MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πρωτόπαππα και Καραθάνος στις “Παραλλαγές Θανάτου” σε σκηνοθεσία του Γ. Χουβαρδά

Ο απερχόμενος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς θα σκηνοθετήσει το έργο “Παραλλαγές Θανάτου” του σύγχρονου Νορβηγού συγγραφέα Jon Fosse. Το έργο θα ανέβει από τις 11 Δεκεμβρίου 2013 στο Θέατρο Πορεία, με σημαντικούς πρωταγωνιστές, όπως η Μαρία Πρωτόπαππα, ο Νίκος Καραθάνος, ο Γιάννος Περλέγκας κ.α.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η αυτοκτονία μιας νέας γυναίκας γεννάει ερωτήματα στους γονείς της, που αρνούνται να αποδεχτούν το συμβάν: Γιατί το έκανε; Ποιες οι συνέπειες της πράξης της στον περίγυρο; Τι είναι ο θάνατος; Τι φέρνει μαζί του; Πόσο μοιάζουν η ζωή και ο θάνατος και πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκονται; Το έργο εκτυλίσσεται ως ένα ψυχογράφημα της διαδικασίας που ακολουθεί το ζευγάρι για να φτάσει στις απαντήσεις.

Παρόλο που το έργο θέτει στο κέντρο του τον θάνατο, και μάλιστα τον αυτόβουλο θάνατο ενός νέου ανθρώπου, στην πραγματικότητα ασχολείται με το ζήτημα της αγάπης ως απαραίτητης προϋπόθεσης για τη γέννηση ανθρώπινης ζωής.

Ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο οποίος καταπιάνεται για δεύτερη φορά -μετά το Τόσο Όμορφα που είχε παρουσιάσει στο Θέατρο Αμόρε το 2004- με έργο του Γιον Φόσσε. Η σκηνική εγκατάσταση είναι της Μάρως Μιχαλακάκου, τα κοστούμια υπογράφει η Ιωάννα Τσάμη και τους φωτισμούς ο Αλέκος Γιάνναρος.

Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Μαρία Πρωτόπαπα, Γιάννος Περλέγκας, Άλκηστις Πουλοπούλου, Λυδία Φωτοπούλου.

Η παράσταση θα παίζεται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με την “Ευρυδίκη” μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2014.

Ποιός είναι ο Jon Fosse 
jon fosse
Ο Jon Fosse (Γιον Φόσσε) είναι ένας  πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και ποιητής. Γεννήθηκε στην Νορβηγία το 1959.

Έκανε το συγγραφικό του ντεμπούτο το 1983 με το μυθιστόρημα Raudt, svart (Κόκκινο, μαύρο).  Το πρώτο του θεατρικό έργο το έγραψε 11 χρόνια αργότερα, το 1994. Αποτελεί φαινόμενο για το παγκόσμιο θέατρο, καθώς έχει εισαγάγει μια ιδιάζουσα γλώσσα, σχεδόν αντι-θεατρική. Στο γεμάτο ένταση και ποίηση σύμπαν του, οι χαρακτήρες του, άνθρωποι -συχνά ανώνυμοι- από τον σύγχρονο καθημερινό, οικείο μας κόσμο, καλούνται να διαχειριστούν συνηθισμένες καταστάσεις και να αναζητήσουν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ύπαρξης.

Για να καταλάβουμε πόσο ευρείας αναγνώρισης χαίρει ο Fosse, η εφημερίδα Daily Telepgraph τον έχει τοποθετήσει στην θέση 83 των 100 πιο μεγάλων εν ζωή ιδιοφυών ανθρώπων- γενικά και όχι μόνο του θεάτρου ή της λογοτεχνίας. Τα έργα του Νορβηγού συγγραφέα έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες και παίζονται πολύ συχνά σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους δραματουργούς στον κόσμο. 

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b