MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μύθοι και Παραμύθια για μικρούς και για μεγάλους στο 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, διοργανώνει το 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης της Αθήνας, στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής, στις 20, 21 και 22 Δεκεμβρίου 2013.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Παραδοσιακά παραμύθια, μύθοι, επικές ιστορίες, νουβέλες, λογοτεχνικές ιστορίες ένα πικάντικο μείγμα ιστοριών με ποικίλα συστατικά, μας γεμίζουν με αρώματα, χρώματα, γεύσεις, ακούσματα και εικόνες μέσω του προφορικού λόγου. Το φεστιβάλ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και συμμετέχουν σε αυτό παλιοί και νέοι αφηγητές παρουσιάζοντας τη δουλειά τους, αλλά και την προσωπική τους ματιά στην Τέχνη της Αφήγησης. Επίτιμος καλεσμένος του φεστιβάλ είναι ο David Amprose, Ουαλός αφηγητής και καλλιτεχνικός διευθυντής του “Βeyond the border” Wales international storytelling festival.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ:

«Μέσα στα στολίδια λάμπουν παραμύθια»
«Δως του κλώτσο να αρχινήσει, με ιστορίες και ευχές το δέντρο να στολίσει!»
Μια παραμυθένια διαδρομή στο Μουσείο Νεότερης Κεραμεικής με τρεις σταθμούς. Στον κάθε σταθμό ακούγονται ιστορίες για την Αγάπη, την Πίστη και την Ελπίδα. Τα παραμύθια μας γεννούν ευχές και οι ευχές των παιδιών μεταμορφώνονται σε στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Ώρα: 19:00
Αφήγηση: Γεωργία Λαζάρου, Μαρία Πάντου, Εμμανουέλα Παπακωνσταντίνου
(Για παιδιά και για μεγάλους)
Είσοδος 5€

«Κάποτε στο νησί…»
Ένα ταξίδι με ιστορίες και τραγούδια από την Ουαλία, την Αγγλία και τη Σκωτία. Ποιο τσάι ταιριάζει σε κάθε ιστορία;
Μα τι συνήθεια και αυτή των Άγγλων να πίνουν τσάι!
Ποιο μυστήριο κρύβεται στο μαγαζί που πουλάει fish and Chip και έγινε τραγούδι;
21:00- 22:00
Αφήγηση στα Αγγλικά: David Ambrose
(Για ενήλικες και εφήβους)
Είσοδος 7€

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

«Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι. Ένα μουσικό παραμύθι από κλωστή…»
Οι τρεις Μοίρες και η μυθική Αράχνη, παραδοσιακά τραγούδια του αργαλειού, νανουρίσματα και παιχνιδοτράγουδα μπλέκονται σε μια Δραματοποιημένη αφήγηση, με ραχοκοκαλιά ένα δημοτικό τραγούδι.
Κείμενο: Μαρία Παπαλέξη. Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη. Σκηνικά- Κοστούμια: Έμμα Μολλέ. Μουσική διδασκαλία: Έλλη Βασιλάτου. Παραγωγή: Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο.
Ώρα: 11:00
Αφήγηση: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη
Λύρα, λαούτο, πνευστά, κρουστά: Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης.
(Για παιδιά και για μεγάλους)
Είσοδος 5€

«Βράσε ένα αυγό, τον καλικάντζαρο να βρω»
Οι καλικάντζαροι έρχονται κλείστε τις καμινάδες! Άραγε θα τα καταφέρουν να τρυπώσουν μέσα στο σπίτι. Είναι αλήθεια ότι οι καλικάντζαροι έφτιαξαν τους κουραμπιέδες. Ιστορίες από την λαϊκή παράδοση κεντημένες με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και παραδοσιακά κάλαντα.
Ώρα: 12:30
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
Μουσική: Κωνσταντίνος Μπαλταζάνης (Κιθάρα, Τραγούδι)
(Για παιδιά και για μεγάλους)
Είσοδος 5€

«Iστορίες με απρόσμενο τέλος»
Πολλά πράγματα στη ζωή μας είναι απρόσμενα ή εξελίσσονται όπως δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε. Έτσι και οι ήρωες των ιστοριών μας από αλλού ξεκίνησαν και αλλού κατέληξαν. Η συζήτηση μεταξύ δύο φίλων ή το αστυνομικό δαιμόνιο ενός απλού ανθρώπου μα και η προσπάθεια του ήρωα να μπει στον παράδεισο μπορούν να εξελιχθούν πραγματικά απρόσμενα…. κάτι σαν την καθημερινότητα που ζούμε.
Ώρα: 19:00-20:00
Αφήγηση: Ηλίας Γιαννικόπουλος
Μουσική: Ξένια Τσέλιγκα
(Για ενήλικες και εφήβους)
Είσοδος 5€

«Και αυτό θα περάσει: Λαϊκά παραμύθια της υπομονής, της απαντοχής και της ελπίδας»
Ιστορίες θάρρους, αισιοδοξίας και φωτός σε μια σκοτεινή εποχή, που έρχονται να μας υπενθυμίσουν την παροδικότητα των καταστάσεων και να ενδυναμώσουν την ενέργεια μας σε μια λογική μεταστροφής της διάθεσης, με ένα θετικό μπόλιασμα της καθημερινότητας.
Ώρα: 20:30
Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης
(Για ενήλικες και εφήβους)
Είσοδος 5€

«Γκίλγκαμες»
Ένας παντοδύναμος τυραννικός βασιλιάς, ο μαλλιαρός ημιάγριος σύντροφός του, η θεά του έρωτα, ο ταύρος του ουρανού, η ιερή άγρια αγελάδα, ο θεός του ήλιου και άλλοι πολλοί συναντιούνται σε αυτήν την πανάρχαια ιστορία ταξιδιών, κατορθωμάτων, αναζήτησης.
Ώρα: 22:00
Αφήγηση: Μάνια Μαράτου
(Για ενήλικες και εφήβους)
Είσοδος 5€

10fc324107c7f8f0fb06c2739ebd30bfΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

«Άστραψε και λαμποκόπησε ο τόπος»
Ιστορίες που κουβαλάνε μπόλικο φώς, παραμύθια που φωτίζουν το σκοτάδι, τραγούδια που κάνουν τα μάτια να λάμπουν και την καρδιά να συγ…κινείται. Γιατί, μέσα στη σκοτεινιά εκείνο που χρειάζεσαι είναι ένα μικρό φως, μιαν ελπίδα που να σου κρατά τη σπίθα αναμμένη με την παρηγοριά, την παραμυθία δηλαδή πώς… «θα ‘ρθει η ώρα θ’ αστράψει και θα λαμποκοπήσει ο τόπος! Εσύ λοιπόν… συνέχισε να προσπαθείς!»
Ώρα: 11:00
Αφήγηση, τραγούδι, επιμέλεια: Παναγιώτα Κολοκυθά
(Για παιδιά και για μεγάλους)
Είσοδος 5€

«Το σκουφάκι, το χιονάκι, κι ένα τόσο βατραχάκι»
Έρχονται Χριστούγεννα, ποιος δε θυμάται αγαπημένα παραμύθια να ζωντανεύουν τη φαντασία, να ζεσταίνουν την καρδιά; Ελάτε παρέα με την Κοκκινοσκουφίτσα, τη Χιονάτη και τον Πρίγκιπα βάτραχο, την ιστορία τους να πούμε, χριστουγεννιάτικα στολίδια να εμπνευστούμε. Τρία αγαπημένα κλασικά παραμύθια και ένα εργαστήρι, για μικρούς και μεγάλους με όρεξη!
12:30
Αφήγηση: Κάτια Καντούρη
Μουσική: Ρόζα Αγγελή
(Για παιδιά και για μεγάλους)
Είσοδος 5€

«Παραμύθια για την αγάπη , το πείσμα και τη χαρά της ζωής»
Αγάπη δίχως πείσματα έχει άραγε νοστιμάδα; Τι να γίνεται όταν σώνει και καλά μια γριά θέλει να γίνει νέα κι όμορφη; Πόση δύναμη μπορεί να κρύβει μια συγνώμη; Αλήθεια, ένας Τζίτζικας έχει γυναίκα; Ελάτε να βάλουμε τα παπούτσια μας , να φορέσουμε το πανωφόρι μας και να ταξιδέψουμε σε ιστορίες και μουσικές για την αγάπη και τη δύναμη της υπέρβασης.
Ώρα: 19:00
Αφήγηση: Χριστίνα Δημοπούλου. Μουσικός: Άγγελος Γιαννόγλου
(Για ενήλικες και εφήβους)
Είσοδος 5€

«Ιστορίες για παράξενα ζευγάρια»
Παραμυθογραμμένες ιστορίες της λογοτεχνίας Ζουν μαζί ή χώρια. Αταίριαστα και ταιριαστά. Συναντιούνται και αγαπιούνται με τρόπο μαγικό. Όταν χάνονται, δεν ξεχνούν να θυμούνται. Ζευγάρια ερωτικά, συμβολικά, ζευγάρια που ποτέ δεν ζευγάρωσαν.
Ώρα: 20:30
Αφήγηση: Εύη Γερόκωστα
(Για ενήλικες και εφήβους)
Είσοδος 5€

«Ερωτικές ιστορίες του αραβικού κόσμου»
Ιστορίες που αφηγούνται και υμνούν το πάθος, την ηδονή των αισθήσεων, την επιθυμία, τη συνουσία. Ιστορίες στις οποίες η γυναίκα δεν είναι υποταγμένη αναμένοντας την εισβολή του αρσενικού αλλά ελίσσεται γεμάτη πονηριά και κανονίζει τις υποθέσεις της, πάντα σε αναζήτηση της υπέρβασης των ορίων της ηδονής. Ανάμεσα στις ιστορίες θα ακουστούν παραδοσιακά αραβικά τραγούδια.
Ώρα: 22:00
Αφήγηση- Τραγούδι: Lamia Bedioui. Μουσική: Λουκία Κωνσταντάτου.
(Μόνο για ενήλικες)
Είσοδος 5€

Διεύθυνση: Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής, Μελιδώνη 4-6, Θησείο

Περισσότερα από Φεστιβάλ
VIMA_WEB3b