MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Δωρεάν προβολή της ταινίας «Πολίτης Κέιν» στο Χυτήριο

Μεταμεσονύκτια προβολή του αριστουργήματος του Όρσον Γουέλς «Πολίτης Κέιν», την Παρασκευή 31 Ιουλίου στις 23.50, στο Χυτήριο.

Monopoli Team

Ο «Πολίτης Κέιν» αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη ταινία του 20ου αιώνα,οχί μόνο για τις τομές που εισήγαγε στο στο μοντάζ,στη πλοκή, αλλά και στη φωτογραφία της ιστορίας του κινηματογράφου, άλλα και την κριτική που ασκει πάνω στα θέματα της ελευθεριας του τύπου. Η ταινία διηγείται την ιστορία του μεγαλοεκδότη Τσαρλς Φόστερ Κέιν, ο οποίος ξεκινά με όνειρο να κτίσει μια καριέρα στο χώρο του τύπου, βασισμένη σε ιδανικά και αξίες, που τελικά προδίδει να τα προδίδει. 

welles
Το «μεγαλείο» της ταινίας άρχισαν να συνειδητοποιούν οι Ευρωπαίοι κριτικοί στα μέσα της δεκαετίας του ’50, ιδιαίτερα όταν ο θεωρητικός του κινηματογράφου Αντρέ Μπαζέν ανακάλυψε σ’ αυτήν το μοντέλο μιας καινούργιας κινηματογραφικής αισθητικής βασισμένης όχι στο μοντάζ, αλλά στη «μακρά» λήψη, άλλως, στη λήψη σεκάνς. Η κύρια μέριμνα στην αισθητική του «Πολίτης Κέιν» δε συνίσταται στη μετατροπή των εικόνων σε ενότητες μέσω του μοντάζ, αλλά στην εντός κάδρου σκηνοθεσία (mise en scene). Ο Γουέλς θεωρείται ιδρυτής και μετρ της αισθητικής αυτής, όπως ο Αϊζενστάιν θεωρείται ιδρυτής και μετρ του μοντάζ. Η οργάνωση της μορφής της ταινίας – για πρώτη φορά ο κινηματογράφος γίνεται γραφή – οπτικά συνιστά επανάσταση.

tumblr kysdwxuzhW1qah423

Η ταινία δομείται από σειρά συνεντεύξεων, καταθέσεων και αποκαλύψεων, σε πέντε αφηγηματικές διαδικασίες, με φλας μπακ από την οπτική των συνομιλητών του δημοσιογράφου και κλείνει με έναν ισορροπημένο επίλογο. Συνεργάτης του Γουέλς ο οπερατέρ Γκρεγκ Τόλαντ, συνεργάτης πολλών Γερμανών εξπρεσιονιστών, με πατέντα του το βάθος πεδίου.

Ο «Πολίτης Κέιν» του Όρσον Ουέλς ανακηρύχτηκε η καλύτερη αμερικανική ταινία σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που διεξήγαγε το BBC και στην οποία συμμετείχαν κριτικοί κινηματογράφου από όλο τον κόσμο.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b