MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ήμασταν εκεί: Παρέλαση “ιπποτών” με ξυλοπόδαρα στην Κλαυθμώνος για την ροκ όπερα Dragon! (gallery)

Εκεί που κάποτε μαζεύονταν οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και έκλαιγαν κάθε που άλλαζε κυβέρνηση και τους έδιωχνε για να διορίσει άλλους (εικόνες που ίσως τις ξαναζήσουμε ελέω Μνημονίου), δηλαδή στην Πλατεία Κλαυθμώνος, χτες 3 Σεπτεμβρίου στήθηκε ένα φαντασμαγορικό θέαμα! Γάλλοι ιππότες με ξυλοπόδαρα και “μεταλλικές” στολές μας δίδαξαν τις αρετές της ιπποσύνης παρουσιάζοντας μας εντυπωσιακά ακροβατικά.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η ακροβατική ομάδα με όνομα LA COMPAGNIE MALABAR από την Γαλλία, έδειξε αυτό το θέαμα, που συγκίνησε δημοσιογράφους και περαστικούς, στα πλαίσια της παρουσίασης της ροκ όπερας Dragon, ένα δυναμικό θεατρικό παραμύθι με δράκους, ιππότες- ακρίτες, με συντελεστές από διάφορες χώρες που θα ανέβει σε παγκόσμια πρεμιέρα στο θέατρο Βράχων την Πέμπτη 19, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. 

Το HELIX ACTION THEATRE με την συνεργασία της LA COMPAGNIE MALABAR από την Γαλλία, του TEATR BIURO PODROZY από την Πολωνία, του PUPPET THEATRE από την Βουλγαρία και του PRISMA Centre for Development Studies από την Ελλάδα παρουσιάζει  την Ροκ Όπερα  “DRAGON”, σε μουσική Σταύρου Γασπαράτου, λιμπρέτο Χριστίνας Μπάμπου Παγκουρέλη και σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά, που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στο θέατρο Βράχων την Πέμπτη 19, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Χατζηπαπάς και την μουσική ο γνωστός συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος. 45 άτομα εμφανίζονται επί σκηνής, ανάμεσα στους οποίους ο Κρατερός Κατσούλης στον ρόλο του ιππότη Λάνσελοτ και ο επιβλητικός (ύψους 2:05) βαρύτονος Νικόλαος Καραγκιαούρης, που τον απολαύσαμε στους “Δαίμονες” σαν τον εντυπωσιακό Ιεροεξεταστή. Το θέαμα παρουσιάζεται στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Με το τέλος της συνέντευξης τύπου για την παράσταση, ο γαλλικός θίασος των ακροβατών με τα ξυλοπόδαρα ξεκίνησε από την Στοά Βιβλίου για να βρεθεί στην Κλαυθμώνος και να κάνει το show του. Μια πορεία που τράβηξε τα βλέμματα και τις φωτογραφικές μηχανές των περαστικών. 

stoa

Στην πλατεία Κλαυθμώνος οι Ιππότες με τα ξυλοπόδαρα έκαναν παρέλαση, διάφορα εντυπωσιακά ακροβατικά, όπως ανάποδες τούμπες στον αέρα και έδειχναν συντονισμένοι σαν πραγματικοί στρατιώτες. Άλλωστε, ένας Ιππότης είναι πάνω απ’ όλα ένας σπουδαίος πολεμιστής. Με το ενδιαφέρον θέαμα μας έδωσαν υποσχέσεις για την παράσταση που θα ανέβει στο θέατρο Βράχων.

Κρατερός Κατσούλης: Πραγματοποιήθηκε το παιδικό μου όνειρο να γίνω Ιππότης! 

Πριν το θέαμα της πλατείας Κλαυθμώνος έγινε συνέντευξη τύπου στο Polis Art Cafe στην Στοά του Βιβλίου. Εκεί μίλησαν διάφοροι συντελεστές της παράστασης Dragon. Ο Κρατερός Κατσούλης, ο οποίος θα ερμηνεύσει τον θρυλικό ιππότη Λάνσελοτ ομολόγησε ότι πραγματοποιείται ένα παιδικό του όνειρο. Δήλωσε ότι το έργο είναι εξαιρετικό, μια λέξη που δεν χρησιμοποιεί συχνά, όπως είπε. Επίσης, τόνισε ότι έχει περάσει περισσότερο καλά από άσχημα στην δουλειά του. 

Μεγάλο βάρος σε μια όπερα πέφτει στον συνθέτη. “Μια από τις πιο δύσκολες δουλειές για έναν συνθέτη” ομολόγησε ο συνθέτης της ροκ όπερας Dragon Σταύρος Γασπαράτος ότι ήταν η δημιουργία της μουσικής για το συγκεκριμένο έργο. Χαρακτήρισε το λιμπρέτο της Χριστίνας Μπάμπου Παγκουρέλη υπέροχο και την παράσταση ιδιαίτερα εξωστρεφή προς το κοινό. 

Ο Νικόλαος Καραγκιαούρης από την πλευρά του, που κάνει τον Δράκο, αναρωτήθηκε με λίγη πίκρα: “Πάλι τον κακό θα κάνω;” Όπως παραδέχθηκε, αυτή είναι η μοίρα των χαμηλόφωνων τραγουδιστών στην όπερα: Να παίζουν τους κακούς.

Το Θέαμα Dragon είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα καλλιτεχνικής συνεργασίας ανάμεσα σε διαφορετικούς θεατρικούς οργανισμούς από την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Βουλγαρία, με σκοπό την παραγωγή ενός θεάματος, με καινοτομικά, πολύ-πολιτισμικά στοιχεία. Θα παρουσιαστεί στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ στον Βύρωνα στις 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Μελινα Μερκούρη και στο INTERNATIONAL STREET THEATRE FESTIVAL στο πλαίσιο του προγράμματος Culture με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, της UNESCO, και την συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Στην Σκιά των Βράχων. Θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ευρώπη.
1Dragon
Η παράσταση έχει ως αναφορές τους Ακρίτες φύλακες των συνόρων, όπως απαντώνται στους μύθους και τις ιστορίες των λαών της Ευρώπης. Μέσα από την έρευνα των Ακριτικών θρύλων και της Ακριτικής ποίησης αναδύονται διαχρονικά σύμβολα και προαιώνιες αξίες διαπολιτισμικής συνύπαρξης των λαών της Ευρώπης, μεταφέροντας ένα σαφές κοινωνικό μήνυμα για την πολύ-πολιτισμική και πολυσυλλεκτική Ευρώπη του σήμερα.
Είναι ένα σύγχρονο θέαμα που συνδυάζει τη ζωντανή μουσική, το τραγούδι, το χορό, τα ακροβατικά και τα αεροδυναμικά ξυλοπόδαρα, τεχνικές τσίρκου, μαριονέτες, βιντεοπροβολές, μεγάλες εγκαταστάσεις, άρματα και πυροτεχνήματα.
Αφετηρία είναι ο μύθος του Ιππότη Λάνσελοτ που σκοτώνει τον Δράκο, σώζει την πόλη και απελευθερώνει την αγαπημένη του.

Οι θεατρικοί οργανισμοί που συμμετέχουν στην παραγωγή αυτής της παράστασης είναι :

Helix Action Theatre (Αθήνα, Ελλάδα) – θεατρική εταιρεία με διεθνή παρουσία, υπεύθυνη για το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου της Αθήνας.
Teatro Biuro Podrozy (Πόζναν, Πολωνία), θεατρικός οργανισμός με μακρά παράδοση στις παραστάσεις ανοιχτού χώρου, συχνά με κοινωνικο-πολιτικό προσανατολισμό.
Malabar (Σομιέρ, Γαλλία) θεατρικός οργανισμός με εξειδίκευση στις μεγάλης κλίμακας θεαματικές υπαίθριες παραστάσεις με εντυπωσιακές κατασκευές.
Sofia Puppet Theatre (Σόφια, Βουλγαρία) – Δημοτικό Κουκλοθέατρο που συνδυάζει μια ποικιλία από στυλ και θεατρικές φόρμες, όπως μαριονέτες, παντομίμες και θέατρο σκιών.
PRISMA (Αθήνα, Ελλάδα), ανεξάρτητος ερευνητικός και μελετητικός οργανισμός, με ιδιαίτερη εμπειρία στον τομέα της πολιτιστικής ανάπτυξης.

Το θέαμα πλαισιώνει ένας πολυπληθής και εκλεκτός θίασος από Έλληνες, Γάλλους, Πολωνούς και Βούλγαρους Καλλιτέχνες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζηπαπάς
Λιμπρέτο: Χριστίνα Μπάμπου Παγκουρέλη
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σκηνικά – Κοστούμια – Κατασκευές: Sylvestre Jamet

ΠΑΙΖΟΥΝ :
Λάνσελοτ: Κρατερός Κατσούλης, Δράκος: Νικόλαος Καραγκιούρης, Δήμαρχος: Γιάννης Σιαμσιάρης, Έλσα: Μαρίνα Σάττι, Τσαρλς: John Bicnell, Ένρυ: Μίνος Θεοχάρης, Γάτος: Αντώνης Πασβάντης, Γάιδαρος: Κατερίνα Βαρδακαστάνη

Θέαμα βασισμένο στο κείμενο του E. L. Schawrz

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b