MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύνθεση Κειμένων

‘Anais+Henry. A love song, performance της ομάδας L.en.te Theatre Com. στο Βρυσάκι

Η θεατρική ομάδα L.en.te Theatre Com., επανέρχεται στην αυλή του χώρου πολιτισμού ”Βρυσάκι” στις 12 Μαίου, σε μια παράσταση βασισμένη στα προσωπικά ημερολόγια της Αναίς Νιν, τα μυθιστορήματα του Χένρυ Μίλλερ, την ερωτική τους αλληλογραφία και τις βιογραφικές πηγές, ύστερα από την θετική ανταπόκριση στην παρουσίαση της περφόρμανς ”Anais+Henry. A love song ” την περσινή χρονιά.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Η ομάδα L.EN.TE απέφυγε ένα σκηνικό ανέβασμα μαρτυρία της βιογραφίας των δυο συγγραφέων και της εποχής , αλλά παρακολουθούμε την διαδρομή της Αναίς Νιν μέσα στον χρόνο , σαν την μαρτυρία μιας γυναίκας που μέσα από τις σχέσεις της με τους άλλους προσπαθεί να βρει την πραγματική της ταυτότητα , την σεξουαλικότητα της , να παλέψει με τους φόβους της . Παρακολουθούμαι θραύσματα της ζωής της Αναίς Νιν που την υποδύονται δύο ηθοποιοί από την παιδική της ηλικία μέχρι την στιγμή που η σχέση της με τον Μίλλερ άρχισε να φθίνει και την συνειδητή , αν και σπαραχτική γι’αυτήν επιλογή να απαρνηθεί την μητρότητα . Μια παράσταση για την τόλμη , για το πιο δύσκολο ταξίδι της αναζήτησης του ίδιου μας του εαυτού και μέσα μας και μέσα από τον άλλον , για την αγωνία της πραγμάτωσης , την απώλεια των χαμένων ονείρων αλλά κυρίως για την χαρά της ζωής .

”Θέλω να ζήσω με έκσταση . Δεν πιστεύω πια στο ιδανικό της πίστης . Είναι ανώριμο .” Αναίς Νιν
Όλοι ολόγυρά μου ήταν αποτυχημένοι . Και αν όχι αποτυχημένοι , τότε γελοίοι . Ιδίως οι πετυχημένοι . Οι πετυχημένοι μου προκαλούσαν βαρεμάρα εώς δακρύων .” Χένρυ Μίλλερ

Η Αναίς Νιν ήταν από τις πρώτες γυναίκες που εξερεύνησε την ερωτική γραφή . Ιδεαλίστρια , ευφυής , αναζητούσε αδιάκοπα την πραγματική της ταυτότητα ως γυναίκα και ως καλλιτέχνης , θα πειραματιστεί με την ζωή της , θα φτάσει στα άκρα τις σχέσεις της μ’όλους όσους αγάπησε και αυτούς τους πειραματισμούς θα τους αποτυπώσει στο χαρτί . Σε διαρκή ανησυχία ψάχνοντας πάντα κάτι πιο μεγάλο από την ανθρώπινη ευτυχία , κάτι που θα ξεπερνάει τα σύνορα των ανθρωπίνων σχέσεων. ‘Ενα ανήσυχο πνεύμα που αγωνιζόταν μέχρι το τέλος , για το δικαιωμα της στην ελευθερία της έκφρασης και της ελεύθερης επιλογής . ”Αν δεν είχα δημιουργήσει ολοκληρωτικά έναν δικό μου κόσμο , θα είχα σίγουρα πεθάνει μέσα στο κόσμο των άλλων .”, έγραψε διχασμένη ανάμεσα στον μεγαλοαστικό τρόπο ζωής και τον μποέμικο κόσμο που τόσο την γοήτευε . ‘Εγινε ευρέως γνωστή με την έκδοση των ημερολογίων της την δεκαετία του ‘ 60. Το 1932 στο Παρίσι γνώρισε τον Χένρυ Μίλλερ και ξεκίνησε η παράνομη ερωτική τους σχέση που η επιρροή της τους στιγμάτισε και τους άλλαξε σαν ανθρώπους και συγγραφείς . Ο Μίλλερ την βοήθησε να συμφιλιωθεί με τον κόσμο και την μύησε στον ελεύθερο τρόπο ζωής του παρισινού μποέμικου κύκλου των καλλιτεχνών. Η Αναίς Νιν , όταν εκείνος ήταν απένταρος τον συντηρούσε και χρηματοδότησε την πρώτη έκδοση του ”Τροπικού του Καρκίνου”. Δυο πολύ δυνατές προσωπικότητες που συναντιούνται για να ανακαλύψουν τα πάντα εκ νέου , με μια περίεργη μίξη σοβαρότητας και ελαφρότητας . Δυο παράλληλοι βίοι, δυο παράλληλα σύμπαντα που σε μια σημαντική καμπή της ζωής τους συναντιούνται , αγαπιούνται βαθειά και χωρίζουν ύστερα από μια μακροχρόνια δύσκολη και γεμάτη εντάσεις σχέση. 

Σκηνοθεσία- δραματουργική σύνθεση : L.EN.TE Theatre Com.
Παίζουν : Λευτέρης Παπακώστας ( φωνή Χένρυ Μίλλερ ) , Αναστασία Σταθοπούλου, Λίνα Φούντογλου
Μετάφραση : Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης , Αναστασία Σταθοπούλου
Φωτισμοί : Λευτέρης Ελευθεριάδης
Επιμέλεια κίνησης : Rowan Thorpe , L.ente Theatre Com.
Foto – video-art : David Fontani
Επεξεργασια φωτο. : Ελίζα Θεοδωράνου
Δημιουργία αφίσας : Κώστας Μουρτζάκης
Σκηνογραφία – μουσική επιμέλεια: Les enfants terribles

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: L.EN.TE Theatre Com.


Παίζουν: Λευτέρης Παπακώστας ( φωνή Χένρυ Μίλλερ ) , Αναστασία Σταθοπούλου, Λίνα Φούντογλου

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b