MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
19
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα SOS της Στέγης: 10+1 εκδηλώσεις που δεν θα χάσουμε φέτος

Το φετινό πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών τα έχει όλα: Θέατρο, συναυλίες, χορό, εκθέσεις, προβολές ταινιών, φεστιβάλ αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις και παράλληλες δράσεις. Σκανάροντας το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα είναι δύσκολο να μην εντοπίσεις κάτι που θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ωστόσο η δική μας ματιά στάθηκε σε 10 εκδηλώσεις που ήδη μπήκαν στην ατζέντα με τα «must see» της χρονιάς.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

ΘΕΑΤΡΟ

8-19 Οκτωβρίου 2014
«Αίματα» – του Ευθύμη Φιλίππου σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη
Ο σεναριογράφος του Κυνόδοντα Ευθύμης Φιλίππου και η τολμηρή σκηνοθέτης Αργυρώ Xιώτη υπογράφουν μια παράλογη παράσταση-συναυλία γεμάτη παραδοξότητες και σκοτεινό χιούμορ. Στην παράσταση παίζουν οι Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ελένη Βεργέτη, Γιώργος Γάλλος, Ευθύμης Θέου, Εύη Σαουλίδου, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη.


14 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου 2015

«Άμλετ» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά
Κάθε δουλειά του Γιάννη Χουβαρδά, γίνεται θέμα συζήτησης και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον όταν το εγχείρημα τον φέρνει αντιμέτωπο με ένα από τα κορυφαία έργα όλων των εποχών για το οποίο -όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα- θα επιχειρήσει μια ρηξικέλευθη ανάγνωση. Το καστ είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό: Ορφέας Αυγουστίδης, Κώστας Βασαρδάνης, Γιώργος Γάλλος, Γιώργος Γλάστρας, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση, Νικόλας Παπαγιάννης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Γιώργος Τζαβάρας, Θάνος Τοκάκης, Χάρης Φραγκούλης, Νίκος Χατζόπουλος

22 Απριλίου – 3 Μαΐου 2015
«Βυσσινόκηπος» του Άντον Τσέχοφ σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου
Τι να πει κανείς για τον Νίκο Καραθάνο; Τα τελευταία χρόνια έχει το άγγιγμα του Μίδα και ότι αγγίζει είτε ως σκηνοθέτης είτε ως ηθοποιός, απογειώνεται… Σκεφτείτε τί θα γίνει εάν στο δικό του «Βυσσινόκηπο» βάλει… χέρι και η Λένα Κιτσοπούλου. Μαζί τους οι Θανάσης Αλευράς, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Λούλης, Μιχάλης Σαράντης, Έλενα Τοπαλίδου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Λυδία Φωτοπούλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη κ.ά.

ΧΟΡΟΣ

12-15 Οκτωβρίου 2014
«John» – DV8 PHYSICAL THEATRE
Μια χορευτική ομάδα που ξεχωρίζει για τον τρόπο που αγγίζει σύγχρονα και πολύ καίρια κοινωνικοπολιτικά θέματα. Η δραματουργία τους είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός από «ωμούς» διαλόγους, «ντοκυμανταιρίστικο» κείμενο, κίνηση γεμάτη ένταση και λυρικές χορογραφικές εξάρσεις. Το έργο που θα παρουσιάσουν φέτος στη Στέγη βασίζεται σε συνεντεύξεις 50 αντρών και υπόσχεται να φωτίσει άγνωστες πτυχές του ανδρικού σύμπαντος…


10-15 Μαρτίου 2015

«Torobaka» – Akram Khan & Israel Galvan
Η σκηνική –ιστορική- συνάντηση δύο κορυφαίων χορογράφων που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές χορευτικές κουλτούρες αναμένεται να βάλει φωτιά στη σκηνή της Στέγης: Ο Akram Khan και ο Israel Galvan υπόσχονται ένα εκρηκτικό μείγμα κατάκ και φλαμένκο, μια έκρηξη χορού και μουσικής!


13-15 Μαΐου 2015

«HATE RADIO» – Milo Rau & International Institute of Political Murder
Μπορούν να σκοτώσουν οι λέξεις; Μπορεί μια ραδιοφωνική εκπομπή να οδηγήσει σε μαζικές δολοφονίες; Μετά το φεστιβάλ της Αβινιόν και το Theatertreffen του Βερολίνου, η πολυβραβευμένη παράσταση Hate Radio έρχεται στη Στέγη. 
Κείμενο & Σκηνοθεσία: Milo Rau
Παίζουν: (ζωντανά) Afazali Dewaele, Sébastien Foucault, Diogène Ntarindwa, Bwanga Pilipili•(σε βίντεο) Estelle Marion, Nancy Nkusi


MOYΣIKH


6-7 Φεβρουαρίου 2015

«Arborescence» – Aaron Parks
Η ποιητική μιας πιανιστικής τέχνης που ελίσσεται και αναπτύσσεται «όπως ένα δέντρο που μεγαλώνει». Ο Άαρον Παρκς υπήρξε παιδί-θαύμα και, τριαντάχρονος σήμερα παρουσιάζει την τελευταία δισκογραφική του δουλειά στην ECM που έχει τον αινιγματικό τίτλο «Arborescence».

18 Μαρτίου 2015
Jordi Savall / Xavier Diaz-Latorre / Pierre Hantai
Σε αυτή την εμφάνισή του στη Στέγη, ο Σαβάλ και οι συνεργάτες του θα παρουσιάσουν έργα για βιόλα ντα γκάμπα του Μαρέν Μαραί (1656-1728), ενός συνθέτη που η γραφή του για το συγκεκριμένο όργανο του προσδίδει μια σχεδόν ανθρώπινη χροιά και έκφραση. Η μουσική του Μαραί έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό χάρη στην ταινία Όλα τα πρωινά του κόσμου, με ερμηνευτή τον ίδιο τον Σαβάλ.

17 Μαΐου 2015
MOZART CONCERTO FESTIVAL –Η Καμεράτα στη Στέγη
Ο «αγαπημένος του Θεού» (Αμαντέους), αλλά και της Καμεράτα και των φίλων της Στέγης, επιστρέφει και πάλι χάρη σε ένα φιλόδοξο σχέδιο.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

31 Οκτωβρίου – 30 Νοεμβρίου 2014
Lumen Prize
Το Lumen Prize αποτελεί το κορυφαίο βραβείο ψηφιακών έργων τέχνης ανά τον κόσμο. Θεσμοθετήθηκε το 2011 και απονέμεται κάθε χρόνο σε έργα που δημιουργήθηκαν με ψηφιακά μέσα, με στόχο την ανάδειξη αυτής της διαρκώς μεταβαλλόμενης μορφής τέχνης. Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, οι επικρατέστερες συμμετοχές «ταξιδεύουν» με την έκθεση The Lumen Prize ανά τον κόσμο. Φέτος, αυτή η εντυπωσιακή έκθεση κάνει σταθμό στην Αθήνα φιλοξενούμενη στη Στέγη, όπου θα παρουσιαστούν τα 50 επικρατέστερα έργα του 2013. Επίσης, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά εκτός Cardiff (έδρα του βραβείου) τα 25 έργα που διακρίθηκαν το 2014.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 28 Απριλίου 2015
Κατι τρέχει με την ελληνική οικογένεια:  Από την οικογένεια-κορνίζα στην οικογένεια-βραχυκύκλωμα
Σύμβολο ταυτότητας, αλλά και σημείο προβληματισμού. Εικόνα συγκίνησης, αλλά και αλληγορία μιας βαθιάς κρίσης. Τον τελευταίο καιρό, η ελληνική οικογένεια έχει γίνει εκ νέου θέμα ανάλυσης και κριτικής, τη στιγμή που επανέρχεται ως βασικό μοτίβο καλλιτεχνικού προβληματισμού στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη λογοτεχνία και στα εικαστικά. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Μια συζήτηση που αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σ’ αυτή συμμετέχουν ορισμένοι από τους πιο ιδιαίτερους καλλιτέχνες που με το έργο τους έχουν αποδομήσει κάθε παραδοσιακή έννοια του όρου “οικογένεια”.
Θα παρέμβουν, μεταξύ άλλων, οι Λένα Κιτσοπούλου, Άντζελα Δημητρακάκη, Πάνος Κούτρας, Δημήτρης Δημητριάδης, Δηώ Καγγελάρη, Κώστας Γκοτζαμάνης, Θεόφιλος Τραμπούλης, Σωτήρης Μπαχτσετζής.

Mάρη Τιγκαράκη

Περισσότερα από Ιστορίες