MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Χοροθέατρο

Κουαρτέτο του Heiner Muller στο Arroyo Nuevo

Το “Κουαρτέτο” του Heiner Müller “, ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου επιστρέφει για 2η χρονιά, από τις 14 Οκτωβρίου στη σκηνή του Arroyo Nuevo, σε σκηνοθεσία και χρογραφία του Σταύρου Λίτινα.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του Δεσποινίς Τζούλια του A. Strindberg, η αρχετυπική πάλη των φύλων στα πρόσωπα της Μαρκησίας ντε Μερτέιγ και του Υποκόμη ντε Βαλμόν, μεταγράφεται με συγκλονιστικό τρόπο σε flamenco και αποκτά διαστάσεις εκ βάθρων αλληλοεξόντωσης, σε ένα παιχνίδι υποταγής και ταπείνωσης υπό την σκέπη του ερωτικού προσωπείου.

Το Κουαρτέτο του Heiner Müller είναι βασισμένο στις Επικίνδυνες Σχέσεις του Choderlos de Laclos, ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε το 1782 ως μια σειρά προκλητικών επιστολών που ανταλλάσσουν η Μαρκησία ντε Μερτέιγ και ο Υποκόμης ντε Βαλμόν και το οποίο απαγορεύτηκε ως ανήθικο στη Γαλλία την εποχή της έκδοσης του αλλά και αργότερα. Η εκδοχή του Müller χρησιμοποιεί τις δύο κεντρικές μορφές των Επικίνδυνων Σχέσεων (της Μαρκησίας και του Υποκόμη), οι οποίες σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο παιχνίδι μεταμφιέσεων υποδύονται τόσο τους εαυτούς τους όσο και τα δύο αθώα θύματα τους, τη Βολάνζ (παρθένα ανιψιά της Μερτέιγ) και την Κυρία του Προέδρου ντε Τουρβέλ.

to kouarteto muller arroyo nuevo 2016 2

Η Ελένη Βαροπούλου (θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου και τέχνης, μεταφράστρια και δοκιμιογράφος) αναφέρει μεταξύ άλλων για το Κουαρτέτο: Σαν κομμάτι του παρελθόντος, θραύσμα που αποκομμένο επαναφορτίζεται με καινούργιες σημασίες, είδε ο Μύλλερ τις «Επικίνδυνες Σχέσεις». Αναμορφώνοντας από μνήμης το έργο του Λακλό, κάλεσε το παρόν να πυροδοτήσει την ανάμνηση. Το «Κουαρτέτο» είναι λοιπόν η σαρωτική πυρκαγιά που προέκυψε από το σπινθήρα του παρόντος όταν άναψε τη μακρινή εικόνα του μυθιστορήματος, ενός θαμμένου λογοτεχνικού θησαυρού, κλασικού λείψανου της ευρωπαϊκής σκέψης. (Το Βήμα, 29/9/89)

Ο Σταύρος Λίτινας σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εξειδικεύτηκε στο βιοκλιματικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων. Υπήρξε πρώτος χορευτής της ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου και Αθήνας για δώδεκα έτη. Ξεκίνησε Flamenco με τον Carlos ενώ μαθήτευσε με διάσημους χορευτές και χορογράφους (Antonio Canales, Eva Yerbabuena, Juana Amaya, Rafaela Carrasco, Joaquin Grilo κα). Είναι παραγωγός και χορογράφος της ομάδας «ARROYO NUEVO» υπογράφοντας παράλληλα σημαντικές παραστάσεις ως σύμβουλος κίνησης αλλά και ως σκηνογράφος. Για την παράσταση Κουαρτέτο αναφέρει στο σκηνοθετικό του σημείωμα:

to kouarteto muller arroyo nuevo 2016 3

Έτσι, με το πρόσωπο στραμμένο στα ερείπια της Ευρώπης, παραφράζοντας τα λόγια του συγγραφέα που θέλει την πλάτη στραμμένη, παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις και τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς, παγιδευμένος στη δυναμική κυρίαρχων και υποταγμένων, μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία δίχως ταυτότητα με μολυσμένο με βία τον κοινωνικό της ιστό και αλλοτριωμένες τις ανθρώπινες συνειδήσεις… έναν ακήρυχτο πόλεμο, μιας και κάθε γενιά, σαν κατάρα, οφείλει να ζει τουλάχιστον ένα• μια εφιαλτική αντανάκλαση της ιστορίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Heiner Muller
Σκηνοθεσία: Σταύρος Λίτινας

Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας
Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας
Μουσική: Σταύρος Λίτινας
Φωτισμοί: Σταύρος Λίτινας
Χορογραφία: Σταύρος Λίτινας

Παίζουν: Εύα Παρασκευοπούλου, Σταύρος Λίτινας, Πιάνο: Αλίνα Αναστασιάδη, Αφήγηση: Άντζελα Μπρούσκου

Τιμές Εισιτηρίων: 12 ευρώ κανονικό, 10 μειωμένο
Πληροφορίες: Ισχύει προσφορά προπώλησης με 10 ευρώ έως και τις 13 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Παρασκευή & Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.00
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b