MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος από την θεατρική ομάδα AT.ACT.OI

Από 18 τις Μαΐου ως τις 30 Ιουνίου, η θεατρική ομάδα AT.ACT.OI., που εδρεύει στον πολιτιστικό οργανισμό «Γιάννης Κορδάτος» του Δήμου Καλλιθέας, παρουσιάζει τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, στον πολιτιστικό οργανισμό «Μελίνα Μερκούρη».

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Λίγα λόγια για το τη Σονάτα του Σεληνόφωτος :
Tο 1801, ο τριαντάχρονος Μπετόβεν έγραψε τη «Σονάτα για πιάνο αρ. 14, σε ντο δίεση ελάσσονα, έργο 27/2». H ονομασία «Σονάτα του Σεληνόφωτος», οφείλεται στον γερμανό μουσικοκριτικό και ποιητή Λούντβιχ Ρέλσταμπ, ο οποίος το 1832 έγραψε ότι του θύμιζε «το φεγγαρόφωτο που λάμπει πάνω από τη λίμνη της Λουκέρνης». Ο Μπετόβεν αφιέρωσε το έργο του σε μια δεκαεφτάχρονη μαθήτριά του, την
κοντέσα Τζουλιέτα Γκουϊτσιάρντι, η οποία του άλλαξε την «άθλια και μίζερη ζωή», όπως αναφέρει σε μία επιστολή του. Ήταν, όμως κι η περίοδος που ο Μπετόβεν αντιμετώπιζε τα πρώτα προβλήματα με την ακοή του, που θα τον οδηγούσαν αργότερα στην ολοκληρωτική κώφωση. Γι αυτό και στη σύνθεση αυτή, τα τρία ανόμοια μέρη ενσωματώνουν τις τρεις οξείες αντιδράσεις της τραγωδίας του: θλίψη (adagio sostenuto), άρνηση (allegretto) και οργή (presto agitato).

Το 1956, ο σαρανταεφτάχρονος Γιάννης Ρίτσος, μεταγράφει ποιητικά τη «Σονάτα του σεληνόφωτος», η οποία απέσπασε το Α΄Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Όταν τη γράφει, ο ποιητής έχει ήδη καταδυθεί στον πυρήνα της ύπαρξης και γνωρίζει. Η αγωνία ενός ανθρώπου για τη μοναξιά, τη ζωή που λιγοστεύει, την ερωτική επιθυμία, την παρηγοριά της μνήμης αλλά και την παρηγοριά της τέχνης. Ένας μονόλογος που συμπυκνώνει την εμπειρία ολόκληρης της ζωής, την απόγνωση και την ομορφιά της.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Νίκος Τσεργάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Ναυσικά Τσοπανίδου
Σκηνογραφία- Ενδυματολογία: Ιωάννα Μύρκα
Κατασκευή Σκηνικών: Ιγνάτιος Καλλής
Κατασκευή Κουστουμιών: Ελένη Γκοσδή
Επιμέλεια προγράμματος: Καλλιόπη Ξυπνητού
Επιμέλεια φωτισμού: Μιχάλης Μιχαλόπουλος
Επιμέλεια αφίσσας: Γκέντση Ρούτσης
Κομμώσεις: Αναστασία Τυλιγάδα

Διανομή
Γυναίκα: Μαρία Καββαδά
Γυναίκα: Στεφανία Παρασκευοπούλου
Γυναίκα: Ναυσικά Τσοπανίδου
Νέος: Θανάσης Μαγκλής
Πιανίστρια: Παρθενόπη Δανιηλίδου

 Διεύθυνση: Μεγίστης 18, Καλλιθέα
Τηλέφωνο:
210 95 79446

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b