MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το Suntan υποψήφιο για το βραβείο Lux

Μεγάλη διάκριση για την ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου «Suntan», καθώς στο περιθώριο του 51ου Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι έγινε η τελετή ανακοίνωσης των ευρωπαϊκών ταινιών που θα διεκδικήσουν φέτος το Βραβείο Lux (του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου) και η ελληνική ταινία επιλέχτηκε για την δεκάδα.

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη θέσπιση του εν λόγω βραβείου. Το Suntan είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου με πρωταγωνιστές τον Μάκη Παπαδημητρίου σε ένα ιδιαίτερο ρόλο και την νεοφερμένη Έλλη Τρίγγου.

Γυρισμένο εξ ολοκλήρου στην Αντίπαρο, το φιλμ πραγματοποίησε θετικότατη πορεία στο εγχώριο box office αγγίζοντας τα 25.000 εισιτήρια, ενώ η νέα του διάκριση έρχεται να προστεθεί σε εκείνη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου όπου κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης ταινίας.

Ανάμεσα στις 10 επιλεχθείσες ταινίες που θα συναγωνιστούν το «Suntan» για την τελική τριάδα συναντάμε το «Toni Erdmann» της Μάρεν Άντε που αποθεώθηκε από τους κριτικούς στις Κάνες και το ρουμάνικο «Sieranevada» του Cristi Puiu, επίσης υποψήφιο για τον Χρυσό Φοίνικα στις φετινές Κάνες. Οι υπόλοιπες ταινίες είναι οι «La Pazza Gioia» του Πάολο Βίρτζι, «L’avenir» της Μία Χάνσεν-Λοβ, «Ma Vie de Courgette» του Κλοντ Μπάρας, το «War» του Τομπίας Λίντχολμ, «Cartas da Guerra» του Ίβο Φερέιρα, το «A Syrian Love Story», του Σιν ΜακΆλιστερ και το «À Peine J’ouvre les Yeux», της Λεϊλά Μπουζίντ.

Τελευταία φορά που μια ελληνική ταινία είχε φτάσει στις 10 υποψήφιες για το βραβείο Lux ήταν το 2014, η ταινία «Xenia» του Πάνου Κούτρα.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b