MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οκτώ παραστάσεις μικρού μήκους στο θεατρικό Φεστιβάλ In Progress στον Κινητήρα

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το φεστιβάλ In Progress επιστρέφει στον Κινητήρα, που από τις 26 Σεπτεμβρίου και για ένα περίπου μήνα φιλοξενεί οκτώ θεατρικά και χορευτικά έργα «μικρού μήκους» διάρκειας 30′ – 40′.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Φέτος, απαραίτητο στοιχείο του φεστιβάλ είναι το Feedback, η άμεση επαφή με το κοινό που συμμετέχει ενεργά στο τέλος κάθε παράστασης μέσα από δημιουργικές συζητήσεις, ερωτηματολόγια και άλλους ευφάνταστους τρόπους ανταλλαγής ιδεών. Έτσι, καλλιτέχνες που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωμένο έργο, αλλά «υπό διαμόρφωση», δοκιμάζουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους στην αρχή της σεζόν και οδηγούνται με τη βοήθεια του κοινού σε μια μελλοντική ολοκληρωμένη παράσταση.

Κύριος στόχος του φεστιβάλ είναι η έρευνα, ο πειραματισμός και η εξέλιξη της δημιουργικής διαδικασίας, αλλά και το πώς αυτή μπορεί να επηρεαστεί από τη γνώμη του κοινού και μέσω της ανταλλαγής ιδεών με αυτό. Ανάμεσα στο κοινό, καλλιτέχνες από το χώρο του χορού και του θεάτρου συμμετέχουν στη διαδικασία του In Progress, δίνοντας το δικό τους feedback στις ομάδες.

Τα οκτώ έργα που παρουσιάζονται επιλέχθηκαν μεταξύ 35 υποψηφίων, μετά από το ανοιχτό κάλεσμα που προηγήθηκε, ανάμεσα τους και δυο ομάδες από τη Θεσσαλονίκη και το Ναύπλιο. Επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα παρουσιαστεί η παράστασης Reich της ομάδας ανθρΩπάκια που διακρίθηκε στο περσινό διαγωνισμό Πόσο ρατσιστής είσαι. Το βραβείο που κέρδισε πέρσι η ομάδα υποστήριξε την εξέλιξη της δουλειάς της και πλέον το Reich ανεβαίνει με τη μορφή ολοκληρωμένης παράστασης, στις 18/10 (ώρα 9.15 μ.μ.), στις 19/10 (ώρα 19.00 μ.μ.) και στις 20/10 (ώρα 9.15 μ.μ.μ).

Στο In Progress 2013, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος residency «Καλλιτέχνες με Κρίση», όλες οι ομάδες θα συμμετέχουν με αμοιβή (βάση εισιτηρίου), ενώ τα έργα που θα ξεχωρίσουν θα έχουν την ευκαιρία να «στεγαστούν» στον Κινητήρα για περισσότερες παραστάσεις.
Μέσω των εισιτηρίων, οι ομάδες θα δημιουργήσουν το budget που χρειάζονται, για να εξελίξουν τη δουλειά τους και να μπορέσουν να δημιουργήσουν μία ολοκληρωμένη παράσταση.
Με αυτό τον τρόπο οι νέες ομάδες έχουν ένα ακόμη κίνητρο και μια πρώτη οικονομική στήριξη για τη συνέχεια της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας. Για το λόγο αυτό παραμένει η χαμηλή τιμή του εισιτηρίου στα 8€ για κάθε παράσταση και στα 12€ (για δύο παραστάσεις).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
26-27 Σεπτεμβρίου στις 21.15
Tubiacanga | τίτλος παράστασης: PLAY
(Ναύπλιο)
Τελετουργία εξομολόγησης ή ανάκριση, ομιλία ή σιωπή, πνεύμα ή σώμα; Η θεατρική ομάδα Tubiacanga μεταφέρει το ερωτικό μπεκετικό τρίγωνο σε ένα καθαρτήριο ψυχών, όπου η ημιτελής φύση του ανθρώπου διεκδικεί τη λύτρωση μετουσιώνοντας το λόγο σε μουσική, χρώμα και κίνηση.
Συγγραφέας: Samuel Beckett, σκηνοθεσία: Ευθύμης Χαλκίδης, δραματολόγος: Μαρία Σικιτάνο, σκηνικά: Κωνσταντίνα Μαρδίκη, Ιφιγένεια Νταουντάκη, κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη, μουσική: Αλέξανδρος Κτιστάκης, φωτισμός: Ίωνας Ξυπολιάς, μακιγιάζ: Εμμανουέλα Σφυράκη, σχεδιασμός δημιουργικού: Παναγιώτης Ανδριανός, οργάνωση παραγωγής-Επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Ερμηνεία: Ευθύμης Χαλκίδης, Βιβάννα Μελενίκου, Αναστασία Θωμά, Αποστόλης Κόκκαλης, Μαρία Παπού
Διάρκεια: 40′

28-29 Σεπτεμβρίου στις 19.00
Καλογηρά Ειρήνη | τίτλος παράστασης: εικοσιεφτακαιμια
(Θεσσαλονίκη)
Η παράσταση, βασισμένη στις “τρεις αδερφές” του Α.Τσέχωφ, εστιάζει στην αρνητική σχέση που αναπτύσσει κανείς με τον παρόντα τόπο και χρόνο, μετρώντας τον αντίστροφα, υπομένοντας τον ως προθάλαμο για ένα εξιδανικευμένο Αλλού τοποθετημένο στο μέλλον.
Σκηνοθεσία-επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Καλογηρά, μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης, φωτισμός: Ελένη Χούμου, επιμέλεια σκηνικού χώρου: Μαγδαληνή Σίγα, κοστούμια: Έλενα Ζήκου
Ερμηνεία: Ειρήνη Καλογηρά, Δήμητρα Λούπη
Διάρκεια: 35′

28-29 Σεπτεμβρίου στις 21.15
Ὑπέρ| τίτλος παράστασης: Ayuda
Το Ayuda (βοήθεια στα Ισπανικά) είναι μία performance με αφορμή το μυθιστόρημα του Αλεσσάντρο Μπαρίκκο, “Lands of Glass”.
Τα λόγια του προσωπικού. Τα τελευταία λόγια ενός αυτόχειρα.
Η επανάληψη μίας και μόνο λέξης – Βοήθεια.
Σκηνοθεσία-σκηνικά: Αλέξανδρος Κωνσταντινόπουλος, κοστούμια: Βάλια Μαυρίδη (La Reina), κίνηση: Μπίλιω Καλιακάτσου, σχεδιασμός ήχου: Βέρα Αρμένη, σύνθεση: Ὑπέρ, ερμηνεία: Ειρήνη Βουκελάτου, Μπίλιω Καλιακάτσου
Διάρκεια: 30-40′

5 Οκτωβρίου στις 21.15 & 6 Οκτωβρίου στις 19.00
Bloomer| τίτλος παράστασης: G for Geisha
Πόσοι έχουν τη δύναμη να ακούσουν τον εαυτό τους να σπαράζει; Πόσοι έχουν τη δύναμη να γελάσουν όταν το γέλιο είναι ό, τι απομένει κλείνοντας την πόρτα πίσω τους; Η Geisha φέρει μέσα της κάτι απ’ τον καθένα μας. Κάτι κρυφό, ανείπωτο, έναν πόθο θαμμένο που κάποια στιγμή, όσο κι αν τον πνίγουμε, αυτός θα διεκδικήσει το χώρο του. Οπλίσου με χιούμορ γιατί η ζωή σου μόλις ξεκίνησε….
Συγγραφή-Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Φωτεινή Τεντολούρη, βοηθός σκηνοθεσίας: Γιολάντα Καλογεροπούλου, επιμέλεια φωτισμού και μουσικής: Γιολάντα Καλογεροπούλου
Διάρκεια: 30′

5 Οκτωβρίου στις 19.00 & 6 Οκτωβρίου στις 21.15
KammerTanz Coop (KTC) | τίτλος παράστασης: Πλεϊμπάκ
To πλεϊμπάκ είναι μία προσποίηση. Μία προσπάθεια να πεις κάτι χωρίς να το πεις. Είναι ένα ψέμα που το φωνάζεις τόσο δυνατά που γίνεται αλήθεια. Το Πλεϊμπακ είναι μία παράσταση χορού, μουσικής και χιούμορ. Ή τουλάχιστον ένα προσχέδιο, μία μοναδική στιγμή μεταξύ μας. Ή, έστω, μια μαλακία. Τί έχει σημασία όμως; Αυτά που λέω εγώ ή αυτά που βλέπετε εσείς;
Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Pierre Magendie
Διάρκεια: 40′

12-13 Οκτωβρίου στις 18.50
horses in my dreams|τίτλος παράστασης: σήμερα ή αύριο ή χθες
Σήμερα, αύριο, χθες… Εξερευνώντας το ελικοειδές τοπίο της μνήμης. Ανασύροντας θραύσματα καθημερινών ιδιωτικών ιστοριών… επανασυνδέοντας το σήμερα με το χθες, το χθες με το αύριο. Παρατηρώντας προσεχτικά τους κύκλους της ανθρώπινης ιστορίας… Μια παράσταση για τη Μνήμη.
Σύλληψη-σκηνοθεσία: Σοφία Κορώνη, δραματουργική επεξεργασία-επιλογές κειμένων-κείμενα: ομάδα horses in my dreams, σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης, επιμέλεια κίνησης: Εριφύλη Δαφέρμου, μουσική επιμέλεια: Σοφία Κορώνη, φωτισμός: Γιάννης Δρακουλαράκος, επιμέλεια βίντεο: Νίκος Labot, φωτογραφία: Κωνσταντίνος Ανδρίκουλας, graphic desingner: Sugahtank
Ερμηνεία: Κατερίνα Κλειτσιώτη, Σοφία Κορώνη, Βάνα Πουλή
Διάρκεια: 40′

12-13 Οκτωβρίου στις 21.15
FACE THE FACT και LALO | τίτλος παράστασης: Σε είδα
Η performance αφορά στον τρόπο με τον οποίο τα ”γεγονότα” μιας σχέσης, βιώνονται εσωτερικά και εκφράζονται εξωτερικά σε αλληλεπίδραση με τον Άλλο, ο οποίος είναι η αντανάκλαση της δικής μας πρόθεσης και ενέργειας.
Ερμηνεία-δημιουργία: Γρηγόρης Γαϊτανάρος, Εριφύλη Δαφέρμου, μουσική: Γιώργος Κατσάνος, επιμέλεια δραματουργίας: Σοφία Κορώνη, φωτισμός: Νίκος Βούλγαρης, φωτογραφία-κοστούμια: Μικέλα Τσόντζου
Διάρκεια: 25′

19 Οκτωβρίου στις 21.15 & 20 Οκτωβρίου στις 19.00
marion renard + giorgos amentas | τίτλος παράστασης: Untitled
Μετά από μια πολυετή έρευνα με τα αντικείμενα, δύο χορευτές με μουσική παιδεία, εντάσσουν τον ήχο στο σώμα όχι ως χορευτές αλλά ως μουσικοί ερμηνευτές με την εμπιστοσύνη πως το σώμα θυμάται.
Ερμηνεία και μουσική: Marion Renard, Γιώργος Αμέντας
Διάρκεια: 30′

18 Οκτωβρίου στις 21.15, 19 Οκτωβρίου στις 19.00 και 20 Οκτωβρίου στις 21.15
REICH |Μια παράσταση της ομάδας ανθρΩπάκια
Ο διαχωρισμός ως επιλογή. Η Γιολάντα. Η Ευγενία. Η Ωχ. Μανίζουν ως σκλάβες του ελέους του Δόκτωρος Reich στα πλοκάμια της αίθουσας αναμονής του ιατρείου του. Δεν υπάρχει ανταμοιβή ή τιμωρία, μόνο συνέπειες. Δεν υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία. Από τη φιλοσοφική παρανόηση στο σθένος της ενότητας. Θα τα καταφέρουν;
ανθρΩπάκια: Θωμάς Διάφας, Γεωργία Κουτάλη, Βασιλική Σκρέκου
Δόκτωρ Ράιχ: Σμαράγδα Νιτσοπούλου
Κείμενο-σκηνοθεσία-σκηνική εγκατάσταση: ανθρΩπάκια, δραματουργική επεξεργασία: Σεμέλη Χαβιάρα, μουσική: Violet Louise
Διάρκεια: 60′

Τιμή εισιτηρίου: 8€ και 12€ (για τις δυο παραστάσεις)

Κινητήρας Studio-Artistic Residency Centre
Διεύθυνση: Ερεχθείου 22, Ακρόπολη
Τηλ: 2109248328
www.kinitirastudio.com
facebook: Kinitiras Studio

Περισσότερα από Φεστιβάλ
VIMA_WEB3b