MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ladies first! Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Ημέρα της Γυναίκας

Η Αθήνα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με εκδηλώσεις γένους θηλυκού. Φεστιβάλ, σινεμά, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, οι επιλογές είναι πολλές. Εσείς απλώς απολαύστε τις παρέα με τις φίλες σας, την μητέρα, την αδερφή, την σύντροφό σας.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Εκδηλώσεις:
Λυσιστράτεια 2014- Φιλανθρωπικό φεστιβάλ για τη γυναίκα στο θέατρο Ελεύθερη Έκφραση
Το Θέατρο «Ελεύθερη Έκφραση» γιορτάζει τη Γυναίκα, θεσμοθετώντας το φιλανθρωπικό φεστιβάλ «Λυσιστράτεια 2014» που ξεκινά από την Τετάρτη 5 Μαρτίου έως και το Σάββατο 8 Μαρτίου (επίσημη ημέρα της Γυναίκας). Φέτος, το φεστιβάλ αφιερώνεται στη διευθύντρια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ζωής Ασπροπύργου, κ. Ματίνα Βαβούλη. Η κ. Βαβούλη εδώ και 16 χρόνια, έχει καταφέρει να φέρει στο σχολείο εκατοντάδες παιδιά των καταυλισμών. Βρέθηκε μέσα στους καταυλισμούς για να πείσει τα παιδιά να μάθουν γράμματα, και το σχολείο της σήμερα απαριθμεί 300 μαθητές. Info: εδώ.

– ActionAid: χορέψτε με τους Batala για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Το Σάββατο 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ActionAid διοργανώνει μια χορευτική βόλτα στο κέντρο της Αθήνας στους ρυθμούς της ομάδας κρουστών Batala. Υπό τους ήχους των βραζιλιάνικων κρουστών, περιηγηθείτε στα στενά της Αθήνας, όπου καθημερινά γυναίκες υφίστανται βία, διακρίσεις, ρατσισμό και ξενοφοβία. Info: εδώ

– Φεστιβάλ για τη Γυναίκα στο Pure Bliss
Ο πολυχώρος Pure Bliss ανοίγει τις πύλες του στις γυναίκες. Στις 8 και 9 Μαρτίου, διοργανώνεται το 5ο Φεστιβάλ για τη γυναίκα, με μότο «Live your soul, not a role» ή αλλιώς «Γίνε αυτό που είσαι και μην δεχτείς τίποτα λιγότερο από τον εαυτό σου». Το διήμερο περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιών, stand up comedy, ομιλίες, ζωντανή μουσική, χορούς, holistic γιόγκα και πολλά άλλα. Info: εδώ

ImageProxy– Γυναίκα και Εξέγερση- Φρίντα Κάλο Προσεγγίσεις στο Θέατρο Εμπρός
Το ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και με σημείο αναφοράς τη ζωή και το έργο της Frida Kahlo, παρουσιάζει ομιλίες, performances και βίντεο, που θα αφορούν σε γυναικεία κινήματα από τις αρχές τους μέχρι τις μέρες μας, ενάντια σε κάθε κυριαρχία έμφυλη, πολιτική ή πολιτισμική. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:  Ομιλίες- 17:00-19:00: «Φεμινισμός και αναπηρία: ποιες, ποιοι, πότε, τι, γιατί;», «Τρεις φορές πονάει η αγάπη: Γυναικείος σεξουαλικός ακρωτηριασμός…», «Η διαφορά των φύλων και οι αντιστάσεις των γυναικών».
Βίντεο- 18:00-19:00: Τζούντιθ Μπάτλερ «Γυναίκες με αναπηρία» & «Alison Lapper», 19:00-20:00: Προβολή ντοκιμαντέρ: «Το Μυστικό της Αυγής». Performance- 20:00-21:00: «Δώσε μου το χέρι σου». Θεατρικό- 21:00-22:00: «Φρίδα Κάλο αυτοπροσωπογραφία». Performance- 22:00-23:00: bodarch «Youkali = ου τόπος». Μουσική- 23:00-00:00: Κλειώ Καραμπελιά «Άρπα συνθέσεις και αυτοσχεδιασμοί».

Μουσική:
– Panagiotara Project στο Polis Art Café
Η Μαίρη Παναγιωταρά επιστρέφει για καλό σκοπό! O κουβανός μπασίστας Yoel Soto, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα, παρουσιάζει μια νέα δίγλωσση εκδοχή της ‘Μαίρης Παναγιωταρά’, βασισμένη στη λάτιν μουσική και με στόχο την αντιμετώπιση της βίας στις γυναίκες. Όλα τα έσοδα από την αγορά αυτής της βερσιόν του τραγουδιού θα προσφερθούν στην Οργάνωση W.I.N. Hellas για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Συμμετέχουν 21 καλλιτέχνες. Info: Ώρα: 19.00. Είσοδος ελεύθερη. Διεύθυνση: Πεσμαζόγλου 5.

– Η Πένυ Ξενάκη και η Μαρία Κανελοπούλου στον Πολυχώρο Τέχνης-Galerie δημιουργών
Η δύο ερμηνεύτριες τραγουδούν για τη γυναίκα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια όπου ο λόγος και η μουσική είναι γραμμένα από γυναίκες δημιουργούς, αλλά και τραγούδια που περιγράφουν γυναικείες προσωπικότητες, από το 1900 μέχρι τις μέρες μας. Info: Ώρα: 20.30. Γενική είσοδος 10 ευρώ. Διεύθυνση: Ελαιών 1Α, Νέα Κηφισιά..

– Η Μελίνα Τανάγρη στον Ιανό M.TANAGRH w14res
Η Μελίνα Τανάγρη επιστρέφει στον Ιανό την ημέρα της Γυναίκας, για να εξερευνήσει ποικιλοτρόπως όσα γυναικεία πρόσωπα προκύψουν στην παράσταση, μέσα από λόγια, ήχους, κίνηση και ό,τι έρθει ανάμεσα στα τραγούδια. Μαζί της οι μουσικοί: Δημήτρης Παπαλάμπρου, Ευαγγελία Μαυρίδου. Info: Ώρα: 21.30. Είσοδος: 12 ευρώ (ελάχιστη κατανάλωση: 6 ευρώ). Διεύθυνση: Σταδίου 24, Αθήνα.

Σινεμά:
– Μια γυναίκα μόνο ξέρει στον Κινηματογράφο Καλυψώ
Ο Δημοτικός Κινηματογράφος ΚΑΛΥΨΩ, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με την προβολή της αγγλοαμερικάνικης ταινίας “Μια γυναίκα μόνο ξέρει- Just Like a Woman”. Info: Ώρα: 20.00. Είσοδος ελεύθερη. Διεύθυνση: Γρηγ. Λαμπράκη & Καλυψούς. Τηλ.: 210 9510950, 210 9510909.

– “Η καρδιά της μάνας”, “Αφοσίωση της Μάνας”, “Ναντιέζντα Κρούπσκαγια”: ταινίες αφιερωμένες στη γυναίκα
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, η New Star προβάλλει τρία κινηματογραφικά αριστουργήματα που παραμένουν κλασικά μέχρι και σήμερα. Γυναίκα μητέρα και σύζυγος, γυναίκα κέντρο και στήριγμα της οικογένειας, γυναίκα αγωνίστρια, όλοι αυτοί οι διαφορετικοί ρόλοι υμνούνται μέσα από τα έργα του Μάρκ Ντονσκόι, που θα προβληθούν από τη New Star από τις 6 έως τις 12 Μαρτίου. Ο σοβιετικός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ντονσκό ασχολείται με το μυθιστόρημα «Η καρδιά της μάνας» (1966) και την «Αφοσίωση της Μάνας» (1967) που το αφιέρωσε στη μητέρα του Λένιν. Μαρία Αλεξάντροβνα. Ο Ντονσκόι ολοκληρώνει τη θεματική του γύρω από την οικογένεια Ουλιάνωφ, αφού ασχολείται διεξοδικά μ’ ένα πρόσωπο που παίζει δευτερεύοντα ρόλο στην Πίστη της μάνας. Πρόκειται για την Ναντιέζντα Κωνσταντίνοβα Κρούπσκαγια, μετέπειτα γυναίκα του Λένιν, που είχε ένα βίο σχεδόν παράλληλο με αυτόν του άντρα της. Info: Γενική είσοδος 5 ευρώ. Κινηματογράφος Αλεξάνδρα, Πατησίων 79. Λεωφ.Αλεξάνδρας. Τηλ.: 210 8219298.

Θέατρο:
– Βασιλική στο Νέο Ελληνικό Θέατρο
Η “Βασιλική” με την Αθηνά Μαξίμου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αποτελεί έναν καταιγιστικό μονόλογο-εξομολόγηση που βρίθει από θραύσματα μνήμης, παραπαίει ανάμεσα στην ωμή πραγματικότητα και την ποίηση, στη λογική και στη σχέση, και θέτει αναπάντητα ερωτήματα για τη φύση του έρωτα. Καταλήγει ωστόσο, σε μια σαφέστατη και ξεκάθαρη επαγωγή: «Αφού μ’ αγαπάς, τι με νοιάζει αν δε σ’ έχω, και αφού δεν σ’ έχω, τι με νοιάζει αν μ’ αγαπάς”. Info: εδώ.

μονολ 2– Μονόλογοι γυναικών στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας παρουσιάζει ένα τριήμερο αφιέρωμα στην γυναικεία θεατρική έκφραση, με τον γενικό τίτλο Μονόλογοι γυναικών, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, στη Κεντρική Σκηνή αλλά και στο Φουαγιέ. Η Ρένη Πιττακή με την παράσταση Η κυρία του σεληνόφωτος του Γιώργου Σισιλιάνου , η Μαρίνα Ασλάνογλου με τον Τζόρνταν των Άννα Ρέυνολντς και Μόιρα Μπουφίνι, η Υρώ Μανέ με τον Συμβολαιογράφο του Νίκου Βασιλειάδη και η Εύα Κεχαγιά με το Μorendo ένα μονόλογο για την ζωή της Μαρίας Κάλλας , θα συναντηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για να αφηγηθούν ιστορίες γυναικών. Info: εδώ.

– Kassandra του Sergio Blanco στο Μπαρ Άνθρωπος
Η παράσταση Kassandra (ο σπαρακτικός και κωμικός μονόλογος που ο Sergio Blanco εμπνεύστηκε και έγραψε για την ηθοποιό Δέσποινα Σαραφείδου), είναι γένους θηλυκού. Στο μονόλογο του Μπλάνκο, η μυθική Κασσάνδρα γίνεται άντρας που νιώθει γυναίκα, μια σύγχρονη trans μετανάστρια που παλεύει για την επιβίωση, σε διαρκή αναζήτηση ταυτότητας, εξόριστη στο σώμα της, ξένη σε κάθε πατρίδα. Μια ιδανική θεατρική επιλογή για την ημέρα της γυναίκας. Info: εδώ.



Περισσότερα από Going Out
VIMA_WEB3b