MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Φεστιβάλ Αθηνών 2014: τα highlights του φετινού προγράμματος

Μετά την ευχάριστη έκπληξη της έγκαιρης ανακοίνωσης του φετινού προγράμματος στις 17/3 –το περσινό το μάθαμε τον Μάιο- μπορούμε να πούμε ότι εξίσου ευχάριστο και ενδιαφέρον μας φαίνεται και το περιεχόμενό του. Η αυλαία του φετινού φεστιβάλ θ’ ανοίξει την 1η Ιουνίου ενώ μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στις 16 Αυγούστου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πάνω από 65 παραστάσεις στην Αθήνα και την Επίδαυρο.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Παρόλο που η επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού ψαλιδίστηκε λίγο πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος όπως επεσήμανε ο Γιώργος Λούκος (από €2.700.000 πέρσι σε €2.000.000 φέτος), κατάφερε να εντάξει 27 εγχώριες παραγωγές, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου (23 στην Αθήνα, 3 στην Επίδαυρο και 1 στη μικρή Επίδαυρο) ενώ από το πρόγραμμα δεν λείπουν και κάποια μεγάλα ξένα ονόματα καθώς προσκλήθηκαν 5 ξένες παραστάσεις.

Ο κ. Λούκος διευκρίνισε ότι οι περισσότερες ελληνικές παραγωγές θα είναι χαμηλού προϋπολογισμού ενώ πολλές από τις παραστάσεις που θα δούμε θα γίνουν ιδίοις εξόδοις, χωρίς να επιβαρύνουν το φεστιβάλ. Ωστόσο τόνισε ότι δεν αποκλείεται να μπουν στο πρόγραμμα και κάποιες «σφήνες» εάν εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι από χορηγίες.

Τα highlights του φετινού προγράμματος εντοπίζονται στα εξής:

evaggelatou1) Το άνοιγμα του φεστιβάλ σε νέους σκηνοθέτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 12 σκηνοθέτες συμμετέχουν για πρώτη φορά στο φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων η Κατερίνα Ευαγγαλάτου, ο Γιάννης Καλαβριανός, ο Ηλίας Κουνέλας, ο Γιάννης Μόσχος κ.α. Παράλληλα και στην Επίδαυρο πνέει αέρας ανανέωσης με νέους δημιουργούς να καταθέτουν τη δική τους πρόταση: ο Δημήτρης Καραντζάς θα σκηνοθετήσει την “Ελένη” του Ευριπίδη, ο Έκτορας Λυγίζος τον “Προμηθέα Δεσμώτη” του Αισχύλου, ενώ η Άντζελα Μπρούσκου ανεβάζει “Βάκχες” με την Αγλαία Παππά ως Διόνυσο και τον Άρη Σερβετάλη ως Πενθέα. Επίσης στο αρχαίο θέατρο θα δούμε και τον “Φιλοκτήτη” που σκηνοθετεί ο Κώστας Φιλίππογλου με πρωτεγωνιστές τους Μιχαήλ Μαρμαρινό και Αιμίλιο Χειλάκη.

fionashawmariner2) Τη συμμετοχή καταξιωμένων ξένων καλλιτεχνών: Η Φιόνα Σω επανέρχεται στο φεστιβάλ με τον μονόλογο «Η μπαλάντα του γερο-ναυτικού». Η Ιζαμπέλ Υπέρ με το διάσημο σκηνοθέτη Λυκ Μποντύ και το παρισινό θέατρο Οντεόν θα παρουσιάσουν τις «Ψευδοεξομολογήσεις» του Μαριβώ, ενώ ο Γάλλος σκηνοθέτης Εμμανυέλ Ντεμαρσύ-Μοτά θα παρουσιάσει μια παράσταση γύρω από κείμενα του Ιονέσκο. Στην Πειραιώς 260 θα δούμε επίσης την Ιζαμπέλλα Ροσσελλίνι να ερμηνεύει τον μονόλογο “Green Porno”, που αναφέρεται στον έρωτα στο ζωικό βασίλειο. 

3) Τις δύο όπερες της Λυρικής που κάθε χρόνο αποτελούν εγγύηση για sold out στο Ηρώδειο! Φέτος θα δούμε τον “Ντον Τζιοβάννι” του Μότσαρτ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά και τον “Οθέλλο” του Σαίξπηρ από τον Γιάννη Κόκκο.

Monika4) Το άνοιγμα του Ηρωδείου σε ενδιαφέρουσες μουσικές παραστάσεις όπως αυτή της Μαίρης Λίντα με τους Imam Baildi, τη συναυλία της Μόνικα, το αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη από την Ελεονόρα Ζουγανέλη, τη συνάντηση των Χαϊνηδων με τον Ψαραντώνη κ.α. Στο Ηρώδειο έρχεται για να “γιορτάσει” τα γενέθλια της και η Νάνα Μούσχουρη στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας της. 

5) Την ένταξη θεατρικών παραστάσεων στο πρόγραμμα της Πειραιώς 260 που αναμένεται να συζητηθούν: “Η μεγάλη Χίμαιρα” του Καραγάτση (σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου), “Αβελάρδος & Ελοϊζα” (σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός), “Το ατλαζένιο γοβάκι” (σκηνοθετεί η Έφη Θεοδώρου), το “Ματωμένο Γάμο” του Λόρκα που σκηνοθετεί η Λένα Κιτσοπούλου με τον Νίκο Καραθάνο στο ρόλο της μάνας. Επίσης θα δούμε ένα work in progress από την παράσταση “Πάπισσα Ιωάννα” του Ροϊδη που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μαυρίκιος με πρωταγωνίστριες τη Ράνια Οικονομίδου και τη Γιούλικα Σκαφίδα.

Swan Lake TσJohn Hogg 286) Ενδιαφέρουσες & ανατρεπτικές χορογραφίες: ο χορός εκπροσωπείται με 13 παραστάσεις Ελλήνων και ξένων χορογράφων. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την επιστροφή του Κωνσταντίνου Ρήγου με την παράσταση “Αρκαδία” και την παράτολμη διασκευή της “Λίμνης των Κύκνων” της νοτιοαφρικάναε Ντάντα Μαζίλο. Επίσης θα έχουμε την ευκαιρία ν’ απολαύσουμε την παράσταση της σπουδαίας αμερικανίδας χορογράφου Τρίσα Μπράουν στην τελευταία της περιοδεία πριν την διάλυση της ομάδας.

7) Το άνοιγμα 26 αρχαίων θεάτρων: Το φεστιβάλ συνεργάζεται φέτος με το “Διάζωμα” και θα παρουσιάσουν την παράσταση «η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Δ. Σολωμού σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη με την Όλια Λαζαρίδου, σε 26 άγνωστα αρχαία θέατρα της χώρας.

Μάρη Τιγκαράκη

Δείτε όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2014 εδώ

Περισσότερα από Φεστιβάλ