MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Ρόδος στο… Λούβρο: Μια μεγάλη έκθεση για την αρχαία Ροδιακή τέχνη στο κορυφαίο παρισινό μουσείο

Μπορεί το Παρίσι να έχει βρεθεί με δυσάρεστο τρόπο στο κέντρο της επικαιρότητας, λόγω των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά δεν παύει να είναι μία “πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης” με συνεχείς δράσεις που αναδεικνύουν τη συνέχεια του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Monopoli Team

Αυτή την περίοδο, στο μουσείο του Λούβρου φιλοξενείται μία αρχαιολογική έκθεση με μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον.

Ευρύματα από το Λούβρο, το Βρεττανικό μουσείο, το μουσείο της Κοπενχάγης και το Αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου, συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά μαζί, και συνθέτουν την καταπληκτική έκθεση για τη Ροδιακή τέχνη του 14ου και του 6ου αιώνα π.Χ. (από την Εποχή του Χαλκού μέχρι την Αρχαϊκή περίοδο) που φιλοξενείται στο γαλλικό μουσείο, στην πτέρυγα Richelieu, έως τις 9 Φεβρουαρίου 2015.

Η έκθεση εστιάζει στον ρόλο που διαδραμάτισε η Ρόδος στην παγκόσμια ιστορία και τη διάδωση του ανατολικού πολιτισμού στην Ευρώπη, δεδομένου ότι επί αιώνες υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους και πιό πολυσύχναστους κόμβους εμπορίου της Μεσογείου.

keramiko35-3

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες
Η πρώτη ενότητα αφορά στην αρχαιολογική έρευνα και έχει τίτλο η «Ιστορία των ανασκαφών στη Ρόδο, μια Ευρωπαϊκή Ιστορία». Η δεύτερη ενότητα, «Η Ρόδος τόπος ανταλλαγών στην Ανατολική Μεσόγειο», εξετάζει τον κομβικό – λόγω γεωγραφικής θέσης – ρόλο του νησιού, στη διάδωση στοιχείωντου πολιτισμού της Ανατολής στην Ευρώπη. Η τρίτη ενότητα εστιάζει στα ροδιακά εργαστήρια κεραμικής και μικροτεχνίας.

Ολα τα ευρήματα της έκθεσης ήρθαν στο φώς κατά τη διάρκεια ανασκαφών από τη γαλλική, αγγλική, δανική, ιταλική και ελληνική αρχαιολογική σκαπάνη, τον 19ο και τον 20ό αιώνα.

rodos piato

Υπεύθυνες για τη διοργάνωση της έκθεσης είναι οι κυρίες Anne Coulié έφορος του Λούβρου με ειδίκευση στα αρχαία ελληνικά κεραμικά, και Μελίνα Φιλήμονος -Τσοποτού από την 22η Εφορία Αρχαιοτήτων της Ρόδου.

archaique-musee-du-louvre-paris 1

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/DIiU84ltD9c” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b