MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
19
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

The 24 hours plays: το θεατρικό “πάρτι” επιστρέφει!

Για τον κόσμο του θεάτρου το “The 24 hours plays” μοιάζει σαν ένα πάρτυ που δίνει την ευκαιρία να βρεθούν για μια βραδιά στην ίδια σκηνή σημαντικοί καλλιτέχνες, καταξιωμένοι και ανερχόμενοι και να συμμετάσχουν σ’ ένα ιδιαίτερο, δημιουργικό θεατρικό παιχνίδι έμπνευσης. Μέσα απ’ το project αυτό, που ανατρέπει τις συμβάσεις που ξέρουμε για τη θεατρική παραγωγή, γεννιόνται φιλίες, συνεργασίες, αναδεικνύονται πρόσωπα αλλά και θεατρικά “διαμαντάκια” για τα οποία συζητάμε μετά για καιρό.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Η ιδέα του “The 24 hours plays” ξεκίνησε το 1995 στο Broadway της Νέας Υόρκης από την παραγωγό Tina Fallon η οποία είχε την ιδέα να ενώσει για πρώτη φορά δημιουργικούς ανθρώπους από τον χώρο του θεάματος και να τους βάλει να δουλέψουν πειραματικά υπό χρονική πίεση. Αρχικά σκόπευε να το κάνει μία φορά, αλλά τόσα χρόνια και πάνω από 300 έργα μετά, το εγχείρημα συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, τη Βόννη και την Αθήνα. 

Σύμφωνα με το concept του “The 24 hours plays” ένα θεατρικό έργο -έστω και μονόπρακτο των 15-20 λεπτών- θα πρέπει να γραφτεί, να σκηνοθετηθεί και να παρουσιαστεί στο κοινό μέσα σε 24 ώρες!

Ο παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος ο οποίος έφερε το project αυτό στην Ελλάδα το 2010, μας εξηγεί τους “κανόνες” του θεατρικού παιχνιδιού: “Το project ξεκινά στις 21.00 το προηγούμενο βράδυ με τη συνάντηση των ηθοποιών με τους έξι συγγραφείς. Είκοσι ηθοποιοί έρχονται στο θέατρο φέρνοντας μαζί τους από ένα ρούχο ή ένα αντικείμενο. Παράλληλα δίνουν κάποιες πληροφορίες για τον εαυτό τους όπως π.χ. ένα ιδιαίτερο ταλέντο τους ή την προτίμησή τους σε κάποιο θεατρικό είδος. Όλα αυτά είναι στοιχεία για να διεγείρουν τη φαντασία των συγγραφέων χωρίς να είναι υποχρεωτικό να τα χρησιμοποιήσουν. Στη συνέχεια οι ηθοποιοί αποχωρούν και οι συγγραφείς αρχίζουν το ολονύχτιο γράψιμο στα laptop τους. Στις έξι το πρωί θα πρέπει να παραδώσουν στους παραγωγούς από ένα μονόπρακτο 15 λεπτών. Στη συνέχεια οι έξι σκηνοθέτες διαβάζουν τα κείμενα και επιλέγουν το έργο, χωρίς να γνωρίζουν με ποιους ηθοποιούς θα δουλέψουν. Κατά τις οκτώ έρχονται οι ηθοποιοί και στις εννιά ξεκινούν οι πρόβες. Στις έξι το απόγευμα θα μαζευτούν και πάλι όλοι μαζί για τεχνική πρόβα, για τα φώτα και τη μουσική και στις εννιά το βράδυ, ακριβώς 24 ώρες μετά την πρώτη συνάντηση, τα έργα παρουσιάζονται στο κοινό σε μια ενιαία παράσταση 90 λεπτών.”

242
Φέτος το The 24 hours plays” θα φιλοξενηθεί την Τρίτη 11 Μαρτίου 2014 στο Θέατρο Κάππα και θα λάβουν μέρος οι παρακάτω συντελεστές:

Συγγραφείς: Γιώργος Αγγελόπουλος, Άκης Δήμου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Στρατής Πασχάλης, Θανάσης Τριαρίδης, Χρήστος Χωμενίδης
Σκηνοθέτες: Ιόλη Ανδρεάδη, Γιάννης Καλαβριανός, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Κώστας Φιλίππογλου, Αργυρώ Χιώτη, Γιάννης Χουβαρδάς
Ηθοποιοί: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Ορφέας Αυγουστίδης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Στεφανία Γουλιώτη, Ευγενία Δημητροπούλου, Μαρίνα Κανελλοπούλου, Ντίνος Καρύδης, Αντιγόνη Κουλουκάκου, Ηλίας Κουνέλας, Γιώργος Νανούρης, Γιάννης Νιάρρος, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Ιωάννης Παπαζήσης, Δημήτρης Πιατάς, Άλκηστις Πουλοπούλου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Σίσσυ Τουμάση, Βασιλική Τρουφάκου, Σοφία Φιλιππίδου, Γιώργος Χρανιώτης, Rafika Chawishe

Πληροφορίες:
ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΠΑ: Κυψέλης 2, Κυψέλη
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 2108831068
ΗΜΕΡΑ & ΩΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: ΤΡΙΤΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 21.00
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567, Online: www.ticketservices.gr
ΤΙΜH ΕΙΣΙΤΗΡΙOY: Γενική είσοδος 15 €
24hourplaysfan: Εισιτήριο παρακολούθησης όλου του 24hour (παρουσιάσεις ηθοποιών, επιλογή έργων, πρόβες, παράσταση) & after party με αναφορά στο πρόγραμμα της παράστασης: 100 €. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Μάρη Τιγκαράκη

Περισσότερα από Ιστορίες