MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Flâneur#10: Στα έδρανα της Βουλής, παρόντες. Στο κοίλον;

Κρατάμε απουσίες των πολιτικών προσώπων από τα ανοιχτά θέατρα του φετινού καλοκαιριού και, μοιραία, απορούμε.

author-image Όλγα Σελλά

Να είναι ο φόρτος εργασίας; Να είναι που η Βουλή ακόμα λειτουργεί σε ολομέλεια; (Μπα, δεν αρκεί ως ερμηνεία, γιατί ο πρόεδρος της Βουλής βρήκε χρόνο να πάει στην Επίδαυρο). Να είναι τα διεθνή γεγονότα που δεν επιτρέπουν στους πολιτικούς να αφιερώσουν και λίγη ώρα στην τέρψη που προσφέρει ο πολιτισμός; (Το πραξικόπημα που παραλίγο να γίνει στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου, «έσκασε» μόλις βγήκαμε από την παράσταση της «Αντιγόνης»). Ή μήπως γενικά οι βουλευτές και οι υπουργοί αποφεύγουν να βρεθούν σε μεγάλα θέατρα, γιατί εκτός από τα πολιτιστικά δρώμενα μπορεί να αντιμετωπίσουν και… δρώμενα των κερκίδων;

Πάντως εγώ θυμάμαι, λίγο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ιδίως τα μέλη της κυβέρνησης -του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου- να κάνουν συχνές εμφανίσεις σε πλατείες θεάτρων. Και ασφαλώς θα περίμενα να στηρίξουν περισσότερο την «πρώτη φορά» του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του  Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου.

Μετρημένες στα δάχτυλα είναι λοιπόν οι παρουσίες των πολιτικών στα ανοιχτά θέατρα. Οι νικητές… μέχρι στιγμής είναι:

Η παράσταση «Αριστοφανιάδα» που παρουσιάστηκε στις 11 Ιουλίου στο Ηρώδειο, δεν άφησε, μεν, καλές εντυπώσεις στην κριτική, μπορεί όμως να διεκδικήσει τα πρωτεία στο ότι ήταν η παράσταση που φιλοξένησε τους περισσότερους πολιτικούς, και μάλιστα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Εκείνη την ημέρα στο Ηρώδειο βρέθηκαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές που εκλέγονται στην Κρήτη, αφού στην παραγωγή της παράστασης συμμετέχει και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και τα κρητικά σωματεία είχαν πρωτοστατήσει στην κινητοποίηση του κοινού για την πρεμιέρα της παράστασης.

Hrodeio

Αυτή ήταν η μόνη φορά φέτος που τόσοι πολλοί βουλευτές άφησαν για λίγο την πολιτική δράση και τις υποχρεώσεις τους και κάθισαν για λίγη ώρα στις κερκίδες του Ηρωδείου. Η επόμενη πιο… μαζική «κάθοδος» πολιτικών στην Επίδαυρο, ήταν για την παράσταση του Κρατικού Θεάτρου  Βορείου  Ελλάδος «Επτά επί Θήβας», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις. Στις 22 και 23 Ιουλίου κατέβηκαν στην Επίδαυρο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Ο Νίκος Ξυδάκης και ο Βασίλης Λεβέντης, μάλιστα, συνέχισαν και στο καθιερωμένο δείπνο στον «Λεωνίδα» στο Λυγουριό, μετά την παράσταση.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, ακόμη δεν έχει παρακολουθήσει κάποια παράσταση στην Επίδαυρο. Από το υπουργείο Πολιτισμού μας ενημέρωσαν ότι ο υπουργός λόγω απουσίας του σε ταξίδια στο εξωτερικό δεν κατάφερε να πάει μέχρι στιγμής να παρακολουθήσει κάποια παράσταση στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, αλλά «θα πάει οπωσδήποτε σε κάποια από τις δύο παραστάσεις του Αυγούστου, είτε στη “Λυσιστράτη” είτε στους “Ορνιθες”». Και μας ενημέρωσαν επίσης, ότι ο κ. Μπαλτάς πήγε στην παράσταση για ανέργους που έκανε η Λυρική («για λόγους συμβολικούς», όπως μας είπαν) και ότι το Σάββατο 30 Ιουλίου θα παραβρεθεί στην παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών «2666», που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Μπολάνιο, στο Μέγαρο Μουσικής.

baltas

Πάντως, σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, στην παράσταση «Οιδίπους Τύραννος», συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του ρωσικού θεάτρου «Βαχτάνγκοφ», θα παραστεί την Παρασκευή 29 Ιουλίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b