MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Καλό βαθμό πήρε από γευσιγνώστες το πρώτο χάμπουργκερ του σωλήνα!

Μία εξέλιξη που ίσως αποτελέσει σταθμό στις διατροφικές συνήθειες του μέλλοντος, είναι η δημιουργία κρέατος από βλαστοκύτταρα βοοειδών. Η παραγωγή αυτού του τεχνητού κρέατος, που καθιστά περιττή την εκτροφή, αλλά και την σφαγή ζώων, άλλους τρομάζει ως μια εξέλιξη με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που το βλέπουν σαν ένα θετικό βήμα, ιδίως για το περιβάλλον, αλλά και για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της ανθρωπότητας.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Το πρώτο χάμπουργκερ «του σωλήνα» δοκίμασαν τη Δευτέρα στο Λονδίνο δύο εθελοντές γευσιγνώστες. Η αυστριακή κριτικός γεύσης Χάνι Ρούτζλερ δήλωσε: “Περίμενα ότι η υφή θα ήταν πιο μαλακή. Έχει αρκετά έντονη γεύση, η οποία πλησιάζει το κρέας, δεν είναι όμως τόσο ζουμερό. Η πυκνότητα είναι τέλεια, του λείπει όμως αλατοπίπερο. Για μένα, αυτό είναι κρέας.” Ο συγγραφέας γευσιγνωσίας Τζος Σόνουαλντ συμφώνησε ότι “σε γενικές γραμμές είναι σαν χάμπουργκερ.”

Η ανάπτυξη του τεχνητού μπέργκερ στο εργαστήριο κόστισε 250.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από τον συνιδρυτή της Google Σεργκέι Μπριν. Το μπέργκερ δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. Ανάλογα εγχειρήματα βρίσκονται σε εξέλιξη σε εργαστήρια των ΗΠΑ. 

O μυικός ιστός μοσχαριού καλλιεργείται στο εργαστήριο σε μια διαδικασία που διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες. Το υλικό που παράγεται περιέχει κυρίως μυϊκά κύτταρα μοσχαριού, τα οποία προέρχονται από τον πολλαπλασιασμό των βλαστικών κυττάρων μέσα σε μια «σούπα» από θρεπτικά υλικά. Το δημιούργημα αυτό, αν και περιέχει λίγο λίπος, στερείται το βασικότερο συστατικό που δίνει την κρεάτινη γεύση, το αίμα. Για να λυθεί το μάλλον εμφανές πρόβλημα, το αίμα υποκαθίσταται από μυοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη παρόμοια με την αιμοσφαιρίνη του αίματος, και χρωματίζεται με ζωμό παντζαριού και σαφράν.

Πολλοί στο άκουσμα της είδησης αντιδρούν με απόγνωση για το μέλλον που επιφυλλάσσει η τεχνολογία και τους τρόπους, που αφαιρούν την φυσικότητα από την διατροφή, όπως επίσης και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τα κατασκευασμένα σε επιστημονικά εργαστήρια προϊόντα.

Από την άλλη, ο αντίλογος υποστηρίζει, ότι η κτηνοτροφία επιβαρρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον.  Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ το 2006, η εκτροφή ζώων αντιστοιχεί στο 18% της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και, σε συνδυασμό με τη γεωργία, επηρεάζει σε «μαζική κλίμακα» την ποιότητα του αέρα και των εδαφών, τη βιοποικιλότητα και τα αποθέματα χώρου, νερού και ενέργειας. Επίσης, υποστηρίζουν ότι με το κρέας του σωλήνα μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση για κρέας, που ολοένα αυξάνεται, λόγω του υπερπληθυσμού στον πλανήτη. 

Το μέλλον θα δείξει ποιοί έχουν δίκιο. Αν και δεν είναι σίγουρο ότι η λύση αυτή, από τα εργαστήρια θα περάσει στις τραπεζαρίες των καθημερινών ανθρώπων. 

Περισσότερα από Ιστορίες
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Stop scrolling: Η δίκη των Τεμπών, η Hannah Montana και τα 40€ που θα μάς σώσουν
Επίκαιρα
Αυξήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια: Το κόστος καυσίμων εκτοξεύει τις τιμές
Επίκαιρα
Fuel Pass: Πώς θα γίνουν οι πληρωμές στους δικαιούχους – Οι προϋποθέσεις
Επίκαιρα
«Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή»: Το θέατρο μέσα από τα λόγια εκείνων που το αγάπησαν
Επίκαιρα
Αγοραστική δύναμη: Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ, με τη Βουλγαρία
Επίκαιρα
Πάσχα 2026: Το προτεινόμενο ωράριο καταστημάτων από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών
Επίκαιρα
Τουρισμός για όλους 2026: Ανοίγει η πλατφόρμα – Έως και 600€ για διακοπές
Επίκαιρα
25η Μαρτίου: Δωρεάν η είσοδος στο Μουσείο της Ακρόπολης
Art & Culture
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέσα από έργα σπουδαίων ζωγράφων
Επίκαιρα
Fuel Pass 2026: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια – Πώς να κάνετε την αίτηση
Επίκαιρα
Μετρό: Ποιοι δύο σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα
Επίκαιρα
Παρελάσεις στην Αθήνα- Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς