MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΟ

Σμύρνη μου αγαπημένη στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου

Παρατείνονται οι παραστάσεις λόγω μεγάλης επιτυχίας, για το θεατρικό έργο “Σμύρνη μου αγαπημένη” σε σκηνοθεσία Μιμής Ντενίση, έως τις 26 Απριλίου στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

author-image Γιώργος Σμυρνής

Στην παράσταση συμμετέχουν πολλά γνωστά ονόματα του θεάτρου, όπως η Μιμή Ντενίση, ο Κώστας Βουτσάς, ο Tάσος Χαλκιάς, ο Τάσος Νούσιας, 0 Μιχάλης Μητρούσης, ο Κρατερός Κατσούλης, η Κατερίνα Γερονικολού, μαζί με τη σπουδαία ορχήστρα Εστουδιαντίνα, που ειδικεύεται στη μουσική της Ιωνίας. Η πρωτότυπη μουσική είναι του συνθέτη Αντρέα Κατσιγιάννη που έχει μελετήσει και αναβιώσει τη μουσική παράδοση της Μικρασίας. Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης διευθύνει ζωντανά επί σκηνής την Εστουδιαντίνα με τραγουδιστές τον Μπάμπη Τσέρτο και τη Σοφία Μέρμηγκα.

Στο πλαίσιο της έρευνας η Μιμή Ντενίση χρησιμοποίησε υλικό από τα πλούσια αρχεία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, μαρτυρίες Ελλήνων, Τούρκων, Λεβαντίνων, πάνω από εκατό βιβλία ιστορικών, περιηγητών, λογοτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και απλών ανθρώπων της εποχής. Επίσης χρησιμοποίησε υλικό από διδακτορικές διατριβές και μελέτες που δεν έχουν εκδοθεί, με αποτέλεσμα πολλά στοιχεία σχετικά με τα δραματικά γεγονότα της Σμύρνης να γίνονται για πρώτη φορά γνωστά στο ευρύ κοινό μέσα από το έργο.

Υπόθεση
Μια αρχόντισσα της Σμύρνης, η Φιλιώ θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της εκεί. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά όπου ζει πια και ξαναζεί τη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτισας Σμύρνης, όταν ήταν για όλους το μαργαριτάρι της Ανατολής, ο Παράδεισος της Ιωνίας και η Πόλη των Απίστων για τους Οθωμανούς. Ο άντρας της Φιλιώς φανατικός Έλληνας και Βενιζελικός όπως και ο πατέρας της και τα παιδιά της, ζουν με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ο αδελφός του και η οικογένεια του, επίσης πετυχημένοι έμποροι, Βασιλικοί και φανατικοί Μικρασιάτες θέλουν την Σμύρνη αυτόνομη. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο οικογένειες, η αρμονική συνύπαρξη με Τούρκους και Λεβαντίνους, οι ανεκπλήρωτοι, απαγορευμένοι έρωτες ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές, τα γλέντια τους, τα τραγούδια, τα όνειρά τους, κυριαρχούν στο έργο. Σημαντικό ρόλο παίζουν όμως και τα ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή όλων ερήμην τους, από τον ερχομό των Ελλήνων ως ελευθερωτές μέχρι την καταστροφή της μοναδικής πόλης και την αναγκαστική μετανάστευση. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας ξετυλίγεται και η ευρύτερη ιστορία της πόλης.

Συντελεστές:
Κείμενο- Σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική-ενορχηστρώσεις: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Χορογραφίες: Mάρω Μαρμαρινού

Ερμηνεύουν: Μιμή Ντενίση, Κώστας Βουτσάς, Tάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Μιχάλης Μητρούσης, Χριστίνα Αλεξανιάν, Κρατερός Κατσούλης, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Νέδη Αντωνιάδη, Αναστασία Σκοπελίτη, Νέλη Αλκάδη, Χρήστος Βελιάνο, Χριστίνα Δρεμετσικα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Άγγελος Μπέσσας, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Ηλίας Νομικός, Ηλίας Παπαϊωάννου

Συμμετέχει ζωντανά η ορχήστρα Εστουδιαντίνα που αποτελείται από τους μουσικούς Κυριάκο Γκουβέντα, Νίκο Μέρμυγκα, Γιάννη Τσέρτο και Γιάννη Πλαγιαννάκο. Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εστουδιαντίνα: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Τα τραγούδια ερμηνεύουν o Mπάμπης Τσέρτος και η Σοφία Μέρμηγκα.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη 19.00, Παρασκευή και Σάββατο 20.00, Κυριακή 18.30 
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικά εισιτήρια: 35€, 28€, 21€, 18€ & 14€ (θεωρείο) / Ομαδικά εισιτήρια: (άνω των 20 ατόμων): 22€, 16€, 10€ (θεωρείο) / (Ισχύουν ειδικές τιμές για ΑΜΕΑ& ανέργους)  
Τηλέφωνο: 2122540300

 «ΘΕΑΤΡΟΝ» – Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Μιμή Ντενίση
Σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση


Παίζουν: Μιμή Ντενίση, Κώστας Βουτσάς, Tάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Μιχάλης Μητρούσης, Χριστίνα Αλεξανιάν, Κρατερός Κατσούλης, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Νέδη Αντωνιάδη, Αναστασία Σκοπελίτη, Νέλη Αλκάδη, Χρήστος Βελιάνο, Χριστίνα Δρεμετσικα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Άγγελος Μπέσσας, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Ηλίας Νομικός, Ηλίας Παπαϊωάννου

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b