MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
04
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Ο Φώντας του Μήτσου Ευθυμιάδη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο θίασος «Βήματα» της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου, θα παρουσιάζει από την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου και κάθε Τετάρτη έως Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, το έργο του Μήτσου Ευθυμιάδη «Ο Φώντας», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Με αφορμή τη σχέση ενός ζευγαριού, του Βούλη και της Αριστέας, ο Μήτσος Ευθυμιάδης, με συγγραφική μαεστρία ανέδειξε τη σχέση του εκμεταλλευτή και του εκμεταλλευόμενου. Ο Βούλης, ένας άχρηστος σύζυγος, παρασιτεί εις βάρος της Αριστέας. Συντηρεί και παρατείνει την κατάσταση αυτή προς όφελός του, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα παραπλάνησης. Ένα από αυτά είναι και ο Φώντας. Πρόσωπο ανύπαρκτο, όμως κεντρική αναφορά του έργου. Ο «Φώντας» συμβολίζει τις φρούδες ελπίδες, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, τις αυταπάτες, οτιδήποτε προβάλλει ως κοινωνικό εμπόδιο στην εξέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του Μήτσου Ευθυμιάδη (2003), το έργο του, αποκαλύπτει τη διαχρονική του αξία, τους πολιτικούς συμβολισμούς του. Στη σκηνική μεταφορά του «Φώντα» σήμερα, είναι αναγκαίο να τονιστεί αυτή η συμβολική του διάσταση με λιτά -σκηνικά και εκφραστικά μέσα και με τη θεατρική επαγρύπνηση ηθοποιών και κοινού. Έτσι η παράσταση προσφέρεται ως ακατέργαστη πρώτη ύλη που πρέπει να την επεξεργαστεί το ίδιο το κοινό. Αυτός είναι ο στόχος της σκηνοθετικής γραμμής, την οποία υπογράφει η Αγγελική Ξένου.

Στα πλαίσια της σκηνοθετικής αντίληψης για το ανέβασμα του έργου, ο θίασος «Βήματα» συνεργάζεται με το συγκρότημα «KollektivA», για τη σύνθεση μουσικής. 

Συντελεστές
Συγγραφέας: Μήτσος Ευθυμιάδης
Σκηνοθεσία: Αγγελική Ξένου
Μουσική Σύνθεση: KollektivA
Σκηνικά- κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος
Παραγωγή: Θίασος «Βήματα»
Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου και Αντώνης Ξένος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Μήτσος Ευθυμιάδης
Σκηνοθεσία: Αγγελική Ξένου


Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου και Αντώνης Ξένος

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Βυσσινόκηπος: Ο Έκτορας Λυγίζος ανεβάζει το “κύκνειο άσμα” του Τσέχωφ στο Εθνικό
ΘΕΑΤΡΟ
Η Κατάρρευση: Η ομάδα Νοσταλγία διασκευάζει Φ.Σ. Φιτζέραλντ στο Rabbithole
Θεατρικά Νέα
Ihsane: Η συγκλονιστική παράσταση των Ballet du Grand Theatre de Geneve και Eastman στο Μέγαρο Μουσικής
ΘΕΑΤΡΟ
Μαρί Αντουανέτ: Νέος κύκλος παραστάσεων στο Θέατρο του Νέου Κόσμου με τη Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Ημιυπαίθριος, των Γιώργου Αλκαίου και Στράτου Αγιοστρατίτη στο Θέατρο Coronet
ΘΕΑΤΡΟ
Οι «Απόντες» του Βασίλη Κατσικονούρη επιστρέφουν στο Θέατρο Σταθμός
ΘΕΑΤΡΟ
Οι σχολικές εκθέσεις του Φριτς Κόχερ, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη στο opbo studio
ΘΕΑΤΡΟ
Αφηγήτρια Ταινιών: Η νουβέλα του Ερνάν Ριβέρα Λετελιέρ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Έμπορος της Βενετίας, από την ομάδα Contratiempo στο Θέατρο 104
ΘΕΑΤΡΟ
Βάσσα – Μια μητέρα, του Μαξίμ Γκόρκι στο Θέατρο Arroyo
ΘΕΑΤΡΟ
Το Νόημα της Ζωής Νο 1 και 2: Οι μαύρες κωμωδίες του Διονύση Μπουγά στο Από Μηχανής Θέατρο
Θεατρικά Νέα
Ανοίγει το νέο θέατρο Μετς του Σωτήρη Τσαφούλια – Η παράσταση που θα το εγκαινιάσει