MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Επιμένει δικαστικά ο Σωτήρης Χατζάκης

Απαντά με δηλώση του στην χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνουν ως νόμιμη την απομάκρυνση του από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού θεάτρου.

author-image Στέλλα Χαραμή

Πρόθυμος να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα αναφορικά με την αποπομπή του από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού θεάτρου δηλώνει ο Σωτήρης Χατζάκης. Ο σκηνοθέτης υποδέχθηκε την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας με μια ακόμα πύρινη επιστολή του, αντιδρώντας και στο πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής.

Σύμφωνα με αυτήν, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της τότε ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού που τον έπαυε από τα καθήκοντα του. Ο κ. Χατζάκης, είχε διοριστεί το 2013 με τριετή θητεία ως επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου, ωστόσο στις 21η Απριλίου 2015, με απόφαση του υπουργού Νίκου Ξυδάκη, ο διορισμός του ανακλήθηκε. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του Σωτήρη Χατζάκη ως αβάσιμη, κρίνοντας ότι η πρόωρη λήξη της θητείας του αιτιολογείται νόμιμα, εφόσον διέπραξε δύο σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου. Για την ιστορία, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής υπέγραψε τρεις συμβάσεις έργου (για σκηνοθεσία παραστάσεων) με το Εθνικό Θέατρο ενώ το επιτρεπόμενο όριο είναι δύο. Το ΣτΕ μάλιστα, έκρινε ότι ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού μπορεί να αποφασίζει την παύση ενός καλλιτεχνικού διευθυντή από τα καθήκοντα του εφόσον την αιτιολογήσει «για οποιονδήποτε άλλο σοβαρό λόγο».

Η πλήρης δήλωση Χατζάκη έχει ως εξής:

Εύγε!
Αφού επί μήνες, συνεργαζόμενοι με τα παρακρατικά καρκινώματα του Εθνικού, διέσπειραν άθλιες φήμες οτι δήθεν πληρώθηκα και τρίτη – εκτός των δυο νόμιμων – σκηνοθεσία, τώρα ομολογούν, μετά το ράπισμα των αδιάσειστων στοιχείων, οτι όχι δεν πληρώθηκα, αλλά οτι η σκηνοθεσία που έκανα με μηδενική αμοιβή, συνιστά σοβαρό λόγο για την απομάκρυνσή μου από τη θέση και την εργασία μου.
Γνωρίζουν – όπως και όλος ο κόσμος – οτι αναγκάστηκα να κάνω δωρεάν την τρίτη σκηνοθεσία, λόγω σοβαρής ασθένειας συναδέλφου σκηνοθέτη, για να μη μείνει κλειστό το θέατρο και ζημιωθούν το γόητρο και τα έσοδά του.
Η πράξη μου αυτή δεν έβλαψε το δημόσιο συμφέρον ούτε κατά ένα ευρώ, απεναντίας έφερε έσοδα 454.000 ευρώ.
Γνωρίζουν οτι είναι απολύτως ανακριβή τα ποσά που αναφέρουν οτι εισέπραξα για τα έτη 2014 και 2015. Εισέπραξα μόνο την αμοιβή μου για τη σκηνοθεσία δυο – όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος – έργων την κάθε χρονιά.
Και όμως, αδίστακτοι και μοιραίοι, χαίρονται τώρα την πλαστογραφία, το bullying, τις παρακρατικές εφόδους στο Εθνικό Θέατρο, την τρομοκράτηση των εργαζομένων και την απαξίωση των θεσμών.
Δυστυχώς γι’αυτούς η ζωή προχωρά, μαθαίνει, ξεκαθαρίζει. Στο νέο τους Εθνικό οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Τους περιμένει η πτωση, η αποκάλυψη των παργματικών αιτίων των πράξεών τους και η τιμωρία.
Όσο για εμένα, ασφαλώς και θα συνεχίσω τον δικαστικό αγώνα για την τιμή, την αξιοπρέπεια και τη δικαίωσή μου.
Σωτήρης Χατζάκης

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b