MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Καλοκαιρινά εργαστήρια για παιδιά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Δημιουργικά εργαστήρια που συνδυάζουν γνώσεις αλλά και ψυχαγωγία και αυτό το καλοκαίρι στη Στέγη.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Το καλοκαιρινό πρόγραμμα εργαστηρίων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών επικεντρώνεται σε βιωματικά εργαστήρια που ενεργοποιούν την κριτική σκέψη και θέτουν ερωτήματα με στόχο να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγήσουν παιδιά και εφήβους στον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους.

Αναλυτικό Πρόγραμμα:

“Ένας ταξιδιώτης σε παράξενες πόλεις”
Ένας ταξιδιώτης ξεκινάει περιήγηση σε διάφορες χώρες, αναζητώντας ένα θησαυρό! Και αναρωτιέται, “Μοιάζει τελικά η πόλη μου με τις άλλες πόλεις του κόσμου; Μπορώ να μιλήσω γερμανικά, χωρίς να ξέρω;”
Ένα καλοκαιρινό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών που θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο με μοναδικό όχημα τη φαντασία τους και θα δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες, τις οποίες θα παρουσιάσουν σε γονείς και φίλους στο τέλος του προγράμματος!

Το εργαστήριο πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση Strange Cities: Athens στη Διπλάρειο Σχολή, όπου καλλιτέχνες από διάφορες χώρες, οι οποίοι δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ την Αθήνα, έφτιαξαν έργα με μοναδικό οδηγό τους ένα κουτί έμπνευσης. Το κουτί αυτό δεν περιείχε κανένα οπτικό ερέθισμα, παρά μόνο το ποίημα «Γιασεμί» του Γιώργου Σεφέρη, δύο κεφάλαια από το βιβλίο Η Αθήνα της μίας διαδρομής του Πέτρου Μάρκαρη, το τραγούδι «Μια πόλη μαγική», σε στίχους και μουσική του Μάνου Χατζηδάκι, το μουσικό κομμάτι «2» του Κωνσταντίνου Βήτα, μια συνταγή για γεμιστά και δώδεκα αρχεία με ήχους της πόλης.

Σε αυτό το δεκαήμερο πρόγραμμα, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα εργαλεία της δημιουργικότητας και της φαντασίας μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη μουσική και τα εικαστικά. Ένα ταξίδι γεμάτο από μυρωδιές, χρώματα και ήχους από όλο τον κόσμο. Και όλα αυτά μέσα από ένα “μαγικό κουτί έμπνευσης”!

Απευθύνεται σε: παιδιά 5-7 ετών
Διάρκεια: από Τρίτη 16 Ιουνίου έως Παρασκευή 26 Ιουνίου | καθημερινά 10.00-14.00, συμπεριλαμβανομένου του Σαββάτου 20 Ιουνίου (εκτός της Κυριακής 21 Ιουνίου)

Κόστος συμμετοχής:

  • 90€ και για τις δέκα συναντήσεις του κύκλου
  • Για συμμετοχή σε δεύτερο καλοκαιρινό εργαστήριο έκπτωση 20%
  • Για συμμετοχή αδερφιών, 20% έκπτωση στο δεύτερο παιδί

Προϋποθέσεις: Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 10 συναντήσεις του κύκλου / Το κάθε παιδί μπορεί να πάρει μέρος σε παραπάνω από έναν κύκλο καλοκαιρινών προγραμμάτων

kouklotheatro
“Καλοκαιρινό εργαστήριο κατασκευής κουκλοθεατρικών χαρακτήρων”

Από μια υφασμάτινη μαριονέττα φτιαγμένη από παλιές μπλούζες μέχρι μια ξύλινη επιτραπέζια κούκλα από καφάσια!
Με αφορμή την έκθεση Adhocracy, η οποία συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα έργων που παρουσιάζουν νέους τρόπους για την κατασκευή πραγμάτων, διοργανώνεται φέτος το καλοκαίρι ένα εργαστήριο για την τέχνη του κουκλοθεάτρου.

Οι πρωτότυπες ιδέες και η δημιουργικότητα, οι πρακτικές λύσεις και η ομαδική εργασία είναι τα βασικά συστατικά που συνθέτουν την ουσία και προκαλούν τη χαρά αυτής της τέχνης. Οι συμμετέχοντες εξερευνούν τις δυνατότητες των υλικών και των εργαλείων μέσα από διαφορετικές τεχνικές κατασκευής κούκλας. Δημιουργούν και σκηνοθετούν ιστορίες και, τέλος, καταγράφουν την εμπειρία τους σε ένα εγχειρίδιο το οποίο θα απευθύνεται σε παιδιά.

Απευθύνεται σε: Παιδιά 8 έως 12 ετών
Διάρκεια: από Τρίτη 16 Ιουνίου έως Παρασκευή 26 Ιουνίου | καθημερινά 10.00-14.00, συμπεριλαμβανομένου του Σαββάτου 20 Ιουνίου (εκτός της Κυριακής 21 Ιουνίου)
Κόστος συμμετοχής:

  • 90 € και για τις δέκα συναντήσεις του κύκλου.
  • Για συμμετοχή σε δεύτερο καλοκαιρινό εργαστήριο έκπτωση 20%
  • Για συμμετοχή αδερφιών, 20% έκπτωση στο δεύτερο παιδί

Προϋποθέσεις: Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 10 συναντήσεις του κύκλου / Το κάθε παιδί μπορεί να πάρει μέρος σε παραπάνω από έναν κύκλο καλοκαιρινών προγραμμάτων

ergastiria stegi

“Σχεδιασμός αφηγηματικών πρωτοτύπων – Design Fiction Prototypes, Ηλεκτρονικά, hacking και μαστορέματα!”

Το εργαστήριο Σχεδιασμός αφηγηματικών πρωτοτύπων – “Design Fiction Prototypes” αφορά στη δημιουργία αφηγηματικών πρωτοτύπων –αντικειμένων ή εφαρμογών– τα οποία περιγράφουν είτε το μέλλον είτε φανταστικούς παράλληλους κόσμους και εστιάζουν στη συμμετοχικότητα και τη δημιουργία ομαδικών πρότζεκτ που έχουν σκοπό να ενεργοποιήσουν τη φαντασία μέσα από τη χρήση της χειροτεχνίας και της τεχνολογίας. Οι έφηβοι δημιουργούν το δικό τους φαντασιακό περιβάλλον και σχεδιάζουν τις πιθανές αφηγηματικές εφευρέσεις τους. Θα πειραματιστούν με ηλεκτρονικά κυκλώματα, τεχνολογίες «έξυπνων» υλικών καθώς και με τις μεθοδολογίες «κάν’ το μόνος σου» (DIY) και «κάν’ το μαζί με άλλους» (DIWO). Το εργαστήριο αποτελεί μέρος της έκθεσης Adhocracy, η οποία φιλοξενείται στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών από τον Απρίλιο.

Απευθύνεται σε: Εφήβους 12 έως 16 ετών
Διάρκεια: από Δευτέρα 22 Ιουνίου έως Παρασκευή 3 Ιουλίου | καθημερινά 10.00-14.00 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής)
Κόστος συμμετοχής:

  • 90€ και για τις δέκα συναντήσεις του κύκλου
  • Για συμμετοχή σε δεύτερο καλοκαιρινό εργαστήριο έκπτωση 20%
  • Για συμμετοχή αδερφιών, 20% έκπτωση στο δεύτερο παιδί

Προϋποθέσεις: Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 10 συναντήσεις του κύκλου / Ο κάθε έφηβος μπορεί να πάρει μέρος σε παραπάνω από έναν κύκλο καλοκαιρινών προγραμμάτων.   

autismos
“Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό”
Δύο καλοκαιρινά μουσικά εργαστήρια προσκαλούν τα παιδιά να έρθουν σε δημιουργική επαφή με τη μουσική, το ρυθμό και το παιχνίδι των ρόλων, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά διάφορα μουσικά όργανα. Η μουσική χρησιμοποιείται ως εργαλείο επικοινωνίας, ακόμα και όταν απουσιάζει ο λόγος. Μέσα από μια σειρά νέων μουσικών συνθέσεων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του εργαστηρίου, δουλεύονται έννοιες της σωματογνωσίας, του χώρου, αλλά και καθημερινές δραστηριότητες, ρουτίνες της ζωής των παιδιών.

Η ένταση του ήχου, το τονικό ύψος, η διάρκεια και το ηχόχρωμα δομούν μια σειρά μουσικών παιχνιδιών, όπου κάθε παιδί συμμετέχει με το δικό του τρόπο, με πρωταρχικό στόχο να αισθανθεί την ύπαρξή του, να εκφράσει τα συναισθήματά του, να τραγουδήσει, να παίξει και να ακούσει πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Οι μουσικές δραστηριότητες είναι ειδικά μελετημένες προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών που συμμετέχουν.

Απευθύνεται σε:

  • παιδιά ηλικίας 5-7 ετών: Δευτέρα 29 Ιουνίου έως Παρασκευή 3 Ιουλίου | 16.00-18.00 | (πρώτη συνάντηση τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, 16.00-18.00, μόνο για τους γονείς)
  • παιδιά ηλικίας 8-11 ετών: Δευτέρα 29 Ιουνίου έως Παρασκευή 3 Ιουλίου | 18.00-20.00 | (πρώτη συνάντηση τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, 18.00-20.00, μόνο για τους γονείς)

Προϋποθέσεις: Υποχρεωτική συμμετοχή και στις πέντε συναντήσεις του κύκλου
Κόστος: Δωρεάν

cinema
“ΣΙΝΕΜΑΣΚΟΠ με stop στη Σύρο!”
Ένα καλοκαιρινό κινηματογραφικό εργαστήριο για τους εφήβους της Σύρου 
Η Στέγη ταξιδεύει και πάλι στην περιφέρεια με το ΣΙΝΕΜΑΣΚΟΠ, ένα κινηματογραφικό εργαστήριο για εφήβους 14-17 ετών, που ζουν στην έδρα των Κυκλάδων, τη Σύρο, και επιθυμούν να εξερευνήσουν τη γλώσσα του σινεμά. Οι συμμετέχοντες εργάζονται πάνω σε ιδέες για ιστορίες, τις μετατρέπουν σε σενάρια και τις κινηματογραφούν, χρησιμοποιώντας κάμερες και εξοπλισμό που τα παρέχει η Στέγη!

Εργαστήριο: Από την Πέμπτη 2 Ιουλίου έως Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015
Παρουσίαση και προβολή των ταινιών του εργαστηρίου: Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015
Απευθύνεται σε: Εφήβους 14 έως 17 ετών
Γλώσσα: Ελληνικά
Χώρος διεξαγωγής: Ερμούπολη Σύρου
Κόστος: Δωρεάν

Προϋποθέσεις:

1. Γράψτε την κεντρική ιδέα για μια ιστορία (μέχρι 50 λέξεις)
2. Τραβήξτε τρεις φωτογραφίες για να περιγράψετε ένα στιγμιότυπο της ιστορίας (όχι περισσότερες). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας, τη φωτογραφική σας μηχανή ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή.

Για να συμμετάσχετε στο εργαστήριο, μπορείτε να υποβάλλετε τα παραπάνω με e-mail στο [email protected].
Εναλλακτικά, ταχυδρομήστε το φάκελό σας στη διεύθυνση: 
SIFF – Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου
Ταχυδρομική θυρίδα 19
Σύρος, 84100 Ελλάδα

photo voltes
“Φωτογραφικές Βόλτες”
Με αφετηρία τη Στέγη και την κοντινότερη σε αυτήν στάση του τραμ (στάση ΜΠΑΚΝΑΝΑ), θα εξερευνήσουμε τις διαδρομές από και προς τη θάλασσα. Κάνοντας βόλτα, παρατηρούμε και φωτογραφίζουμε τη ζωή της πόλης δίπλα στη θάλασσα, με σκοπό να δημιουργήσουμε το δικό μας photo-diary, ένα «αναμνηστικό φωτo-ημερολόγιο», μέσω του οποίου θα αφηγηθούμε με φωτογραφίες τις εμπειρίες από τις βόλτες μας!

Σε αυτό το εντατικό πενθήμερο εργαστήριο, οι έφηβοι θα έρθουν σε επαφή με το γοητευτικό κόσμο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, θα γνωρίσουν το έργο μεγάλων φωτογράφων μέσω προβολής οπτικού υλικού και θα συζητήσουν για τις «σημαντικές» φωτογραφίες. Επίσης, θα κατανοήσουν τη διαδικασία της «αφήγησης με εικόνες», παρακολουθώντας το στήσιμο ενός φωτορεπορτάζ, αλλά και κάνοντας εξάσκηση με συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό. Στο τέλος του εργαστηρίου θα εστιάσουμε στη σύνθεση και παρουσίαση του φωτογραφικού μας αποτελέσματος με τη μορφή ενός photo-diary που θα δοθεί στους φίλους μας ως αναμνηστικό δώρο συμμετοχής.

Απευθύνεται σε: Εφήβους 12 έως 16 ετών
Διάρκεια: Δευτέρα 6 έως Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015 | 10.00-14.00
Κόστος συμμετοχής:

  • 45 € και για τις πέντε συναντήσεις του κύκλου
  • Για συμμετοχή σε δεύτερο καλοκαιρινό εργαστήριο έκπτωση 20%
  • Για συμμετοχή αδερφιών, 20% έκπτωση στο δεύτερο παιδί.

Προϋποθέσεις: Υποχρεωτική συμμετοχή και στις πέντε συναντήσεις του κύκλου. Ο κάθε έφηβος μπορεί να πάρει μέρος σε παραπάνω από έναν κύκλο καλοκαιρινών προγραμμάτων.

Χρήσιμες Πληροφορίες:

  • Το κόστος των μετακινήσεων με το τραμ θα καλυφθεί από τη Στέγη
  • Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι ΜΠΑΚΝΑΝΑ-ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΙΜΟΥ-ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ-ΜΠΑΚΝΑΝΑ
  • Ιδανικά θα ήταν καλό ο κάθε έφηβος να έχει μαζί του μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά μετα εργαστήρια: 2130178002 | http://www.sgt.gr/gr/stegi/21,103,105

Περισσότερα από Δραστηριότητες
VIMA_WEB3b