MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

4 δραστήριες food bloggers μάς αποκαλύπτουν την αγαπημένη τους συνταγή

Κάθε σωστό νοικοκυριό έχει τον τσελεμεντέ του, έλεγαν οι παλιές παραδοσιακές νοικοκυρές. Αργότερα, αυτός αντικαταστάθηκε με τη θρυλική Βέφα και την ενότητα μαγειρικής των πρωινάδικων. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με το τηλέφωνο της θείας Κατίνας για τα μυστικά της γάστρας. Σήμερα, όλα αυτά εκσυγχρονίστηκαν, χάρη στο διαρκώς αναδυόμενο “food blogging”. Aπό την Ιωάννα ΚρανιώτηΕπειδή λοιπόν και εμείς αγαπάμε όσους ξέρουν από απολαύσεις και έχουν απάντηση στο “Τι θα μαγειρέψω σήμερα;”, μiλήσαμε με τις food bloggers που έχουμε ξεχωρίσει για την ποιότητα των δημιουργιών τους και την ευκολία των συνταγών τους. Ευχαριστούμε πολύ τη Μαριλού Παντάκη (Madame Ginger), την Ιωάννα Δημοπούλου (Foodjunkie), την Εμμανουέλα Κόκκαλη (Eating around) και τη Μάγδα (My little expat kitchen) που κάνουν τη μαγειρική μας πιο εύκολη, που μας εξομολογήθηκαν τα must-have κομμάτια μιας κουζίνας και φυσικά που μας πρότειναν την αγαπημένη τους συνταγή.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Τα blogs τους είναι γεμάτα δημιουργία, και όχι μόνο γαστρονομική. Πρώτα χορταίνει το μάτι, που λέει και ο σοφός λαός, με φωτογραφίες, που κάνουν “σάλια να τρέχουν” και εύχρηστες οδηγίες που ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει. Πίσω από τα διαδικτυακά προφίλ τους, κρύβονται εκτός από θαυματουργικές συνταγές, προσωπικότητες με άποψη και αγάπη για τον υπέροχο κόσμο της γεύσης, που ξέρουν να τιμούν το ελληνικό φαγητό, την παράδοση και τα ελληνικά προϊόντα. Απολαύστε τις!

Μαριλού Παντάκη – Madame Ginger
*Φωτογραφία Προφίλ: Στυλιανός Παπαρδέλας
*Φωτογραφία φαγητού: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
10592213 10154519982845624 1348712532 n 1
Ποια είναι η Μαριλού Παντάκη;
Έλα ντε, ακόμα το ψάχνω κι εγώ (lol)! Μπορώ να πω ότι είμαι ένα κορίτσι που προσπαθεί να αντλήσει αγάπη και χαρά από τα πάντα: από το φαγητό και τον έρωτα (χωρίς αυτά τα δύο μαραζώνω), τους φίλους και τους ανθρώπους που αγαπώ, τον ήλιο και το καλοκαίρι, τα ταξίδια και τις όμορφες καθημερινές στιγμές. Γενικώς προσπαθώ συνέχεια να κάνω πράγματα που με κάνουν να χαμογελάω γι’ αυτό και ασχολούμαι πλέον επαγγελματικά με το φαγητό. Τις καθημερινές ασχολούμαι με το blog μου το Madame Ginger και τα Σαββατοκύριακα μαγειρεύω Brunch στα New York Sandwiches

Πώς προέκυψε η ιδέα να ξεκινήσεις ένα food blog;
Πάντα μου άρεσε να εκφράζομαι μέσα από το γράψιμο. Είναι για εμένα ένα ψυχολογικό ξέσπασμα, ένας τρόπος να αναπτύξω και να εκφράσω όσα νιώθω. Όταν λοιπόν ένα καλοκαίρι, συνειδητοποιήσα ότι δεν έχω καμία από τις συνταγές της προγιαγιάς μου που μαγείρευε υπέροχα, αποφάσισα να καταγράψω ότι συνταγή έχω μαζέψει και την ιστορία τους για να μην χαθούν και αυτές και σκέφτηκα να το κάνω online και όχι σε ένα τετράδιο που θα μπορούσε να χαθεί κάποια στιγμή. Ήταν λίγο και η βαρεμάρα του καλοκαιριού, λίγο ότι πλήττω πολύ γρήγορα με τα πάντα και ψάχνω καινούρια πράγματα να καταπιαστώ και κάπως έτσι έγινε το Madame Ginger.

Τι είναι το food blogging και πόσο εξοικειωμένο είναι το ελληνικό κοινό μ’ αυτό;
Θεωρητικά το Food Blog είναι ένα προσωπικό ημερολόγιο, κάποιου επαγγελματία ή ερασιτέχνη μάγειρα που μοιράζεται οτιδήποτε αφορά στο φαγητό. Για τον κάθε blogger όμως είναι κάτι διαφορετικό. Για κάποιον μπορεί να είναι απλά ένα online συνταγολόγιο, για κάποιον άλλον η πρoσωπική του ψυχοθεραπεία και για κάποιον τρίτο ένας τρόπος να μοιραστεί το ταλέντο και τις συνταγές του. Πλέον μπορώ να πω με σιγουριά ότι το ελληνικό κοινό παρακολουθεί τα blogs και μάλιστα είναι και πολύ ενεργοί, αφού οι αναγνώστες στέλνουν μηνύματα με τις απορίες τους, feedback από τις συνταγές που έφτιαξαν ακόμα όμως και τις δικές τους συνταγές.

IMG 8399Ποιο είναι το μυστικό ενός επιτυχημένου blog;
Μετά από δυόμιση χρόνια μπορώ να πω με σιγουριά, η απλότητα. Ο κόσμος βαριέται τα παιχνίδια και τις φαμφάρες, δεν έχει χρόνο για αυτά. Θέλει απλές και γρήγορες συνταγές, κατανοητό design και εύκολη χρήση, θέλει να του μιλάς όπως θα μιλάγατε αν πίνατε καφέ. Να του εξηγήσεις τη συνταγή σα να μην ξέρει να μαγειρεύει και να μην θεωρείς δεδομένο ότι ξέρει πόσο λάδι ξέρει να βάλει για να ψήσει την μπριζόλα του. Οι νοικοκυρές, ο εργένης, ο φοιτητής, η ακαμάτρα και ο καθένας που θέλει να μαγειρέψει, θέλει μπαίνοντας στο κάθε blog να του κάνεις απλά τη ζωή του εύκολη και λίγο πιο νόστιμη. 

Ποια είναι τα 5 πιο σημαντικά πράγματα που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα;
Ελαιόλαδο, φρέσκο βούτυρο, αυγά, μακαρόνια και ένα καλό μίξερ. 

Η γεύση που μου έχει μείνει αξέχαστη είναι…
Οι πατατοκεφτέδες της πρόγιαγιάς μου. Ήταν σαν ένα μικρό, αφράτο και λιπαρό λουκουμαδάκι που δεν χόρταινα ποτέ όσους και να έτρωγα. Δυστυχώς η συνταγή της, έφυγε μαζί της.

Πρότεινε στους αναγνώστες του monopoli.gr την αγαπημένη σου συνταγή.
Επειδή λατρεύω τα Burgers, τους προτείνω να τολμήσουν και να δοκιμάσουν το αγαπημένο μου που έρχεται από την κουζίνα της Νέας Ορλεάνης. Είναι ένα burger με γαρίδες, κοτόπουλο και λουκάνικο τα οποία μαγειρεύονται σε ένα μείγμα μπαχαρικών που λέγεται Cajun και είναι ελαφρώς καυτερό. Βάζω μπόλικη σάλτσα BBQ και το τρώω με πουρέ πατάτας. Συνταγή εδώ.

Εμμανουέλα Κόκκαλη – Eating around
MG 6949b-12-Custom
Η Εμμανουέλα Κόκκαλη είναι…
Ένας αισιόδοξος άνθρωπος που δεν θέλει να στερείται τις νοστιμιές της ζωής. Αιώνια ξανθιά, συχνά χαμογελαστή και πολύ ενεργητική.

Πώς προέκυψε η ιδέα να ξεκινήσεις ένα food blog;
Εντελώς τυχαία, το 2010, ενώ διάβαζα ένα blog, ακολούθησα τα βήματα δημιουργίας ενός νέου. Χωρίς να ξέρω τι είναι γενικά το blogging. Ήξερα μόνο ότι μου αρέσει να μαγειρεύω, οπότε δεν είχα αμφιβολίες για το περιεχόμενο του δικού μου. Το ένα βήμα έφερε το άλλο και απέκτησα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αρκετό υλικό.

Τι είναι το food blogging και πόσο εξοικειωμένο είναι το ελληνικό κοινό μ’ αυτό;
Food blogging κάνουμε όταν γράφουμε για το φαγητό (συνταγές, δοκιμές τροφίμων, επισκέψεις σε εστιατόρια). Όπως και κάθε άλλο blog, ένα food blog διαθέτει αυτοβιογραφικά στοιχεία, προσωπικές εμπειρίες και ένα στυλ γραφής που καθορίζει τον συντάκτη του κι έτσι ο κόσμος μπορεί εύκολα να ταυτιστεί μαζί του. Ένας food blogger σήμερα, δεν στέκεται μόνο στα άρθρα που ανεβάζει στο blog του, αλλά επικοινωνεί και μέσα από τα social media τις νόστιμες ανακαλύψεις του. Γι’αυτό και πλέον είναι εύκολο να γίνει γνωστός και να πλησιάσει τους αναγνώστες. Γιατί το φαγητό αφορά τους πάντες και όποιος ασχολείται με αυτό εντατικά, είναι συνήθως εξωστρεφής, δραστήριος και επικοινωνιακός. Φυσικά, σε κάποιους χώρους, το food blogging είναι γνωστό, αλλά υπάρχει και πολύς κόσμος που δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι ή δεν έχει ξανακούσει γι’αυτό. Είναι κυρίως άνθρωποι που γενικά δεν έχουν καλή επαφή με το ίντερνετ και τα social media. Ειλικρινά, δεν μπορώ να απαντήσω αν το ελληνικό κοινό είναι εξοικειωμένο με αυτό. Αυθόρμητα θα έλεγα ”όχι”, αλλά κάποιες φορές, επειδή συναναστρέφομαι κόσμο που ξέρει αυτόν τον χώρο, έχω την ψευδαίσθηση ότι είναι και πολύ γνωστός γενικά.

Ποιο είναι το μυστικό ενός επιτυχημένου food-blog;
Θα έλεγα πως ένας food blogger πετυχαίνει, όταν διατηρεί το προσωπικό του στυλ, όταν είναι αυθόρμητος και αυθεντικός. Και φυσικά, πρέπει να έχει καλή επαφή με τα social media, επικοινωνία με τους αναγνώστες, όταν χρειάζεται, γιατί το blogging είναι και λίγο διαδραστικό. Δεν έχει νόημα να γράφεις κάτι και να “κατεβάζεις διακόπτες”. Πρέπει να παρακολουθείς αντιδράσεις, σχόλια, εντυπώσεις, να απαντάς σε απορίες και να προσελκύεις τον κόσμο, δείχνοντάς του κάτι διαφορετικό. Μάλιστα, πιστεύω ότι όσα food blogs και να γίνουν στην Ελλάδα, μπορούν όλα να είναι επιτυχημένα, γιατί ο καθένας μας έχει διαφορετικό τρόπο παρουσίασης, έχει κάτι άλλο να προσφέρει. Και το φαγητό είναι ένας τομέας ανεξάντλητος!

Ποια είναι τα 5 πιο σημαντικά πράγματα που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα;
Γενικά είμαι άνθρωπος που δεν ακολουθώ κανόνες και λίστες, ειδικά στο σπίτι μου. Και δεν μου αρέσει να υπαγορεύω και στους άλλους τι πρέπει να κάνουν στην κουζίνα τους. Γιατί πολλά πράγματα είναι εύκολο να τα αντικαταστήσεις με άλλα, γιατί δεν έχουμε όλοι οικονομική άνεση να πάρουμε τα “απαραίτητα” και δεν πρέπει να μας τρομοκρατούν τα μέσα και να πιστεύουμε ότι αν δεν έχουμε αυτά που προτείνουν, είμαστε χαμένοι. Θα έλεγα ότι είναι καλό να έχεις ακονισμένα μαχαίρια που να σε βολεύουν στην χρήση, πολλά ταπεράκια σε διάφορα μεγέθη για να παίρνεις μαζί σου στη δουλειά, γάντια για να πιάνεις εύκολα τα ταψιά που καίνε και γενικά να φτιάξεις έτσι την κουζίνα σου που να είναι λειτουργική και χαρούμενη. Να θες να μπαίνεις μέσα, να μην το αποφεύγεις.

Η γεύση που μου έχει μείνει αξέχαστη είναι…
Αχ, ειλικρινά δε μπορώ να ξεχωρίσω μόνο μία. Αξέχαστος μου έχει μείνει ο πρώτος σιμιγδαλένιος χαλβάς που έφαγα από την γιαγιά μου. Και η πρώτη κουταλιά αφράτης βανίλιας Μπαριάμη που δοκίμασα πριν λίγους μήνες!

Πρότεινε στους αναγνώστες του monopoli.gr την αγαπημένη σου συνταγή.
Η κοκκινιστή μανέστρα, όπως μας την έκανε η προγιαγιά μου. Κι εμείς προσπαθούμε να την πετύχουμε το ίδιο!
Υλικά: 250 γρ. μανέστρα (κριθαράκι), Ντοματοπολτό διπλής συμπύκνωσης των 70γρ. (η γιαγιά πάντα έβαζε «Κύκνος»), 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, Αλάτι/πιπέρι, 1 κύβο βοδινό, 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση. Εκτέλεση: Ρίχνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα όλα τα υλικά μας , εκτός από το κριθαράκι , μαζί με λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν, ώστε να έχουμε μια μυρωδάτη σάλτσα. Προσθέτουμε και το κριθαράκι καθώς και λίγο ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει, να μαλακώσει και να δέσει με τη σάλτσα. Θα βγει σαν μια πηχτή σούπα, δεν θέλουμε να «σωθεί» εντελώς το νερό. Σερβίρεται απευθείας, ζεστή, με χοντροκομμένη φέτα από πάνω ή φλοίδες γραβιέρας! Κι εσύ να κάθεσαι να βλέπεις το τυρί να βουλιάζει νωχελικά μέσα στο κόκκινο ζουμάκι! Όσο απλό φαίνεται αυτό το πιάτο, τόσο αρχοντικό είναι! Οι παλιοί ήξεραν καλά πως η νοστιμιά κρύβεται στα απλά πράγματα. Εμείς πλέον ικανοποιούμαστε δύσκολα, συνεχώς ψάχνουμε το κάτι καλύτερο, το κάτι ξεχωριστό και χάνουμε όλο το νόημα… Food for thought.

Ιωάννα Δημοπούλου – Foodjunkie

Η Ιωάννα Δημοπούλου είναι… img 0908web1
μάνα, σύζυγος, blogger, και καλή νοικοκυρά!

Πώς προέκυψε η ιδέα να ξεκινήσεις ένα food blog;
Από την ιδέα μιας φίλης που έβλεπε πόσο βαριόμουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και πόσο μου άρεσε αντιθέτως οτιδήποτε είχε σχέση με τη γαστρονομία.

Τι είναι το food blogging και πόσο εξοικειωμένο είναι το ελληνικό κοινό μ’ αυτό;
Το food blogging σίγουρα δεν είναι δημοσιογραφία. Είναι απόψεις και θέσεις πολύ προσωπικές και στη θεωρία τουλάχιστον “αμόλυντες” από συμφέροντα. Όταν το 2007 ξεκίνησα το Blog λίγοι στην Ελλάδα ήξεραν ακριβώς τι είναι και ακόμη λιγότεροι με διάβαζαν. Ακόμα και το κοντινό μου περιβάλλον δυσκολευόταν να καταλάβει. Νομίζω όμως, πως σήμερα πια οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί το ίντερνετ ξέρει και τι είναι τα blogs. Άλλωστε έχουν πάρει μεγάλη δημοσιότητα και λόγω των social media.

Τι απήχηση έχουν οι ελληνικές συνταγές στο αγγλόφωνο κοινό του blog σου;
Τους αρέσουν αν και τελικά δεν με διάβαζαν τόσοι από το εξωτερικό, γιαυτό και δεν είδα διαφορά στα νούμερά μου όταν αποφάσισα να το γυρίσω μόνο στα Ελληνικά. Παρόλα αυτά και οι λίγοι που με διάβαζαν καλό είναι να μαθαίνουν και ελληνικές συνταγές!

Ποιο είναι το μυστικό ενός επιτυχημένου blog;
Η αγάπη και η συνέπεια. Η αγάπη προς το αντικείμενο του blog, είναι μεγάλη κινητήρια δύναμη. Από την άλλη, αν δεν είσαι συνεπής, αν δηλαδή οι συνταγές δεν είναι καλογραμμένες, αν δεν έχουν τεσταριστεί και αν τελικά δεν συγκινούν εσένα, δεν θα συγκινήσουν κανέναν άλλον.

no-knead-bread-1webΠοια είναι τα 5 πιο σημαντικά πράγματα που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα;
Μια καλή κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια. Μια μαρίζ σιλικόνης (σπάτουλα). Ένα θερμόμετρο φούρνου. Ένα αντικολλητικό τηγάνι.

Η γεύση που μου έχει μείνει αξέχαστη είναι…
Τα φρεσκοκλεμμένα σύκα στο Πόρτο Ράφτη στις 6 η ώρα το πρωί!

Πρότεινε στους αναγνώστες του monopoli.gr την αγαπημένη σου συνταγή
To ψωμί χωρίς ζύμωμα. Απλό, εύκολο καθημερινό ψωμάκι με αλεύρια που ξέρουμε τί είναι γιατί τα επιλέγουμε εμείς. Συνταγή εδώ.

Μάγδα – My little expat kitchen
Η Μάγδα είναι…
μια Ελληνίδα από την Αθήνα που ζει στη Χάγη τα τελευταία εφτά χρόνια και εργάζεται για ένα διεθνή οργανισμό.

Γιατί αποφάσισες να φύγεις από την Ελλάδα και πώς προέκυψε η ιδέα να ξεκινήσεις ένα food blog;
Φύγαμε με τον σύντροφό μου όταν μας δόθηκε η ευκαιρία να εργαστούμε στην Ολλανδία. Θέλαμε κι οι δυο να ζήσουμε εκτός Ελλάδας όχι μόνο για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για περιπέτεια αλλά και γιατί αποζητούσαμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Άλλωστε τα πράγματα στην Ελλάδα προβλέπονταν δυσοίωνα. Ξεκίνησα το food blogging πριν πέντε σχεδόν χρόνια πολύ αυθόρμητα. Η αγάπη μου για το φαγητό ήταν δεδομένη και ήθελα απλά ένα μέρος όπου θα μπορούσα να μοιραστώ ιστορίες γύρω αλλά και πέρα από το φαγητό, συνταγές, και μια διέξοδο για την δημιουργικότητά μου. Αποφάσισα να γράφω το blog στα Ελληνικά και στα Αγγλικά ώστε να μπορώ να απευθύνομαι σε ευρύτερο κοινό και να αγγίζω περισσότερους ανθρώπους, και για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν περίμενα ότι το food blogging θα μου έδινε τόση ικανοποίηση και χαρά.

Τι είναι το food blogging και πόσο εξοικειωμένο είναι το ελληνικό κοινό μ’ αυτό;
Το food blogging είναι το μοίρασμα συνταγών, συμβουλών μαγειρικής, φωτογραφικού υλικού, εμπειρίας και απόψεων μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Είναι ένα τετράδιο συνταγών που αντί να βρίσκεται στο συρτάρι σου, βρίσκεται στο κομπιούτερ σου και το μοιράζεσαι με ολόκληρο τον κόσμο. Το ελληνικό κοινό νομίζω αρχίζει πια να αναγνωρίζει τί είναι το food blogging και να παρακολουθεί food blogs, να εμπιστεύεται τους δημιουργούς τους και να δοκιμάζει τις συνταγές τους. Οι food bloggers, εν αντιθέσει με εκείνους που γράφουν βιβλία μαγειρικής ή τους σεφ, έχουν άμεση επαφή με το κοινό τους και το βοηθούν να βρει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν στην κουζίνα. Επίσης, οι bloggers δεν κρατάνε μαγειρικά μυστικά, τα μοιράζονται!

Τι απήχηση έχουν οι ελληνικές συνταγές στο αγγλόφωνο κοινό του blog σου;
Έχουν τεράστια απήχηση γιατί πρώτον η ελληνική κουζίνα είναι μοναδική κι αγαπητή σε πολύ κόσμο και δεύτερον γιατί προέρχονται από Ελληνίδα. Τους ενθουσιάζει το γεγονός ότι βρίσκουν αυθεντικές συνταγές και το ότι μπορούν να φτιάξουν στο σπίτι τους εκείνα τα πιάτα που τους έχουν μείνει αποτυπωμένα στη μνήμη από τις διακοπές τους σε κάποιο ελληνικό νησί.

Ποιο είναι το μυστικό ενός επιτυχημένου blog;My Little Expat Kitchen tomato galette 1
Δεν υπάρχει μυστικό. Όταν το κάνεις με μεράκι και το αγαπάς τότε αργά ή γρήγορα θα βρεις το κοινό σου και αυτό με τη σειρά του θα αγαπήσει αυτό που του προσφέρεις απλόχερα. Αυτό που ωστόσο οφείλει να έχει ένα επιτυχημένο blog είναι τον χαρακτήρα του δημιουργού του. Εκείνη τη μοναδική φωνή πίσω από τις συνταγές και τις εικόνες που θα κάνουν τον αναγνώστη να επισκέπτεται το blog ξανά και ξανά για να δει όχι μόνο τα φαγητά που θα του ανοίξουν την όρεξη αλλά και για να διαβάσει τις λέξεις που θα τον κάνουν να νιώσει μια επαφή με τον ίδιο τον food blogger.

Ποια είναι τα 5 πιο σημαντικά πράγματα που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα;
Καλό τηγάνι, καλό μίξερ, καλό ελαιόλαδο, καλή σοκολάτα, καλή διάθεση.

Η γεύση που μου έχει μείνει αξέχαστη είναι…
Χμμμ, εδώ δυσκολεύουν τα πράγματα. Έχω τόσες γευστικές αναμνήσεις καταχωρημένες στον εγκέφαλό μου… Αυτή τη στιγμή, θα έλεγα το σούσι που μου έφτιαξε μια Γιαπωνέζα φίλη μου πριν κάποιους μήνες. Ήταν από τα πιο απλά και νόστιμα γεύματα της ζωής μου.

Πρότεινε στους αναγνώστες του monopoli.gr την αγαπημένη σου συνταγή.
Όλες οι συνταγές που ανεβάζω στο My Little Expat Kitchen είναι συνταγές που έχω αγαπήσει γι’ αυτό και τις έχω μοιραστεί, αλλά η galette (τάρτα) ντομάτας με ζύμη spelt (dinkel) που έφτιαξα τις προάλλες μου έχει μείνει αξέχαστη και είναι πλέον από τις αγαπημένες μου αλμυρές δημιουργίες. Σας προτρέπω να την δοκιμάσετε, εδώ!

 
 

Περισσότερα από Συνταγές
VIMA_WEB3b