MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο “Γλάρος” ανοίγει τα φτερά του στο Κ.Θ.Β.Ε.

Τη φετινή σεζόν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τον “Γλάρο” του Αντόν Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου.

Monopoli Team

Η Θεσσαλονίκη έχει γνωρίσει στο παρελθόν σπουδαίες στιγμές με σημαντικές θεατρικές παραστάσεις. Διένυσα την εφηβεία μου, την δεκαετία του ’80, με σπουδαίες παραστάσεις στο Κ.Θ.Β.Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές σκηνές των Αθηνών έκαναν πρεμιέρα στην Θεσσαλονίκη και δοκιμάζονταν από το απαιτητικό και με θεατρικές γνώσεις κοινό της Θεσσαλονίκης.

Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες η κατάσταση άλλαξε, οι θεατρικές σκηνές άρχισαν να λιγοστεύουν και παρατηρήθηκε μια παρακμή στις τέχνες γενικότερα. Ζώντας την τελευταία 15ετία στην Αθήνα προσωπικά δε μου έλειψαν. Γυρίζοντας όμως πάλι πίσω στην πόλη μου σκεφτόμουν ότι πραγματικά θα μου έλειπε η θεατρική ζωντάνια και η πληθώρα των παραστάσεων που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω.

PHOTO GLAROS7

Ξεκίνησα βλέποντας το πρόγραμμα του Κ.Θ.Β.Ε. με ενδιαφέρουσες παραστάσεις, μία από αυτές τον «Γλάρο» του Αντόν Τσέχωφ.

Ο Γιάννης Βούρος, που σκηνοθετεί το έργο, σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου, μπήκε στον κόσμο του Τσέχωφ και μας παρουσίασε με απόλυτη καθαρότητα τις σχέσεις των ηρώων και τη δραματική δομή του κειμένου αυτού. Τα ερωτικά τρίγωνα και οι ανεκπλήρωτοι έρωτες κυριαρχούν στο έργο. Κανείς δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος ή ευχαριστημένος από τη ζωή του τελικά. Παρ΄ όλα αυτά κατάφερε να δημιουργήσει, τρυφερές στιγμές ανάμεσα στους ήρωες και να δώσει μια νότα κωμωδίας σε ένα δραματικό έργο. Ειδικά με τους χαρακτήρες του γιατρού (Κώστας Σάντας) και του αδελφού της Ιρίνας (Χρήστος Σιμαρδάνης). Άλλωστε ο Τσέχωφ έλεγε χαρακτηριστικά ότι γράφει κωμωδίες. Η Κοραλία Καράντη στο ρόλο της Ιρίνας Αρκαντίνα εξαιρετική. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ σε κλασσική γραμμή, απόδωσαν με επιτυχία το χώρο και το χρόνο που εξελίσσονταν το έργο. Το αισθητικό αποτέλεσμα ήταν αξιόλογο.

glaro1

Με μεγάλη ευχαρίστηση παρακολούθησα την παράσταση σε ένα γεμάτο θέατρο και με πολλούς νέους ανθρώπους.

Εύχομαι να ζωντανέψει ξανά η αίγλη της Θεσσαλονίκης. Η εποχή που ζούμε, με όλα τα προβλήματα και την αβεβαιότητα, ίσως να μην ευνοεί για εμπνεύσεις και δημιουργία αλλά με αισιοδοξία και καλή διάθεση και κέφι για δημιουργία μπορούμε να πετύχουμε στόχους, να κάνουμε θαύματα.

Από την πόλη μας έχουν αναδειχθεί σπουδαία ονόματα στην τέχνη, είτε ήταν μουσική, είτε θέατρο, είτε ζωγραφική. Οι άνθρωποι της πόλης μας πάντα είχαν κάτι να δείξουν και ελπίζω σε μια νέα αναγέννηση …

PHOTO GLAROS9

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b