MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Λαμπερή έναρξη για τις Νύχτες Πρεμιέρας στο Μέγαρο

Με μια εορταστικού χαρακτήρα και νοσταλγικής διάθεσης τελετή μαζί με το ξεκαρδιστικό «Ιστορίες για Αγρίους» κήρυξε χθες το βράδυ την έναρξή του στο Μέγαρο Μουσικής το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Το δικό της χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος του Φεστιβάλ, κυρία Μαρία Μπόμπολα, μέσω ενός βίντεο. «Ο Πολ Σεζάν είχε πει τα πράγματα εξαφανίζονται. Πρέπει να βιαστούμε αν θέλουμε να δούμε κάτι. Ο κινηματογράφος είναι κατεξοχήν μία τέχνη μνήμης, μνήμης και δημιουργίας.»
Τόνισε ιδιαιτέρως τη σημασία των Ελλήνων δημιουργών, τους οποίους στηρίζει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ, λέγοντας πως: «δίνουμε τη σκυτάλη στους νέους».

Τον εορταστικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ υπογράμμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης. «Σήμερα γιορτάζουμε. Γιορτάζουμε τα 20 χρόνια των Νυχτών Πρεμιέρας…ήταν το 1995 όταν ο Γιώργος Τζιώτζιος είχε αυτό το τρελό όνειρο. Γιορτάζουμε όμως και τα 25 χρόνια του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, που κι αυτό ο Τζιώτζιος το ίδρυσε το φθινόπωρο του 1989. Σήμερα γιορτάζουμε τον κινηματογράφο.»

Ο κύριος Ανδρεαδάκης ολοκλήρωσε το λόγο του, με την ευχή «να έχουμε μια καλή κινηματογραφική σεζόν, αλλά και να έχουμε πάντα τη δύναμη να κοιτάζουμε κι εμείς κατάματα «το αιώνιο που αλλάζει συνεχώς μορφές».

Στην τελετή παρευρέθηκαν πλήθος προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών, μεταξύ των οποίων ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θέμις Μπαζάκα, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Κωνσταντίνος Τζούμας, η Δήμητρα Ματσούκα, η Κόρα Καρβούνη, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο Χρήστος Στεργιόγλου, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Φοίβος Δεληβοριάς και πολλοί άλλοι που τίμησαν με την παρουσία τους την έναρξη του επετειακού φεστιβάλ.
1matsouka

Ως τις 28 Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ έχει προγραμματίσει εκατοντάδες προβολές στους κινηματογράφους Δαναός 1&2, Odeon Όπερα 1&2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκης της Ελλάδας και Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: 241 ταινίες –μεγάλου και μικρού μήκους- από κάθε γωνιά του κόσμου, 97 από τις οποίες είναι καινούργιες ελληνικές παραγωγές, 3 διαγωνιστικά τμήματα, 6 ειδικά αφιερώματα, συζητήσεις, ομιλίες, μάστερκλας, και πολλά πάρτι.

To 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΟΤΕ.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b