MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
16
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Δημήτρης Καταλειφός στην Εκδοχή του Μπράουνινγκ

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

«Η εκδοχή του Μπράουνινγκ» (1948), το πιο αντιπροσωπευτικό έργο του Τέρενς Ράττιγκαν, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Καταλειφό σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη από 20 Δεκεμβρίου στο θέατρο Εμπορικόν.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Μαζί με άλλους ηθοποιούς στην παράσταση παίζει και η Λουκία Μιχαλοπούλου με την οποία ο Καταλειφός ήταν ντουέτο στην εξαιρετική Ολεάννα του Μάμετ, επίσης σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη στο θέατρο Εμπορικόν.

Ο ίδιος ο συγγραφέας είχε δηλώσει γι’ αυτό το έργο: «Αν ποτέ με καλούσαν στο ουράνιο δικαστήριο για να υπερασπιστώ την ιδιότητά μου του θεατρικού συγγραφέα, αυτό το έργο θα επέλεγα για μάρτυρα υπεράσπισης, ως το πιο αντιπροσωπευτικό της καριέρας μου».

«Η Εκδοχή του Μπράουνιγκ» είναι το έργο που στερέωσε τη φήμη του Τέρενς Ράττιγκαν σαν ένα σοβαρό και ώριμο συγγραφέα. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα του αλλά και ένα από τα καλύτερα μονόπρακτα που έχουν γραφτεί ποτέ, φόρος τιμής στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

«Η Εκδοχή του Μπράουνιγκ» αφορά τη ζωή του Άντριου Κρόκερ-Χάρις ενός κλασικού φιλολόγου σ’ ένα αγγλικό κολλέγιο. Ο καθηγητής δεν είναι αρεστός ούτε στη γυναίκα του, ούτε στους μαθητές του, ούτε στους συναδέλφους του. Μια αυθόρμητη πράξη καλοσύνης από ένα παιδί, γίνεται η αφορμή να ξετυλιχτούν οι περίπλοκες σχέσεις των ενήλικων ηρώων, που δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια τη ζωή τους.

Ο Ραττινγκαν εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα και την ιστορία από ένα κλασικό φιλόλογο που είχε στο σχολείο του ως μαθητής. Η πλοκή του έργου, ενώ διατηρεί τον απολύτως πειστικό νατουραλιστικό χαρακτήρα της και το χαρακτηριστικό εγγλέζικο, συγκρατημένο αν και δηκτικό ύφος της, είναι απατηλά απλή.

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Κυριάκος Ψυχαλής, Άγης Εμμανουήλ, Μαρία Καλλιμάνη, Δημήτρης Καταλειφός, Βύρων Σεραϊδάρης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικά – κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος

Ο συγγραφέας
1ραττιγκαν
Ο Σερ Τέρενς Μέρβιν Ράττιγκαν (1911-1977) έγραψε το πρώτο έργο του που ανέβηκε στο θέατρο το 1933, φοιτητής ακόμα στην Οξφόρδη. Κατά τη διάρκεια των σαράντα και πλέον χρόνων της καριέρας του (πενήντα, αν συνυπολογίσουμε και τις νεανικές δημιουργίες του), δημιούργησε είκοσι τέσσερα θεατρικά και περισσότερα από τριάντα σενάρια για τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Τα έργα του Ράττιγκαν όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει να παίζονται με τεράστια επιτυχία μέχρι και στις μέρες μας, αλλά πλέον θεωρείται ένας σημαντικός κρίκος μεταξύ της παλαιάς και της νέας γενιάς θεατρικών συγγραφέων.

«Η Εκδοχή του Μπράουνινγκ» μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο: την πρώτη, το 1951, σε σκηνοθεσία Άντονι Άσκουιθ, κέρδισε τα βραβεία Σεναρίου (Τέρενς Ράττιγκαν) και Α’ Αντρικού Ρόλου (Μάικλ Ρεντγκρέιβ) στο Φεστιβάλ των Καννών∙ τη δεύτερη, το 1994, σε σκηνοθεσία Μάικ Φίγκις και με πρωταγωνιστές τους Άλμπερτ Φίνεϊ και Γκρέτα Σκάκι.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Ο Έβρος απέναντι: Ο Γιωργής Τσουρής σκηνοθετεί στο Θέατρο Άνεσις το βραβευμένο έργο των Ρέππα-Παπαθανασίου
Θεατρικά Νέα
Μόμπι Ντικ: Η νέα παράσταση της πολυβραβευμένης Ομάδας GAFF στο Θέατρο Νέος Ακάδημος
Εκδηλώσεις
The Beginning: Η Θεσσαλία στο επίκεντρο των παραστατικών τεχνών με το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Under30
Θεατρικά Νέα
Πέθανε ο ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος
Θεατρικά Νέα
Artist Unknown – Η Ήβη ήταν εδώ: Η συγκλονιστική ιστορία της ζωγράφου Ήβης Στάγκαλη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Θεατρικά Νέα
Μια άλλη Θήβα: Σε ποια αθηναϊκά θέατρα θα δούμε την παράσταση το Φθινόπωρο
Θεατρικά Νέα
Συναυλίες, αρχαίο δράμα, κορυφαίες παραστάσεις με θέα την Αθήνα: Όσα θα δούμε στο Θέατρο Λυκαβηττού μέχρι τον Οκτώβριο
Θεατρικά Νέα
πολίτες β’ κατηγορίας: Το φθινόπωρο επιστρέφουν στο θέατρο Καρέζη
Εκδηλώσεις
5 χρόνια Θέατρο Μπέλλος: Ένας ανοιχτός διάλογος με την εποχή μας το ρεπερτόριο της σεζόν 2026-27
Θεατρικά Νέα
Αλλά αυτοί είστε: Η νέα παράσταση της Σοφίας Μουτίδου το φθινόπωρο στο Μικρό Παλλάς
Θεατρικά Νέα
Εθνικό: Οι «Τρωάδες» της Ελένης Ευθυμίου ξεκινούν καλοκαιρινή περιοδεία
Θεατρικά Νέα
Μεσοτοιχίες: Επιπλέον ημερομηνίες για τη νέα παράσταση της Εύας Οικονόμου-Βαμβακά στην Καβάλα