MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Street Art. Τέχνη ή Βανδαλισμός;

Όταν κάνεις βόλτες στην πόλη με το ποδήλατο, έχεις την ευκαιρία να δεις πολλά πράγματα με «άλλο μάτι».Πηγή: Αthens Bike City

author-image Athens Bike City

Ο ρυθμός του ποδηλάτου είναι πιο αργός και ανθρώπινος και σου επιτρέπει να παρατηρείς λεπτομέρειες που δεν είχες προσέξει, ακόμα κι αν θεωρείς ότι ξέρεις καλά μία γειτονιά. Άλλωστε η πόλη είναι ζωντανή και αλλάζει συνέχεια. Ένα από τα στοιχεία που αλλάζουν την πόλη και πολλές φορές καθορίζουν και την αίσθηση που δίνει κάποια γειτονιά, είναι τα graffiti, οι εικόνες στους τοίχους.

Τις περισσότερες φορές στους τοίχους βρίσκονται γραμμένες αηδίες και βρωμιά, οπαδικά ή πολιτικά συνθήματα, ή απλώς κάποιοι κάφροι με σπρέι και διάθεση να βανδαλίσουν τα πάντα «για πλάκα».

Η πόλη είναι ο κοινός μας τόπος, όλοι αφήνουμε το σημάδι μας σε αυτήν με την παρουσία και τις πράξεις μας. Δυστυχώς αυτοί οι τύποι υπάρχουν ανάμεσά μας, με την γιγαντιαία άγνοια και βλακεία τους, έτοιμοι και πρόθυμοι να επιβάλουν σε όλους την κακογουστιά τους.

Είναι καθαρά θέμα παιδείας και προφανέστατα υπάρχει σοβαρό έλλειμμα σε αυτή τη χώρα.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι πραγματικοί καλλιτέχνες ανάμεσα στους ζωγράφους των τοίχων, κάποιοι που έχουν άποψη και αισθητική και που παράγουν γνήσια και πρωτογεννή αστική τέχνη. Τέχνη του δρόμου.

Μερικοί από αυτούς είναι απλώς καλοί ζωγράφοι και σχεδιαστές που χρησιμοποιούν τους τοίχους σαν καμβά για τη δημιουργία τους. Υπάρχουν όμως και κάποιοι ανάμεσά τους που κάνουν πραγματικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στην πόλη, που με τα «σχόλια» τους διαμορφώνουν το «στίγμα» μίας περιοχής. Είναι τελείως υποκειμενικό και δεν συμφωνούν όλοι με αυτό, το ξέρω και το καταλαβαίνω, πολλοί δεν βλέπουν διαφορά και τα θεωρούν όλα βανδαλισμό. Και ως έναν βαθμό πράγματι, έτσι είναι.

Μπορεί, αν ήταν ο δικός μου φρεσκοασπρισμένος τοίχος που γράφανε, να ήμουν έξαλλος. Ωστόσο σαν πολίτης της Αθήνας, βλέπω να συντελούνται καθημερινά στην πόλη τραγικά «εγκλήματα» αισθητικής – και όχι μόνο – από τους πολίτες, τις δημοτικές αρχές και φυσικά από την πολιτεία. Τουλάχιστον αυτοί που γράφουν στους τοίχους δεν εγκληματούν για το κέρδος, το κάνουν για να εκφραστούν, να δώσουν κι αυτοί το στίγμα τους, στη γειτονιά τους. Και σε πολλές περιπτώσεις καταφέρνουν να ομορφύνουν λίγο αυτή την άσκημη και χιλιοβιαμένη πόλη μας. Προσωπικά τους ευχαριστώ γι’ αυτό.

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b