MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τι θα δούμε τη σεζόν 2014-2015 στο Εθνικό Θέατρο

Ανακοινώθηκε σήμερα από τον Καλλιτεχνικό διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για τη χειμερινή σεζόν 2014-2015. Έχοντας στα ταμεία του ένα budget 8 εκατ. ευρώ από την κρατική επιχορήγηση αλλά και από τα έσοδα της σεζόν που ολοκληρώνεται, ο Σωτήρης Χατζάκης διαμόρφωσε ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει συνολικά 20 έργα, 5 από τα οποία είναι επαναλήψεις των πιο εμπορικών παραστάσεων της περσινής σεζόν.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Όπως επεσήμανε καλλιτεχνικός διευθυντής, στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται το ελληνικό θέατρο, ο βασικός στόχος του Εθνικού θεάτρου και πιο σημαντικός από το αισθητικό στοίχημα, είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι την προηγούμενη σεζόν, στις διάφορες παραγωγές απασχολήθηκαν 234 ηθοποιοί.

Παράλληλα τόνισε για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη ν’ αποδεσμευτεί το Εθνικό Θέατρο από το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των ΔΕΚΟ, ώστε να μη λειτουργεί απλά με εμπορικούς όρους αλλά να είναι ελεύθερο να επιτελεί πρωτίστως τον καλλιτεχνικό και μορφωτικό του ρόλο.

Πρεμιέρες με παλιά και νέα πρόσωπα
Παλιοί γνώριμοι, σκηνοθέτες και ηθοποιοί επιστρέφουν στους χώρους του Εθνικού Θεάτρου που φέτος απλώνεται σε τρία κτίρια καθένα από τα οποία επιχειρεί να δώσει ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό στίγμα. Η σκηνή του Ρεξ προορίζεται να φιλοξενήσει τα πιο μεγάλα και εμπορικά θεάματα που φέτος έχουν «άρωμα γυναίκας», στο κτίριο του Τσίλερ θα δούμε τα πιο κλασικά έργα ενώ το θέατρο Χώρα που εντάσσεται φέτος στο δυναμικό του Εθνικού στοχεύει στο πιο νεανικό κοινό με πιο τομληρά έργα δίνοντας στέγη και σε νέες πειραματικές ομάδες μέσω της νέας δράσης «Ανοιχτή Πλατφόρμα – Χώρος έκφρασης των νέων δημιουργών.

  • Ο Σωτήρης Χατζάκης ανοίγει τον Οκτώβριο το θέατρο Ρεξ με τους «Μυστικούς Αρραβώνες» του Γρηγορίου Ξενόπουλου σε διασκευή του Άκη Δήμου με τους Άλκη Κούρκουλο, Δανάη Σκιάδη, Μαρίνα Καλογήρου κ.ά.
  • Στο ίδιο θέατρο το Φεβρουάριο 2015 θα δούμε την Ελεονώρα Ζουγανένη να ερμηνεύει την Έντιθ Πιάφ, σκηνοθετημένη από τον Πέτρο Ζούλια.
  • vaggelisΟ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί το έργο του Ρόμπερτ Μπόλτ «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές», ένα εμβληματικό έργο της δεκαετίας του 60 που στην κινηματογραφική του εκδοχή σάρωσε τα Όσκαρ, ανάμεσα κι αυτό του καλύτερου σεναρίου. Η παράσταση θ’ ανέβει τον Νοέμβριο στην Κεντρική Σκηνή τμ’ ένα πολύ εντυπωσιακό καστ που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Γιώργο Μοσχίδη, Δημήτρη Πιατά, Μάνο Βακούση, Στεφανία Γουλιώτη, Αλέξανδρο Μυλωνά κ.α.
  • Το Νοέμβριο στη μικρή σκηνή του Ρεξ η Άντζελα Μπρούσκου σκηνοθετεί το έργο «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» του Ρ. Β. Φασμπίντερ έχοντας στο καστ, εκτός από την ίδια, σημαντικές πρωταγωνίστριες όπως την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, τη Γιούλικα Σκαφιδά κ.α.
  • akylasΤο Νοέμβριο στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος θ’ ανέβει το έργο «Συγχώρεσέ με» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη σε σκηνοθεσία του Ακύλλα Καραζήση. Πρόκειται για τις ιστορίες 8 ανθρώπων που συναντιούνται για να επιλύσουν οριστικά τις εκκρεμότητες του παρελθόντος που τους έχει σφραγίσει αμετάκλητα. Τους ήρωες ερμηνεύουν οι: Μαρία Σκουλά, Μαρία Καλιμάνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Αναστασία Κονίδη, Ελενα Τοπαλίδου, Ηρώ Μπέζου, Πηνελόπη Τσιλίκα.
  • Το Φεβρουάριο 2015 ο Νικος Μαστοράκης θ’ ανεβάσει τη «Φιλουμένα (Γάμος αλα Ιταλικά)» προσεγγίζοντας με νέα ματιά το κλασικό έργο του Εντουάρντο ντε Φιλίππο, με την Ελένη Ράντου και τον Άλκη Κούρκουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
  • Την ίδια περίοδο, στη μικρή σκηνή του Ρεξ θα δούμε τη Σοφία Φιλιππίδου να ερμηνεύει τη Γουίνι από τις “Ευτυχισμένες μέρες” του Μπέκετ σκηνοθετημένη από τον Γιώργο Μανιώτη.
  • lena2 1Το Μάρτιο η Λένα Παπαληγούρα και η Μαρία Κίτσου θα ζωντανέψουν στη μικρή σκηνή του Ρεξ τις «Δούλες» του Ζενέ με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του κορυφαίου σκηνοθέτη Bruce Myers.
  • Eπίσης στην ίδια σκηνή, η Πηγή Δημητρακοπούλου θα μας συστήσει μια σειρά από άγνωστα μονόπρακτα με ηρωίδες του Τεννεσή Ουίλλιαμς, μεταφρασμένα από τον Ερρίκο Μπελιέ και υπό τον γενικό τίτλο «Paradise».


Παιδικές υπερπαραγωγές εφηβικές παραστάσεις με παράλληλες δράσεις

Με δύο παραστάσεις για παιδιά και με πολλές προσδοκίες –κυρίως απ’ το ταμείο- ξεκινά τη σεζόν το Εθνικό Θέατρο.

  • Τον Οκτώβριο στο Ρεξ θα παρουσιαστεί ένα μεγάλο μιούζικαλ με ήρωα τον «Σρεκ», σε σκηνοθεσία και σκηνογραφία του Άγγελου Μέντη. Η παράσταση «Shrek The Musical» που βασίζεται στην ταινία της DreamWorks του 2001, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Broadway το 2008 και έκτοτε έχει παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ αλλά και ευρωπαϊκές χώρες.
  • Τον Νοέμβριο στην Κεντρική Σκηνή θα λάμψει το «Το αστέρι της Λιλιπούπολης» ένα θεατρικό έργο που σκηνοθετεί η Ρεγγίνα Καπετανάκη σε κείμενα δικά της και των Βασίλη Ρίσβα και Δημήτρη Μαραγκόπουλου.
  • Το θέατρο Χώρα θα στεγάσει από τον Οκτώβριο την εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με την παράσταση «Το Κύμα» των Ron Jones και Joseph Robinette σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Νίκου Αρβανίτη. Πρόκειται για ένα έργο που θίγει τα θέματα της ρατσιστικής βίας μέσα στα σχολεία. Όπως τόνισε ο Σωτήρης Χατζάκης στόχος του είναι αυτό το έργο να μεταφέρει μηνύματα εναντία στη βία και στο φασισμό στους χώρους που «επωάζεται το αυγό του φιδιού» μεταξύ των οποίων είναι και τα σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία ΦΟ-ΡΑ-STOP (από τα αρχικά φόβος, ρατσισμός) κατά την οποία θα γίνονται θεατρικές δράσεις στα σχολεία.

dekeimero

Οι παραστάσεις που επαναλαμβάνονται
Τα «δυνατά χαρτιά» της προηγούμενης σεζόν που σημείωσαν μεγάλη καλλιτεχνική και κυρίως εμπορική επιτυχία είναι:

  • Το τολμηρό όσο και ατμοσφαιρικό «Δεκαήμερο του Βοκάκιου» που σκηνοθέτησε ο Νίκος Καραθάνος και αποτέλεσε το απόλυτο sold οut της περσινής σεζόν με ουρές στα ταμεία και λίστες αναμονής θα ξαναπαρουσιαστεί τον Οκτωβριο.
  • Το “Μεφίστο” της Αριάν Μνουσκίν που σκηνοθέτησε ο Νίκος Μαστοράκης και παρουσιάζεται αυτή την εποχή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θ’ ανέβει το Σεπτέμβριο στην Κεντρική Σκηνή στο κτίριο Τσίλερ.
  • Το “Κέικ” του Βαγγέλη Χατζηγιαννήδη σε σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη θα παιχτεί το Φεβρουάριο 2015, ενώ το Μάρτιο θα ξαναδούμε τη Φλαντρώ του Παντελή Χορν που σκηνοθέτησε η Λυδία Κονιόρδου με την ίδια στον ομώνυμο ρόλο.
  • Το έργο «Δυτική αποβάθρα» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, που παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις τον Ιούνιο θα επαναληφθεί και το Σεπτέμβριο στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και της Comedie de Reims και γίνεται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς-Γαλλία- Συμμαχία 2014». Η παράσταση θα ταξιδεύσει από τις 4 εως τις 8 Νοεμβρίου στην Comedie de Reims στην Γαλλία. Η ιδέα για τη «Δυτική αποβάθρα» γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, στις όχθες του ποταμού Χάντσον, δυτικά του Μανχάταν, όπου υπήρχε ένα μεγάλο, έρημο υπόστεγο που ανήκε στις παλιές αποβάθρες. Εκεί ο Κολτές οραματίστηκε ένα τόπο-πέρασμα όμοιο με σταυροδρόμι, ένα μετά-μοντέρνο γκέτο μύησης ή απώλειας για κάθε καρυδιάς καρύδι που ξεβράζεται δίπλα στο ποτάμι, μια «γκρίζα ζώνη» μεταξύ ζωής και περιθωρίου, ελπίδας και εξαθλίωσης. Η μετάφραση είναι του Βασίλη Παπαβασιλείου και η σκηνοθεσία του Ludovic Lagarde. Παίζουν: Γιώργος Κοτανίδης, Δημήτρης Λάλος, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Ναυπλιώτου, Νίκος Χατζόπουλος κ.α.

Κλιμάκιο περιοδείας

  • «Το μελτεμάκι» του Παντελή Χορν σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη θα ταξιδέψει φέτος σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας με «αεροπλάνα και βαπόρια» συνεχίζοντας την πολύ επιτυχημένη περσινή πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου.

Θεατρικές Δράσεις με κοινωνικό χαρακτήρα

  • Θα συνεχιστεί και φέτος το πρόγραμμα «Θέατρο Κατ’ οίκων» με παραστάσεις σε σπίτια και ιδρύματα καθώς και μια σειρά παραστάσεων του Ηλία Κουνέλα σε νοσοκομεία.

Μάρη Τιγκαράκη

 

Περισσότερα από Ιστορίες