πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Φεστιβάλ πλέον, εισηγήθηκε τη θέση του γενικού διευθυντή του οργανισμού να πάρει ο Παναγιώτης Δούρος, αδελφός της περιφερειάρχου Αττικής και μέχρι πρότινος δεύτερος γραμματέας του Γιώργου Λούκου και στη συνέχεια διευθυντής του γραφείου τόσο του Νίκου Ξυδάκη όσο και του Αριστείδη Μπαλτά, στο υπουργείο Πολιτισμού, θέση από την οποία ο τελευταίος τον έπαυσε.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, υπήρχε γραπτή εισήγηση από την προηγούμενη μέρα, που έλεγε ότι ο καταλληλότερος γι’ αυτή τη θέση είναι ο κ. Δούρος. Το θέμα πάντως δεν συζητήθηκε, γιατί έλειπε, λόγω ασθενείας, η αντιπρόεδρος, και νυν πρόεδρος του Δ.Σ. Ελένη (Λιάνα) Θεοδωράτου. Στην προκειμένη περίπτωση το υπουργείο αντέδρασε έντονα: για τις σημαντικές θέσεις, οι διαδικασίες θα γίνονται με διαφάνεια. «Θέλει ανοικτό διαγωνισμό το υπουργείο για τη θέση του γενικού διευθυντή του Φεστιβάλ. Και μπορούν όλοι να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση αυτή».

Τι θα γίνει και τι πρέπει να γίνει τις επόμενες μέρες; Θα πρέπει να οριστεί νομικά η τοποθέτηση της κ. Θεοδωράτου στη θέση του προέδρου, θα πρέπει επίσης να πληρωθεί από τον υπουργό η κενή θέση του μέλους του Δ.Σ. και μετά, όπως λένε όλοι, θα προκηρυχθεί η θέση του γενικού διευθυντή του Φεστιβάλ.

Επικοινωνήσαμε και με τη νέα πρόεδρο του Δ.Σ. του Ελληνικού Φεστιβάλ, κ. Λιάνα Θεοδωράτου. Τη ρωτήσαμε τι θα ήθελε να κάνει από τη νέα της θέση, ποια είναι τα σχέδιά της και οι απόψεις της: «Αυτό που θα ήθελα να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να λειτουργεί το φεστιβάλ καλά. Δηλαδή, να έχουμε ένα κλίμα συνεργασίας μεταξύ του Δ.Σ. και του καλλιτεχνικού διευθυντή. Να υπάρχουν πάντα πρακτικά και να τα υπογράφουμε, να περνάνε όλες οι εγκρίσεις από το Δ.Σ. πριν υλοποιηθούν και κυρίως να είναι ένας υγιής οργανισμός όσον αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες του».

Σχετικά με τη θέση του γενικού διευθυντή του Φεστιβάλ, η κ. Θεοδωράτου υπερασπίστηκε τις «ανοικτές διαδικασίες στις μεγάλες προσλήψεις. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στα πάντα. Έχουμε στόχο να φτιάξουμε τον κανονισμό του φεστιβάλ, το έχουμε ήδη ξεκινήσει, θέλουμε να κάνουμε μια επιτροπή με τη συμμετοχή όλων και να εγκριθεί από το Δ.Σ. Προφανώς, καταλαβαίνουμε ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά με χίλια προβλήματα. Κι επειδή αρκετοί έλεγαν ότι πρέπει να τρέξουμε, τρέχουμε, ναι, αλλά στα πλαίσια της νομιμότητας», μας λέει. Την ρωτάω αν πιστεύει ότι αυτές οι επιθυμίες της είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν. «Ειλικρινά πιστεύω ότι μπορεί να γίνει. Ξέρω ότι έχουμε δυσκολίες και ότι τα πράγματα αλλάζουν λίγο δύσκολα. Έχουμε έναν πολύ καλό οικονομικό διευθυντή που βοηθάει πάρα πολύ. Αν δεν το πίστευα, συνολικά, δεν θα δεχόμουν αυτή την ευθύνη».

vaggelis theodoropoulos festival athinon 2016
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ επιχειρήσαμε να μιλήσουμε και με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο. Δεν απάντησε σε καμία από τις προσπάθειές μας. Το ερώτημα ήταν απλό: θα γίνει και αν ναι, πότε, η απολογιστική συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ που είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο εδώ και καιρό. Στην πορεία του ρεπορτάζ, βεβαίως, διαπιστώθηκε ότι ο απολογισμός του Φεστιβάλ πρέπει να περάσει και να εγκριθεί από το Δ.Σ., και κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Με τούτα και με κείνα, ένας λαμπερός θεσμός συνεχίζει να έχει αναταράξεις που διαπιστώνονται -τι κρίμα- και από την υποδοχή που έκανε το κοινό στις παραστάσεις της Αθήνας (γιατί όπως έχουμε ήδη γράψει στο monopoli.gr οι παραστάσεις της Επιδαύρου πήγαν εξαιρετικά καλά, μόνο που ήταν όλες επιλογές της διοίκησης Λούκου και δεν υπήρχε καμία συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών σ’ αυτές. Άρα μηδέν έσοδα στο ταμείο του). Και παρακολουθούμε ένα ακόμη επεισόδιο σ’ αυτό το σίριαλ που ξεκίνησε με την αποπομπή του Γιώργου Λούκου• ένα σίριαλ που είναι, ασφαλώς, εις βάρος ενός θεσμού που έγραψε ιστορία. Σ’ αυτή τη φάση γράφει μικροϊστορία…

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b