MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
20
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΠΑΛΕΤΟ

Καρυοθραύστης από το Bolshoi Ballet Academy στο Θέατρο Badminton

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Μία από τις πιο ιστορικές ακαδημίες μπαλέτου στον κόσμο έρχεται στην Αθήνα από τις 19 έως τις 27 Δεκεμβρίου, πλαισιωμένη από τους κορυφαίους σολίστ του θεάτρου Μπολσόι και παρουσιάζει το ωραιότερο παραμύθι των Χριστουγέννων, τον “Καρυοθραύστη”.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Σύνοψη της ιστορίας
Παραμονή Πρωτοχρονιάς και ο Σταλμπάουμ έχει στο σπίτι του μεγάλη γιορτή. Φίλοι συγκεντρωμένοι, το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο δεσπόζει και τα παιδιά ανυπομονούν να πάρουν τα δώρα τους. Ο Ντροσελμάγιερ απασχολεί τα παιδιά με τα τρικ του και τις κούκλες του που μοιάζουν σαν ζωντανές. Χαρίζει στην Μαρία μία καινούρια κούκλα, έναν Καρυοθραύστη. Ο αδελφός της Μαρίας ο Φριτζ, τρομάζει την αδελφή του μ’ ένα κουρδιστό ποντίκι και της σπάει τον Καρυοθραύστη. Η γιορτή πλησιάζει στο τέλος της… οι καλεσμένοι φεύγουν, τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο.

Στο δωμάτιό της, κάτω από το μυστηριώδες φως του φεγγαριού, η Μαρία αποκοιμιέται αγκαλιά με τον Καρυοθραύστη της. Στο όνειρό της όλα μεταμορφώνονται. Ξαφνικά ένας στρατός από ποντίκια εισβάλλει στο δωμάτιο. Οι κούκλες- στρατιώτες με αρχηγό τον Καρυοθραύστη πολεμούν γενναία και κατατροπώνουν τα ποντίκια αλλά ο Καρυοθραύστης σκοτώνεται στη μάχη. Η Μαρία είναι απελπισμένη όμως ένα θαύμα συμβαίνει και η κούκλα ζωντανεύει και παίρνει τη μορφή του νεαρού Ντροσελμάγιερ. Αρχίζει να χιονίζει. Ο πρίγκιπας- Καρυοθραύστης οδηγεί τη Μαρία σ’ έναν παραμυθένιο κόσμο. Περνούν από διάφορα παράξενα μέρη και στη χώρα των Γλυκών στήνεται μια γιορτή προς τιμήν τους και όλοι έρχονται να χαιρετήσουν το νεαρό ζευγάρι. Εκεί ομολογούν τον έρωτά τους ο ένας για τον άλλον. Η Μαρία ξυπνάει και αντί για τη σπασμένη κούκλα βρίσκει τον Ντροσελμάγιερ, τον άνθρωπο που ερωτεύτηκε για πρώτη φορά στη ζωή της.

Δίκαια ο Καρυοθραύστης κατέχει ξεχωριστή θέση στο ρεπερτόριο του μπαλέτου και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της μαγείας των Χριστουγέννων.

karuothraustis2 badminton

Η ιστορία του, ένα τρυφερό παραμύθι, είναι διασκευή του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα) πάνω στο παραμύθι του Ε.T.Α. Hοffman «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών». Τα Χριστούγεννα προσφέρουν το κατάλληλο ρεαλιστικό σκηνικό για τη φανταστική υπόθεση. Η φαντασία και η πραγματικότητα, συνυφασμένες μέσα από παράξενα και θαυμαστά περιστατικά, δημιουργούν μια συναρπαστική ιστορία.

Η μεγαλοφυής μουσική που έγραψε ο Τσαϊκόφσκι, είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες του διεθνούς ρεπερτορίου. Ο Τσαϊκόφσκι δημιούργησε τον «Καρυοθραύστη» για τα Μπαλέτα Κίροφ (τώρα γνωστά ως Μαριίνσκι) το 1892. Η λαμπρή του ενορχήστρωση και τα αρμονικά μελωδικά του περάσματα γοητεύουν και συγκινούν διαχρονικά, ανθρώπους όλων των ηλικιών και εθνοτήτων.

kariothraustis ballet badminton

Μετά την πρώτη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, ο Καρυοθραύστης γνώρισε αρκετές ακόμη χορογραφίες. Η πιο διάσημη, η οποία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τις μετέπειτα χορογραφίες, ήταν αυτή του Βασίλι Βαϊνόνεν που παρουσιάζει η Ακαδημία Μπολσόι στο θέατρο Badminton. Ο Βασίλι Βαϊνόνεν (1901 – 1964), ανανεωτής Σοβιετικός χορογράφος, γνωστός για τη συνεργασία του κυρίως με τα Μπαλέτα Κίροφ (νυν Μαριίνσκι) και τα Μπαλέτα Μπολσόι, δημιούργησε την χορογραφία του Καρυοθραύστη το 1934 για τα Κίροφ. Η χορογραφία του αυτή αναβίωσε το 1954 ενώ το 1994 κυκλοφόρησε και σε DVD και φυσικά παραμένει στο ρεπερτόριο των Μαριίνσκι μέχρι σήμερα.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στις 20.00
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στις 12.00 και στις 18.00
Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στις 20.00
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου στις 18.00
Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου στις 20.00
Σάββατο 26 Δεκεμβρίου στις 16.00 και στις 20.00
Κυριακή 27 Δεκεμβρίου στις 12.00 και στις 18.00

kariothraustis ballet badminton 2015

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

Χορογραφία: Vasili Vainonen (Βασίλι Βαϊνόνεν)

Παίζουν: Daria Khokholova (Ντάρια Χοχλόβα) - Πρώτη Σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι Artemy Belyakov (Αρτέμι Μπελιακόβ) - Πρώτος Σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Το Καταραμένο Παιδί, του Honoré de Balzac για 2η χρονιά στο Θέατρο Arroyo
ΘΕΑΤΡΟ
Νεφέλωμα Ωμέγα, από την ομάδα Κι όμΩς κινείται στο Θέατρο Ροές
Θεατρικά Νέα
Άλεξ/ Αλέξανδρος: Ο Πάνος Βλάχος σε μια μικρή ιστορία για τη βία
ΘΕΑΤΡΟ
Love Me: Μια παράσταση χορού για όσα συμβαίνουν μετά την πρώτη ματιά
ΘΕΑΤΡΟ
Τα Πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου: Το μουσικοθεατρικό έργο των Θοδωρή Γκόνη – Φώτη Σιώτα στη Μικρή Επίδαυρο
Θεατρικά Νέα
Κόκκαλο: Η παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη σε παγκόσμια περιοδεία με τελευταίο σταθμό την Αθήνα
ΘΕΑΤΡΟ
Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα: Ο μονόλογος με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη στο Θέατρο «Άννα Συνοδινού»
ΘΕΑΤΡΟ
16 & 17: Το πρωτοποριακό TAO Dance Theater στην Πειραιώς 260 με ένα χορευτικό δίπτυχο
ΘΕΑΤΡΟ
Τι σχέση έχουν οι Χασάπηδες με τον χασάπικο χορό; To “Butchers” της Gloria Dorliguzzo απαντά στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Four Walls and a Roof: Οι βραβευμένοι Ραμπί Μρουέ και Λίνα Ματζνταλανί στην Πειραιώς 260 με μια πολιτική παράσταση
ΘΕΑΤΡΟ
The Corridor: Η χοροθεατρική παράσταση του Φώτη Νικολάου στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
«Βάκχες» του Javor Gardev: Σε καλοκαιρινή περιοδεία η παράσταση με τους Tiger Lillies