MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Άξιον Εστί του Θεοδωράκη με Καμεράτα, Κότσιρα, Πλατανιά και Καραθάνο στο Μέγαρο

Την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου η Καμεράτα- Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής μαζί με ένα “dream team” συντελεστών παρουσιάζει το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, στην αυθεντική πρώτη του εκδοχή. Ακόμη η Καμεράτα θα παρουσιάσει ένα από τα πιο συγκλονιστικά συμφωνικά έργα του 20ου αιώνα., τη συγκινητική 14η συμφωνία του D. Shostakovich, με σολίστ τη σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου τον μπάσο Πέτρο Μαγουλά και ελληνικούς υπέρτιτλους.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο συνδυασμός της έντονα προσωπικής μουσικής διεύθυνσης του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου με την αισθαντική φωνή του δημοφιλέστατου Γιάννη Κότσιρα, το πολυτελές ηχόχρωμα του διάσημου βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά αλλά και την καταλυτική παρουσία του σημαντικού ηθοποιού και σκηνοθέτη Νίκου Καραθάνου, δίνει νέα πνοή στο πολυαγαπημένο “Λαϊκό Ορατόριο” του Μίκη. Συμμετέχει η τακτική πλέον συνεργάτις της Καμεράτα, Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή.

Παράλληλα, η ποίηση του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη (΄Αξιον Εστί), πάνω στην οποία έχει γραφθεί το μελοποιημένο κορυφαίο έργο με τον ομώνυμο τίτλο, συνομιλεί με τους στίχους των F. G. Lorca, G. Apolllinaire, R. M. Rilke που ενέπνευσαν το συμφωνικό έργο του Σοστακόβιτς (Συμφωνία αρ. 14, έργο 135).

Για την Συμφωνία αρ.14, έργο 135 ο μεγάλος συνθέτης Ντμίτρι Σοστακόβιτς έχει δηλώσει “Ό,τι έγραψα μέχρι τώρα ήταν προετοιμασία για αυτό το έργο…” Η Συμφωνία αρ.14 είναι ένα έργο κατά του θανάτου, ένας ύμνος στη ζωή και στη χαρά και αναμφίβολα ένα από τα πιο πρωτότυπα έργα που έχει γράψει ο μεγαλύτερος από τους σοβιετικούς νεοκλασικιστές. Γράφθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 1969, περίοδο κατά την οποία ο Σοστακόβιτς νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Μόσχας ύστερα από το δεύτερο έμφραγμα που υπέστη. 

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ Μίκη Θεοδωράκη
Το «’Αξιον εστί» είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από εκείνο που δηλώνει η «ιδιότητά» του, αφού συνδέθηκε άρρηκτα με ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της μεταπολεμικής Ελλάδας και για πολλούς θεωρείται η σπουδαιότερη κατάθεση του μεγάλου συνθέτη.
Το μνημειώδες αυτό έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι ένα λαϊκό ορατόριο για βαρύτονο, λαϊκό τραγουδιστή, αφηγητή, λαϊκή ορχήστρα, συμφωνική ορχήστρα και χορωδία (σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη) που παντρεύει τη βυζαντινή, τη συμφωνική και την ελληνική λαϊκή μουσική. Γράφθηκε στην Αθήνα και στο Παρίσι από τον Μίκη Θεοδωράκη που το ξεκίνησε το 1960 και το ολοκλήρωσε το 1963. Είναι ένα έργο- σταθμός στην ιστορία όχι μόνο της ελληνικής μουσικής.

Πρόγραμμα

– Ντμίτρι Σοστακόβιτς: Συμφωνία αρ. 14, έργο 135 (σε ποίηση F. G. Lorca, G. Apollinaire, W. Kuehelbecker, R. M. Rilke)
Σολίστ: Τζούλια Σουγλάκου, σοπράνο
Πέτρος Μαγουλάς μπάσος
– Μίκης Θεοδωράκης: Άξιον Εστί, ορατόριο για βαρύτονο, λαϊκό τραγουδιστή, αφηγητή, λαϊκή ορχήστρα, συμφωνική ορχήστρα και χορωδία (σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη)
Τραγούδι: Γιάννης Κότσιρας
Ψάλτης: Δημήτρης Πλατανιάς βαρύτονος
Αφηγητής: Νίκος Καραθάνος
Χορωδία του Δήμου Αθηναίων
Διεύθυνση Χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Μουσική Διεύθυνση : Γιώργος Πέτρου

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b