MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
22
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Όπερα

Ωραία Ελένη, όπερα του Offenbach στο θέατρο Olvio

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η κωμική όπερα του Offenbach “Ωραία Ελένη”, κλείνει μια επιτυχημένη σεζόν, με λίγες ακόμη παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, έως τις 10 Μαΐου, σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Αδάμ.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Η ομάδα του OLVIO παρουσιάζει τη γνωστότερη φάρσα του Offenbach, μια σάτιρα που δεν χαρίζεται σε κανέναν, ένα έργο με μελωδίες που δημιούργησαν σχολή – μια μουσική κωμωδία που, από τις πρώτες νότες ως το φινάλε, συνδυάζει ευρηματικά υπέροχες μουσικές ερμηνείες με σκηνές αυθεντικής αίσθησης του χιούμορ.

Μέσα από μια ανανεωμένη και σύγχρονη ματιά – σκηνοθετικά, κινησιολογικά και ερμηνευτικά – η Ωραία Ελένη μιλάει ελληνικά και σκιαγραφεί ανάλαφρα αλλά χωρίς περιστροφές, μια κοινωνία που κάνει ό,τι μπορεί για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με την πικρή αλήθεια της καθημερινότητας.

Το στοίχημα της παράστασης είναι να αναδείξει τη θεατρικότητα της Ωραίας Ελένης χωρίς να επισκιάσει την εμπνευσμένη μουσική του Offenbach. Τέσσερις μουσικοί και επτά λυρικοί ερμηνευτές υψηλού επιπέδου, υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη Παναγιώτη Αδάμ, προσεγγίζουν την κωμική όπερα αναδεικνύοντας παράλληλα και τα δύο συστατικά στοιχεία.

Έτσι, οι φίλοι του θεάτρου και οι φίλοι της όπερας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν για πρώτη φορά στην αθηναϊκή σκηνή, τη μουσική μεγαλoφυία του Offenbach και τις μελωδίες που γέννησαν λίγα χρόνια αργότερα το can can.

Το έργο
Πάνω στον καμβά της ομηρικής ιστορίας, ο Jacques Offenbach και οι δημιουργοί του λιμπρέτου, Ludovic Halevy και Henri Meilhac, κεντούν ένα έργο αυθεντικής απόλαυσης που δεν έχει καμιά πρόθεση να φανεί σοβαρό. Θέλησαν – και πέτυχαν – να γράψουν μια παρωδία της κλασικής ελληνικής μυθολογίας, στην οποία, τόσες και τόσες μεγάλες όπερες είχαν βασιστεί και, ταυτόχρονα να κάνουν ένα καυστικό σχόλιο για τον σχεδόν παρακμιακό τρόπο ζωής των Γάλλων μεγαλοαστών στα μέσα του 17ου αιώνα. Στο έργο του Offenbach χωρούν όλοι: ο απατημένος σύζυγος (Μενέλαος), η αισθησιακή γυναίκα που ζει ένα συμβατικό γάμο (Ελένη), οι διεφθαρμένες αρχές (Κάλχας), ο αυθάδης γιος που τρώει τα λεφτά της οικογένειας (Ορέστης), οι πολυλογάδες και άμυαλοι «ωραίοι» (Αγαμέμνονας, Αχιλλέας). Και βέβαια, ο Πάρης που, χάρη στην ομορφιά και την ευφυΐα του, κερδίζει έστω και ως «απλός βοσκός» στην πνευματική Ολυμπιάδα.

Όταν η Ωραία Ελένη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι, το Δεκέμβρη του 1864, σημείωσε αμέσως τεράστια επιτυχία, παρά την θύελλα αντιδράσεων από τους κριτικούς της εποχής, που μιλούσαν για βλασφημία, για τολμηρά υπονοούμενα και ανήθικη πλοκή. O κριτικός της εφημερίδας New York Tribune μάλιστα έφτασε να γράψει: «σας συνιστούμε να μην την πλησιάσετε!». Κι όμως, το κοινό συνέρρεε κάθε βράδυ στο θέατρο και οι παραστάσεις έφτασαν τις επτακόσιες. Οι εφημερίδες της εποχής σημείωναν με έκπληξη ότι κάθε βράδυ το θέατρο ήταν γεμάτο από μοντέρνο κοινό που απολάμβανε την σατυρική πλοκή και την εξαιρετική μουσική χωρίς να δείχνει ότι ενοχλείται.

Από τότε η Ωραία Ελένη του Offenbach ανέβηκε πολλές φορές και κέρδισε το κοινό σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Φέτος το χειμώνα, η ομάδα του θεάτρου OLVIO θα παρουσιάσει την δική της πρόταση στο γνωστό, φιλόξενο χώρο της οδού Φαλαισίας.

Μέρες και ώρες παραστάσεων:  κάθε Σάββατο 21.00 και Κυριακή στις 20.00
Διάρκεια: 90 λεπτά
Τιμές εισητηρίων: Είσοδος 15€ και 10€ (μειωμένο)
Τηλέφωνο: 2103414118

Θέατρο OLVIO
Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Jacques Offenbach
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ


Παίζουν: Ελένη Λιώνα, Νίκος Στεφάνου, Τίμος Συρλατζής, Αντώνης Σιγάλας, Παναγιώτης Τερζάκης, Μιχάλης Αγγελιδάκης

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
BLANCHE after: Ο Σταύρος Λίτινας σκηνοθετεί στο Arroyo το «μετά» της ηρωίδας του «Λεωφορείου ο Πόθος»
ΘΕΑΤΡΟ
Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, από την ομάδα Ent(r)oma στη Σκηνή Brecht-2510
ΘΕΑΤΡΟ
Νικ δε Ντικ: Το νέο έργο του Σταυριανού Κιναλόπουλου για την τρανς εμπειρία στο Μικρό Γκλόρια
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Βασίλης Βηλαράς επιστρέφει με την «Εκδίκηση του Φώτη»
Θεατρικά Νέα
Η “Μαδαγασκάρη” γίνεται μιούζικαλ με πρωταγωνιστή τον Akyla – Όσα ξέρουμε για την παράσταση
ΘΕΑΤΡΟ
Απολογία Σωκράτους: Το εμβληματικό κείμενο του Πλάτωνα γίνεται μονόλογος στο Θέατρο Μπέλλος
ΘΕΑΤΡΟ
Αρμπάιτ: Η σκληρή αλήθεια για την εργασία επιστρέφει στο Θέατρο Σταθμός
ΘΕΑΤΡΟ
Κόκκινο, του Τζον Λόγκαν στο θέατρο Μουσούρη
Θεατρικά Νέα
Λίγο ακόμα «Το πάρτυ της ζωής μου»: Μία τελευταία ευκαιρία να δεις την παράσταση με την Ελένη Ράντου
Θεατρικά Νέα
Έγκλημα στο Νείλο: Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης εγκαινιάζει το νέο Άθενς Μπρόντγουαιη με Αγκάθα Κρίστι
ΘΕΑΤΡΟ
Starman: Το σύμπαν του David Bowie συναντά τα παιδιά σε μια διαδραστική παράσταση στο Θέατρο Μαβίλη
ΘΕΑΤΡΟ
Σεσουάρ για δολοφόνους: Το πιο ύποπτο κομμωτήριο της Αθήνας ανοίγει ξανά στο Θέατρο Γκλόρια