MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Όπερα

Καπουλέτοι και Μοντέκκοι του Bellini στο Μέγαρο Μουσικής

H όπερα “Καπουλέτοι και Μοντέκκοι” του Βιντσέντζο Μπελλίνι, ένα από τα αριστουργήματα του ρομαντικού μπελ κάντο έρχεται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου και για έξι παραστάσεις, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με δύο σπουδαίες όπερες της Ιταλίας: την Arena της Βερόνικας και το Teatro Le Fenice της Βενετίας.

author-image Πένυ Νικολάου

O Βιντσέντζο Μπελλίνι μελοποίησε την αθάνατη-γνωστή σε όλους- ιστορία των εραστών της Βερόνας, του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας. Το έργο, γεμάτο από τις υπέροχες ατέρμονες μελωδίες του Μπελλίνι, παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε συμπαραγωγή με την Αρένα της Βερόνας και το περίφημο θέατρο “Ο Φοίνικας της Βενετίας”, στο οποίο άλλωστε πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 1830. Το ρόλο του Ρωμαίου, γραμμένο για γυναικεία φωνή, συνηθισμένο για εκείνη την εποχή, ερμηνεύουν εναλλάξ οι Μαίρη Έλεν Νέζη και Ειρήνη Καράγιαννη. Η σκηνοθεσία είναι του Αρνώ Μπερνάρ, τα ατμοσφαιρικά σκηνικά του Αλεσσάντρο Κάμερα και τα κοστούμια της Κάρλας Ρικόττι. Σύμφωνα με την σκηνοθετική σύλληψη του Μπερνάρ, οι ήρωες του έργου ξεπηδούν μέσα από τους πίνακες ενός Μουσείου με αναγεννησιακά έργα. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, περιπλανιόμαστε από αίθουσα σε αίθουσα του μουσείου, ενώ οι ήρωες – φαντάσματα ζωντανεύουν και έρχονται αντιμέτωποι με τους σημερινούς χρήστες του χώρου. Ο σκηνοθέτης επιχειρεί να συνδέσει τους ρομαντικούς ήρωες του Μπελλίνι με τους θεατές του σήμερα.

montekoi kai kapouletoi2 megaro mousikis

Στους Καπουλέτους η μουσική γλώσσα του Μπελλίνι αποκτά τα χαρακτηριστικά για το οποία ο συνθέτης έγινε διάσημος: οι εμβατηριακοί του ρυθμοί έχουν δύναμη και σφρίγος και η μουσική αναδίδει έναν νοσταλγικό, μελαγχολικό και δίχως αιχμές λυρισμό. 
Ο διακεκριμένος Γάλλος σκηνοθέτης Αρνώ Μπερνάρ, με πολυετή εμπειρία στην σκηνοθεσία όπερας στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, επέλεξε, για τους Καπουλέτους και Μοντέκκους, να αναζητήσει την ελαφράδα της αφήγησης και τη διακριτική και νοσταλγική διαφάνεια του ονείρου και της ψευδαίσθησης.

Ο διακεκριμένος Αρχιμουσικός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Λουκάς Καρυτινός διευθύνει την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ, με τη συμμετοχή διακριμένων Ελλήνων και ξένων Μονωδών, όπως οι Μαίρη – Έλεν Νέζη, Ειρήνη Καράγιαννη, Μιχαέλα Μάρκου, Έλενα Ξανθουδάκη, Γιάννης Χριστόπουλος, Αντώνης Κορωναίος, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς και Διονύσης Τσαντίνης.

Πρόκειται για μια λυρική τραγωδία σε δύο Πράξεις οι Καπουλέτοι και Μοντέκκοι βασίζονται σε ποιητικό κείμενο του Φελίτσε Ρομάνι. Αυτό αποτελεί επεξεργασία παλαιότερου, του ίδιου συγγραφέα, το οποίο είχε μελοποιήσει με επιτυχία το 1825 ο συνθέτης Νικόλα Βακκάι. Όμως και αυτό στηρίζεται σε προγενέστερο κείμενο (1818) του Ρομάνι για το συνθέτη Λουίτζι Σέβολα. Η ιστορία των εραστών της Βερόνας ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην ιταλική χερσόνησο. Οι Ιταλοί συνθέτες αντλούσαν την έμπνευσή τους κατ’ ευθείαν από πηγές όπως η νουβέλα Μαριόττο και Γκανότσα του Μαζούτσο Σαλερνιτάνο και το δεύτερο μέρος της ένατης από τις «Νουβέλες» (1550) του Ματτέο Μπαντέλλο. Σε αυτά τα κείμενα βασίστηκε επίσης ο Σαίξπηρ, του οποίου το έργο εκείνα τα χρόνια δεν ήταν ακόμα ευρέως γνωστό νοτίως των Άλπεων.

Οι Καπουλέτοι και Μοντέκκοι πρωτοπαρουσιάστηκαν με επιτυχία στον περίφημο Φοίνικα της Βενετίας, στις 11 Μαρτίου 1830. Αναφέρονται παραστάσεις σε Κέρκυρα (1835) και Κεφαλονιά (1841), όταν τα νησιά αυτά αποτελούσαν μέρος του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων (1815-1864). Στην Αθήνα η όπερα παρουσιάστηκε το 1840, χρονιά κατά την οποία εγκαινιάστηκε το Θέατρο Αθηνών ή Θέατρο Μπούκουρα, το πρώτο κλειστό θέατρο της πρωτεύουσας του νεοσύστατου κράτους, ενώ στην Πάτρα αναφέρεται παράσταση το 1851.

montekoi kai kapouletoi3 megaro mousikis

Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

13,14,15,18,20,21 Νοεμβρίου στις 20.00

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:
Ταμεία Θεάτρου Ολύμπια,
Ταμεία Μεγάρου Μουσικής Αθηνών,
Εκδοτήρια Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Φελίτσε Ρομάνι
Σκηνοθεσία: Αρνώ Μπερνάρ

Σκηνικά: Αλεσσάντρο Κάμερα
Κοστούμια: Κάρλα Ρικόττι
Μουσική Διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός, Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Μουσική: Βιντσέντζο Μπελλίνι
Φωτισμοί: Αρνώ Μπερνάρ

Παίζουν: Capellio: Τάσος Αποστόλου Guilietta: Mihaela Marcu Romeo: Μαίρη-Έλεν Νέζη Tebuldo: Γιάννης Χριστόπουλος Lorenzo: Πέτρος Μαγουλάς

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b