MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Manu βασιλιάς στη Μαλακάσα (photos)!

Πάνω από 20.000 κόσμου χόρεψαν και τραγούδησαν μαζί με τον Manu Chao του μέχρι τη μία τα ξημερώματα στην «ζούγκλα» του Terravibe.Φωτογραφίες: Χρήστος Σκυλλάκος

author-image Στέλλα Χαραμή

Χορέψαμε. Χορέψαμε πολύ. H ανάσα κόπηκε. Με τα χέρια ανοιχτά, με τα πόδια σκονισμένα από το χώμα, με τη φωνή βραχνή για να φωνάξουμε στα λιγοστά ισπανικά που ξέρουμε.

manu-chao-rockwave 2

Το πάρτι κράτησε 140 λεπτά, σχεδόν 2.5 ώρες. Το πάρτι το έκανε ο Manu. Κάλεσε πολλούς, πήγαμε περισσότεροι. Ιδρωμένα σώματα, γυαλιστερά πρόσωπα, δροσιά στο στόμα από τις μπύρες. Και οι παλάμες μας υψωμένες στον αέρα. Και στα πόδια ελατήρια που μας γύριζαν στην πανκ εφηβεία. Όλοι μας πίσω στα 18 για ένα βράδυ.

manu-chao-rockwave10

Αυτά κάνει ο Manu και τα ονομάζει συναυλίες. Ψέματα λέει• γιορτές κάνει, πανηγύρια. Τίποτα το προκάτ, το προγραμματισμένο.

Όλα ανάμεσα σε εκείνον, στην κιθάρα του, στους μουσικούς του (θεότρελοι κι αυτοί) και στον κόσμο που ζητωκραυγάζει με το βλέμμα στυλωμένο πάνω του. Αυτός ο μικροκαμωμένος άντρας με τη μεγάλη καρδιά – ακούσαμε τον χτύπο της σε dolby surround – με τους ύμνους για την «πικρή ζωή» (Mala vida), τα «ψέματα» της (Mentira) και τις γλυκιές απώλειες (Desaparecido).

manu-chao-rockwave4

Είχε το λευκό πουκάμισο ανοιχτό, να ανεμίζει στο βοριαδάκι, το στρατιωτικό καπέλο στο κεφάλι, είχε τα πόδια κουρδισμένα σε ξέφρενο ρυθμό. Χθες ο Manu Chao είχε κέφια, είχε φόρα. Ενορχήστρωσε και διασκεύασε όλα του τραγούδια από ένα ρυθμό και πάνω. Πάνω: Εκεί μας ζητούσε να τον συναντήσουμε. Μας καλούσε να δοκιμάσουμε το σώμα – ξέροντας πως η ψυχή έχει δοκιμαστεί από καιρό. Επαινούσε την ενέργεια και το κουράγιο μας. (Ήταν άραγε αυτό ένα πολιτικό μήνυμα;). Tραγουδούσε, χόρευε, έτρεχε αδιάκοπα πάνω – κάτω στη σκηνή, έπρεπε να τον ακολουθήσουμε.

Γίναμε ξεφάντωμα• γίναμε ρούμπα (Rumba de Barcelona).

manu-chao-rockwave6
Κουβέντα δεν του πήραμε, παρόλα αυτά. Τα «ευχαριστώ» στην Αθήνα και στην Ελλάδα περίσσεψαν. Λες και για λίγο ήμασταν πατρίδα του. Τον ακτιβιστή και τον αγωνιστή εαυτό του πάντως χθες το βράδυ δεν μας τον φανέρωσε. Κρυμμένο τον κράτησε μέσα στα τραγούδια του (Politik kills) και στη χαρά που σκόρπισε σαν να ήταν χρέος του. Χρέος μας ήταν να την ζήσουμε. Me gustas tu, Manu.

manu-chao-rockwave8

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b