MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Με το ίδιο μέτρο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Από Μηχανής Θέατρο

Με φρέσκια ματιά και ειλικρινή προβληματισμό που ακούγεται επικίνδυνα επίκαιρος σήμερα, η ομάδα C.for Circus παρουσιάζει το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ “Με το ίδιο μέτρο”, από 15 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 22.00, στο Από Μηχανής Θέατρο.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

“Ο πιο επικίνδυνος είναι ο πειρασμός που μας προτρέπει ν’ αμαρτήσουμε με την αξιολάτρευτη αρετή”.
Ισχύει η ισονομία για όλους; Ή μήπως κάποιοι εξαιρούνται και είναι υπεράνω του νόμου;

Νους και σάρκα, ένστικτο και λογική, αγνότητα και λαγνεία: ποιο κυριαρχεί όταν ο άνθρωπος παλεύει ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι; Πόσο μοιάζουν τελικά ο «καλός» με τον «κακό» και κατά πόσο μπορεί ο άνθρωπος να ξεπεράσει τη θνητή του φύση; Η θεατρική ομάδα C.for Circus, που κέρδισε τις εντυπώσεις με την πρώτη της εμφάνιση στην Αθήνα πριν από δύο χρόνια, επιστρέφει με τη σαιξπηρική κωμωδία, η οποία πρωτανέβηκε το 1604 με θέμα τη διαφθορά, τη δικαιοσύνη και την ανθρώπινη δολιότητα.

Το έργο
“Ω, υπέροχο είναι να έχεις δύναμη δράκου, αλλά τυραννικό να τη μεταχειρίζεσαι σαν δράκος”

Στη Βιέννη του 16ου αιώνα, πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι απαρχαιωμένοι νόμοι έχουν πάψει να εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα κάθε τάξη να έχει καταργηθεί, τα ήθη να έχουν εκτραχυνθεί. Ο Δούκας της Βιέννης αναγνωρίζοντας το μερίδιο της ευθύνης του στο απροχώρητο της κατάστασης, προφασίζεται ότι πρέπει να λείψει και αφήνει την εξουσία στον μοναδικό άνθρωπο που θεωρεί πως έχει παραμείνει ηθικός και ενάρετος, τον άρχοντα Άγγελο. Ο Άγγελος, χωρίς να γνωρίζει πως ο Δούκας παρακολουθεί στενά τις πράξεις του, επωμίζεται με χαρά και όρεξη το βάρος της επιβολής των παλαιών νόμων, ξεκινώντας από το κλείσιμο των οίκων ανοχής και την επιβολή θανατικής ποινής για τη μοιχεία και την συνεύρεση εκτός γάμου.

Πολύ γρήγορα, ο Κλαύδιος, ένας νεαρός άρχοντας που άφησε έγκυο τη μέλλουσα σύζυγό του, συλλαμβάνεται και οδηγείται στη φυλακή αναμένοντας την εκτέλεσή του. Η αδερφή του, η νεαρή δόκιμη μοναχή Ισαβέλλα, προστρέχει στον Άγγελο και παρακαλάει για τη ζωή του
αδερφού της. Και ο Άγγελος, αυτό το υπόδειγμα αρετής και συνέπειας, όντως συγκινείται από τις παρακλήσεις της και δέχεται να απελευθερώσει τον Κλαύδιο με ένα αντάλλαγμα: το κορμί της Ισαβέλλας. Ο Άγγελος βρίσκεται ένοχος μπροστά στον ίδιο του τον νόμο, αντιμέτωπος με την ποινή που ο ίδιος επέβαλε στον αδερφό της κοπέλας. Θα κριθεί ο Άγγελος για το έγκλημά του ή μήπως για την εξουσία ισχύει ο κανόνας της αυτοεξαίρεσης;

Περισσότερα από Φεστιβάλ
VIMA_WEB3b