MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ένα φιλόδοξο όραμα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά…

Το μεγαλόπνοο σχέδιο του Rethink Athens, που οργάνωσε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και το οποίο αποβλέπει στην ανάπλαση της Αθήνας με βασικό άξονα την Πανεπιστημίου θεμελιώνει το έδαφος για δραστικές αλλαγές στον πολεοδομικό και συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης.

Monopoli Team

Στο κάδρο των παρεμβάσεων είναι η περιοχή του Συντάγματος μέχρι και την Ομόνοια, με ανάπλαση πλατειών, (Πανεπιστημίου και ορισμένων κάθετων οδών μεταξύ Σταδίου και Ακαδημίας), καθώς και σημαντικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις .

Oι αλλαγές στον τρόπο κυκλοφορίας αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Πανεπιστημίου και της Πατησίων μέχρι και την οδό Μάρνη. Περισσότεροι χώροι πρασίνου, ποιοτική διαχείριση νερού, δραστικά μέτρα για τη βελτίωση των κλιματικών συνθηκών, αλλά και σύνδεση του Μουσείου της Ακρόπολης με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μέσω ενός «δακτυλίου» που θα ενσωματώνει τα σημαντικότερα μνημεία της πρωτεύουσας συμπεριλαμβανομένης της Αθηναϊκής Τριλογίας, πρωταγωνιστούν στο όραμα της αλλαγής του Rethink Athens. Το μεγαλόπνοο σχέδιο, όπως φαίνεται, προχωρά με σταθερούς ρυθμούς, ενώ γεννά ελπίδες και αισιόδοξες εκτιμήσεις.

1rethink
Σε θετική τροχιά βρίσκεται το πρόγραμμα Σχεδίου Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας, που στοχεύει στην ανάπτυξη και ανάδειξη του περιβάλλοντος.

Με δυναμικά βήματα εξελίσσεται και το πρόγραμμα ειδικής Οικονομικής-Πολεοδομικής έρευνας για τον προσδιορισμό των μέτρων αστικής και εμπορικής αναζωογόνησης του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου. Πρωταγωνιστές αυτού του προγράμματος η βιωσιμότητα και η ανασυγκρότησης του κέντρου.

Όσο για το επίπεδο των συγκοινωνιών, που κατά καιρούς έχει εγείρει προβληματισμούς, περιλαμβάνεται και η επέκταση της γραμμής Τραμ από την πλατεία Συντάγματος μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: ΤΟ 2014 ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ
kostis xatzidakis
Όσο για το πότε το όραμα του Rethink Athens μπορεί να μετουσιωθεί σε απτή πραγματικότητα, την απάντηση δίνει ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων   Κωστής Χατζηδάκης με το βλέμμα στραμμένο προς το 2016, όταν εκτιμά πως θα ολοκληρωθούν τα έργα.  Ο Υπουργός δηλώνει ότι στα μέσα του 2014 θα εναποτεθούν οι σπόροι, για να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας.

Τα οφέλη πολλά, οι παρεμβάσεις σωτήριες, οι αλλαγές αναγκαίες. Το Rethink Athens μπορεί να ανατείλει μια Αθήνα ζωντανή, σύγχρονη, φιλική. Μια Αθήνα κινούμενη στις επιταγές του αξιομνημόνευτου πολιτισμού της, της αλησμόνητης ιστορίας της…

ΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b