MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ανήσυχο στα 18 του, το Θέατρο του Νέου Κόσμου

Με έντονο κοινωνικό και πολιτικό στίγμα οι 20 παραγωγές της φετινής περιόδου «ενηλικίωσης».

author-image Στέλλα Χαραμή

Η κοινωνική και πολιτική ταυτότητα που, εν πολλοίς, περιγράφουν τα περισσότερα θέατρα των ημερών μας, ήταν πάντοτε δομικό στοιχείο για το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Κι έτσι, σήμερα, έχοντας φτάσει σε ηλικία απολογισμού, στον 18ο χρόνο ζωής και λειτουργίας του, μπορεί να καμαρώνει πως τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια τροφοδοτούν αξιακά και την περίοδο της ωριμότητας στην οποία επισήμως μπαίνει. «Αφουγκραζόμαστε αυτό που συμβαίνει γύρω μας και το κάνουμε τέχνη. Η ζωή και η κοινωνία μας οδηγεί για το τι είδους θέατρο θα παρουσιάσουμε» παρατηρεί ο ιδρυτής του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση για τον προγραμματισμό της χειμερινής περιόδου.

Στους ίδιους άξονες εξάλλου, έχει στηριχτεί και για τη σύσταση του φετινού ρεπερτορίου – που εκτός από την κοινωνική ανησυχία διακρίνεται από την αγάπη για την, επίσης, ανήσυχη λογοτεχνία όπως και τα νεανικά σχήματα τα οποία και φέτος κατακλύζουν τις τρεις σκηνές του. «Δεν είμαστε κυνηγοί ταλέντων, νιώθω πως μας βοηθάει η συνύπαρξη με άλλες ομάδες διαφορετικών γενεών. Συγγενεύουμε ωραία με όλα αυτά τα παιδιά, λειτουργούμε σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν το κάνουμε ούτε για πατερναλιστικούς λόγους, μα ούτε και για να γεμίζουμε τους χώρους μας. Θέλουμε να δημιουργούμε ένα οικογενειακό χαρακτήρα στο θέατρο, μια συλλογικότητα» συνεχίζει ο σκηνοθέτης.

Κάπως έτσι, οι 20 παραγωγές που θα ανέβουν από τις αρχές Οκτωβρίου (λιγότερες κατά οκτώ από την περσινή σεζόν) φέρουν στις σκηνές του από Ραπτόπουλο, Σκαρίμπα και Τσιφόρο μέχρι Τσέχοφ, Λεσκό και Γκαλθεράν. Στις υποσχόμενες παραστάσεις διακρίνονται η ιστορική υπόθεση του Μπέρνφελντ «Ο μικρός Χίτλερ» , το θεατρικό… όργιο του Δημήτρη Κουρούμπαλη «Παρασκευή παλιμπαιδισμού», το vintage ερωτικό δράμα του Δημητρίου Παπαδόπουλου «Η ωραία του Πέραν», η θεατροποίηση του αμφιλεγόμενου βιβλίου του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Λούλα», ένα ακόμα διαμαντάκι του Γιάννη Σκαρίμπα με τίτλο «Ο κύριος του Τζακ», μια απόπειρα αυτοβιογραφίας πάνω στην ζωή της ρεμπέτισσας Μαρίκας Παπαγκίκα στο «Marika’s» και η σουρεαλιστική κωμωδία του Τζόρντι Γκαλθεράν «Το δάνειο».

Ωστόσο η πιο παρεμβατική πρόταση του θεάτρου θα είναι – όπως και τα προηγούμενα 13 χρόνια – η δωρεάν δράση του θεάτρου για παιδιά σε νοσοκομεία και ιδρύματα. Φέτος, το έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Ο κλέφτης των επτά κάκτων» θα σκηνοθετήσει ο Παντελής Δεντάκης, έχοντας εξασφαλίσει την χορηγία της Περιφέρειας Αττικής και της Εθνικής Τράπεζας.

Οι επιλογές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου έχουν, όπως διαπιστώνει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, επιβραβευτεί από το κοινό, ειδικά στα χρόνια της κρίσης. «Πάμε καλά έως πολύ καλά αλλά βγαίνουμε μόνο από τα εισιτήρια. Δηλαδή κάθε χρόνο αναρωτιόμαστε πώς θα τα βγάλουμε πέρα» παραδέχεται, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για στήριξη από μέρους της Πολιτείας μέσω των επιχορηγήσεων ώστε «να κάνουμε πιο ποιοτικές παραστάσεις. Ήδη έχουν αρχίσει να καταργούνται θεατρικά επαγγέλματα όπως του σκηνογράφου και του φωτιστή στην προσπάθεια να μειωθούν τα κόστη. Όμως, εκεί συναντιέται το ερασιτεχνικό με το επαγγελματικό θέατρο».

Χωρίς φόβους πάντως, για δημιουργική υπαναχώρηση, η νέα σεζόν στη σκηνή του Φιξ θα έχει και εορταστικό ύφος, πλησιάζοντας σταθερά στα 20ά γενέθλια της. Την προσεχή Άνοιξη λοιπόν, θα διοργανωθεί ένα εργαστήριο πάνω στις αριστοφανικές «Όρνιθες» (σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα), έργο που θα παρασταθεί το καλοκαίρι του 2017 σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Αναλυτικό πρόγραμμα περιόδου 2015-2016: 

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου του Κώστα Σωτηρίου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Παίζει η ηθοποιός: Ελένη Ουζουνίδου
Γεννημένη στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ’30, κόρη ανώτερου δημοσίου υπαλλήλου, αρραβωνιασμένη με λοχαγό του Εθνικού Στρατού. Ζει στην αυλή του σπιτιού της, αδυνατώντας να παρακολουθήσει τη ζωή που προχωρά δίπλα της. Προσκολλημένη στο τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», καταλήγει σε ρήξη με το περιβάλλον της και κάνει την αναδρομή της ζωής της απομένοντας μόνη. Μια φιγούρα άλλοτε τραγική κι άλλοτε κωμική.
Κεντρική Σκηνή, από 7/10/2015 μέχρι 29/5/2016 

parasita neou kosmou

Παράσιτα της Βίβιεν Φράντσμαν
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κόρα Καρβούνη, Ιωάννα Κολλιοπούλου
H Πινκ αγαπάει τη Ρόλλυ και η Ρόλλυ αγαπάει την Πινκ. Είναι αδελφές, που μοιράζονται το ίδιο τραυματικό παρελθόν και το ίδιο ζοφερό παρόν: κακοποίηση, φτώχεια, φυλακή, ναρκωτικά. Η μία θέλει να ξεφύγει. Η άλλη δεν την αφήνει, τη χρειάζεται κοντά της. Αλλά πώς μπορείς να σταθείς στα πόδια σου κουβαλώντας το ασήκωτο βάρος της ύπαρξης ενός δικού σου ανθρώπου;
Κεντρική Σκηνή, από 5/10/2015 μέχρι 18/4/2016    

Το δάνειο του Τζόρντι Γκαλθεράν
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Παντελής Δεντάκης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Σαρακατσάνης
Ο Αντόνιο ζητά να πάρει ένα δάνειο, αλλά η μόνη εγγύηση που διαθέτει είναι… ο λόγος της τιμής του. Μπροστά λοιπόν στην επίμονη άρνηση του διευθυντή της τράπεζας να του το χορηγήσει, ο επίδοξος δανειολήπτης τον απειλεί ότι… θα κοιμηθεί με τη γυναίκα του !
Κεντρική Σκηνή, από 31/10/2015 μέχρι 29/5/2016

kleftis kakton neou kosmou

Ο κλέφτης των εφτά κάκτων του Ευγένιου Τριβιζά
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Σβήγκος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Κατερίνα Μαούτσου Ο Ρούλης Μπισμπιρούλης είναι ένας πολύ ταλαντούχος και λίγο γκαφατζής… ηθοποιός. Βέβαια, πριν καταλήξει σ’ αυτό, με τη βοήθεια γονιών, θείων, περαστικών, εξεταστών και άλλων, σκέφτεται ή δοκιμάζει να κάνει ένα σωρό άλλα επαγγέλματα. Όμως τελικά τίποτα δε συγκρίνεται με το να είσαι ηθοποιός και να λες παραμύθια σε παιδιά!
Κεντρική Σκηνή, από 11/10/2015 μέχρι 24/4/2016  

Ο μικρός Χίτλερ του Άρνολντ Μπέρνφελντ
Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Μιχελής, Γιώργος Χριστοδούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γεράσιμος Μιχελής, Γιώργος Χριστοδούλου
Τι θα συνέβαινε αν μια μέρα ο Αδόλφος Χίτλερ ως νεαρός αποτυχημένος ζωγράφος –πολύ πριν η ιστορία γραφτεί έτσι όπως την ξέρουμε– επισκεπτόταν τον πατέρα της ψυχανάλυσης Ζίγκμουντ Φρόυντ; Ο Γερμανός συγγραφέας με το ψευδώνυμο Άρνολτ Μπέρνφελντ φέρνει αντιμέτωπες δύο προσωπικότητες που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα, σε μια μεταβατική και κρίσιμη φάση της ζωής τους, αλλά και της ίδιας της παγκόσμιας ιστορίας.
Κάτω Χώρος, από 5/10/2015 μέχρι 24/11/2015 

Οδύσσεια, ραψωδία έψιλον του Ομήρου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γεωργαλάς
Ερμηνευτές: Στέλιος Δημόπουλος, Χρήστος Καπενής
Τραγούδι: Κωνσταντίνα Ψωμά
Η αναχώρηση του Οδυσσέα από το νησί της Καλυψώς και τα πάθη του στο πέλαγος. Η αναμέτρησή του με τα αισθήματά του, με τους θεούς και τους δαίμονές του.
Δώμα, από 5/10/2015 μέχρι 1/12/2015 

Ένας άνθρωπος υπό χρεωκοπία του Νταβίντ Λεσκό
Σκηνοθεσία: Φραντσέσκο Μπονόμο
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σπυρίδων Ξένος, Χρήστος Τανταλάκης, Δήμητρα Χαριτοπούλου
Μια σύγχρονη ιστορία ενός ανθρώπου υπό χρεωκοπία που φτάνει στο μισό της ύπαρξης του, που χάνει σιγά σιγά τα πάντα, επιστρέφοντας στη γύμνια του, αναζητώντας τη δεύτερη ευκαιρία, ενός ανθρώπου που καλείται να εφεύρει μια καινούρια ζωή.
Δώμα, από 7/10/2015 μέχρι 15/11/2015   

Τσέχωφ, παράσταση βασισμένη στο έργο του Α.Π. Τσέχωφ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρoς Αχτάρ, Μυρτώ Γκόνη, Πάρης Θωμόπουλος, Παναγιώτης Μπρατάκος
Ένα παιχνίδι εξερεύνησης στον κόσμο του σπουδαίου συγγραφέα (αλληλογραφία, διηγήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα), από τον οποίο «επινοείται» η παράσταση.
Κάτω Χώρος, από 6/11/2015 μέχρι 10/1/2016  

paraskeui palimpaidismou neou kosmou

Παρασκευή παλιμπαιδισμού του Κουρούμπαλη
Σκηνοθεσία: So7
Παίζουν οι ηθοποιοί: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Τάσος Καραχάλιος, Ίριδα Μάρα, Χριστίνα Μπίτου, Πηνελόπη Μωρούτ, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Βασιλική Τρουφάκου
Στο «Λε Λουβρ» γίνονται όργια κάθε Παρασκευή. Αιτία ο Quadrápod, που επιλέγοντας μουσική υποβάλλει σε εγρήγορση σεξουαλική όλους τους θαμώνες με τρόπο υποβολιμαίο, προς το παρόν ασύλληπτο και γι’ αυτό αμίμητο.
Κεντρική Σκηνή, από 6/11/2015 μέχρι 27/5/2016   

Animals του Αλεξάντερ Ράιτ
Σκηνοθεσία: Ευθαλία Παπακώστα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Σταμουλακάτος, Τζένη Μπότση, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Ερρίκος Λίτσης, Θανάσης Χαλκιάς
O κύριος Γιανγκ, σκηνοθέτης κινηματογράφου, γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για την κοινωνική και οικονομική κρίση της χώρας. Καλεί έναν νεαρό που ανήκει σε ακροδεξιά οργάνωση για να του πάρει συνέντευξη. Τα γυρίσματα ξεκινάνε στο σπίτι των Γιανγκ, με αποτέλεσμα να αναστατωθεί η αγριόγατα κυρία Γιανγκ, θεωρώντας ότι απειλείται η κόρη τους Μπαμπέτ. Παράλληλα εμπλέκονται ο αρχηγός της οργάνωσης του νεαρού και ο παραγωγός της ταινίας, και η ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ απειλείται.
Δώμα, από 20/11/2015 μέχρι 10/1/2016  

Συγκρουόμενα της Εύας Βλασσοπούλου
Σκηνοθεσία: Εύα Βλασσοπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλλα Βογιατζάκη, Παναγιώτης Εξαρχέας, Αλεξάνδρα Χασάνι
Η Α και ο Β περιμένουν αγωνιωδώς την μυστηριώδη ξαδέλφη τους. Όταν αυτή δεν εμφανίζεται ποτέ, η Α την «φέρνει» στον κόσμο τους επινοώντας ένα παιχνίδι. Εξιστορώντας οικογενειακές ιστορίες που ποτέ δεν επιβεβαιώνονται ως αληθινές, τα δύο αδέλφια προσπαθούν να αποσαφηνίσουν το κοινό παρελθόν τους, να διεκδικήσουν τη θέση τους στην οικογένεια, να αποδεχτούν τη φύση της μεταξύ τους σχέσης.
Κάτω Χώρος, από 30/11/2015 μέχρι 19/1/2016

Η Ωραία του Πέραν, παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο ρομάντζο του Δημητρίου Παπαδόπουλου
Σκηνοθεσία: Θεοδώρα Καπράλου, Γιώργος Παπαγεωργίου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Παπαγεωργίου, Αντιγόνη Φρυδά
Γραμμένο το 1920, το ερωτικό ρομάντζο του Δημητρίου Παπαδόπουλου έγινε σύντομα μπεστ σέλερ και υπήρξε ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα των λαϊκών θιάσων. Ο ανεκπλήρωτος και μοιραίος έρωτας των δύο νέων έρχεται από τα στενά του Βοσπόρου να συναντήσει τους δύο ηθοποιούς που θα ζωντανέψουν ξανά την ιστορία που συγκίνησε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.  

ΦΩΝΑΖΩ στον ουρανό με όλη μου την καρδιά της Χιμένα Εσκαλάντε
Σκηνοθεσία – Επιμέλεια κίνησης: Εστέρ Αντρέ Γκονζάλες
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιούλη Αθουσάκη, Βίκυ Κυριακοπούλου
Ιστορίες δύο γυναικών, σε διαφορετικές εκδοχές και χρόνους, παρόν, μέλλον, παρελθόν. Δώδεκα αυτοτελή επεισόδια. Δώδεκα διαφορετικές σχέσεις, εξουσίας, πάθους, διαστροφής και εκδίκησης. Δύο ηθοποιοί υποδύονται διαφορετικούς ρόλους.
Δώμα, από 15/1/2016 μέχρι 13/3/2016
Δώμα, από 7/12/2015 μέχρι 1/3/2016  

Ο Κύριος του Τζακ, παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη, Ομάδα Terre de Semis
Παίζουν οι ηθοποιοί: Άρης Λάσκος, Ειρήνη Μπούνταλη, Ειρήνη Φαναριώτη
Η απατηλή όψη των πραγμάτων, ο αμφίβολης ταυτότητας ερωτισμός, η ανατροπή, το παιχνίδι και η απόλαυσή του ως προϊόν της φαντασίας και άρα αντίποδα της πραγματικότητας και ο αποχαιρετισμός. Ο κάθε λογής αποχαιρετισμός.
Κάτω Χώρος, από 22/1/2016 μέχρι 20/3/2016   

Μεγάλοι δρόμοι, παράσταση βασισμένη σε διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη, Ομάδα Terre de Semis
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μυρτώ Γράψα, Άρης Λάσκος, Ειρήνη Φαναριώτη
Αγάπη, απώλεια, σκοπός και πάντα, μπροστά και πίσω απ’ όλα αυτά, ένα όνομα. Σαν ανάγκη σχεδόν.
Κάτω Χώρος, από 27/1/2016 μέχρι 17/3/2016 

Λούλα, παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ανθή Ευστρατιάδου, Βίκυ Κατσίκα
Προσπαθώντας να φτάσει πάση θυσία στο αποκορύφωμα της ηδονής, η νεαρή φοιτήτρια Λούλα έρχεται αντιμέτωπη με την εφιαλτική όψη της λαγνείας.
Μια παράσταση για τον γυναικείο οργασμό και την απουσία του. Για τη χρήση ινδικής κάνναβης. Για σεξουαλικές διαστροφές. Μια πολιτική πορνογραφία.
Κάτω Χώρος, από 25/1/2016 μέχρι 8/3/2016   

Οδός Ολύμπου 12, παράσταση βασισμένη στην «Ελληνική Μυθολογία» του Νίκου Τσιφόρου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ανδρέου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ανδρέας Κανελλόπουλος, Άρης Κανέλλος, Γιώργος Μακρής, Μαρία Νικητοπούλου, Φαίδρα Παπανικολάου, Νατάσα Σφενδυλάκη
Κάτω Χώρος, από 14/3/2016 μέχρι 31/5/2016  

Marika’s του Νίκου Σταματιάδη
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελίτα Κουνάδη, Γιώργος Μακρής, Αντώνης Φραγκάκης
Στα ίχνη της πραγματικής ιστορίας της σπουδαίας ερμηνεύτριας Μαρίκας Παπαγκίκα, τρεις ηθοποιοί αναζητούν τις χαραμάδες που θα φωτίσουν τις δικές τους ζωές. Η Μαρίκα είναι μόνο η αφορμή.
Κάτω Χώρος, από 26/3/2016 μέχρι 29/5/2016 

Αγγελική, μελόδραμα σωματικού θεάτρου
Σκηνοθεσία-Δημιουργία: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Jorge Arbert
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Γιάννης Κουκουράκης
Η πραγματική ιστορία της Αγγελικής Ματθαίου, όπως η ίδια τη διηγείται 70 χρόνια μετά. Ένα μελόδραμα σωματικού θεάτρου για τρεις
ηθοποιούς. Μέσα από την προσωπική της ιστορία , η Αγγελική θέτει ξανά τα ερωτήματα: Τί εστί εθνική ταυτότητα; Τί εστί έθνος;
Δώμα, από 8/4/2016 μέχρι 29/5/2016   

antigoni neou kosmou

ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
Αντιγόνη του Σοφοκλή
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννουλάδης, Απόστολος Κουτσιανικούλης, Ελένη Κουτσιούμπα, Θανάσης Ζερίτης, Αριστέα Σταφυλαράκη
Η ευθύνη του ανθρώπου ως μέλους μιας ισόνομης πολιτείας, η αναζήτηση και η απόδοση του δικαίου, οι συνέπειες των πράξεων, η ορμή της νεότητας, τα όρια της κοινωνίας, ζωντανεύουν από το σχολικό βιβλίο στη σκηνή του θεάτρου, μετατρέποντας την Αντιγόνη του Σοφοκλή σε ένα έργο που μιλάει για το σήμερα.
Πρώτη παράσταση: Κυριακή 4/10/2015, ώρα 16:00.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b