MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι 8 πιο επικίνδυνοι προορισμοί για τις τουρίστριες

Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και πιο συχνά ειδήσεις για σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος γυναικών ανά τον κόσμο, είτε γηγενών είτε τουριστριών. Τελικά μάλλον το ζήτημα δεν έχει να κάνει απλά με την τάση των ΜΜΕ να καλύπτουν τέτοιες ιστορίες, αλλά για υπαρκτό και κλιμακούμενο φαινόμενο, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητικός αριθμός σεξουαλικών επιθέσεων στις γυναίκες ταξιδιώτες.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Είναι γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό εξαπλώνεται παγκόσμια, κυρίως στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Παρακάτω παραθέτουμε τους οκτώ πιο «επικίνδυνους» από αυτούς τους προορισμούς, όπου οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, όπως αναφέρονται από το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α., το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις σχετικές αναφορές από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ινδία
Η Ινδία κέρδιζε από τον τουρισμό της 17 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Μετά από τον ομαδικό βιασμό μιας Ελβετίδας τουρίστριας, μιας φοιτήτριας από το νέο Δελχί που υπέκυψε στα τραύματα από τον ομαδικό βιασμό της, και το θάνατο μιας βρετανίδας τουρίστριας, που έπεσε από το παράθυρό της για να γλιτώσει το βιασμό, ο τουρισμός της Ινδίας έπεσε 35% από τον Δεκέμβριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Human Rights Watch η κυβέρνηση της Ινδίας δεν έχει ακόμα ορίσει τη δίωξη και την τιμωρία των κρατούμενων όλων των σεξουαλικών υποθέσεων.

Βραζιλία
Το Ρίο ντε Τζανέιρο αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό στο Νότιο Ημισφαίριο. Ωστόσο, η περίπτωση της Αμερικανίδας τουρίστριας που βιάστηκε μέσα σε να φορτηγάκι ενώ ο φίλος της ήταν δεμένος με χειροπέδες, θα στοιχίσει πολύ σε αυτή τη πρωτιά. Οι τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν, μα σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην κουλτούρα της Βραζιλίας εξακολουθούν να υπάρχουν τάσεις βιαιότητας εις βάρος του γυναικείου φύλου.

Τουρκία
Η βία κατά των γυναικών είναι ένα μείζον πρόβλημα στην Τουρκία. Το State Department (Η.Π.Α.) αναφέρει ότι η Πρεσβεία και τα Προξενεία των Η.Π.Α. στην Κωνσταντινούπολη έχουν λάβει πολλές αναφορές για εγκλήματα κατά γυναικών και ειδικά για περιστατικά που αφορούν σε βιασμό υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Αίγυπτος
Το 20% του ξένου συναλλάγματος στην Αίγυπτο, προέρχεται από τον τουρισμό. Παρόλ’ αυτά, ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται τις αρχαιότητες της Αιγύπτου, γνωρίζει σημαντική πτώση και αυτό οφείλεται στην αύξηση της συστηματικής σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης των ασυνόδευτων κοριτσιών και γυναικών στους δρόμους, σύμφωνα με τους New York Times.
Η τελευταία επίθεση που συγκλόνισε το τουριστικό κοινό, ήταν η σεξουαλική επίθεση που υπέστησαν έξι αλλοδαπές γυναίκες στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και η οδυνηρή ιστορία μιας δημοσιογράφου που όπως εξομολογήθηκε, δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από έναν όχλο.

Κολομβία
Ο τουρισμός έχει αυξηθεί στην Κολομβία παρόλο που η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη. Ταυτόχρονα, οι αρχές δεν φαίνεται να ασχολούνται με την επιβολή των νόμων και των πρωτοκόλλων για την προστασία των γυναικών, σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch.

Γουατεμάλα
Η Γουατεμάλα είναι γεμάτη με γραφικές πόλεις και όπως είναι λογικό, περίπου το 15% του ενεργού πληθυσμού της ασχολείται με τον τουρισμό.
Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι οι βιασμοί και οι σεξουαλικές επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 34% την περίοδο 2008-2012, και μόνο το 1 στα 10 θύματα έφερε τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Mεξικό
Εκατομμύρια τουρίστες, κυρίως Αμερικανοί, ταξιδεύουν κάθε χρόνο στο Μεξικό για να επισκεφθούν θέρετρα και μεγάλες πόλεις. Μάλλον όμως δεν γνωρίζουν ότι τo μεξικανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης συχνά αποτυγχάνει να προστατεύσει τα θύματα βίαιων εγκλημάτων, εξαιτίας της ανεπαρκούς εκπαίδευσης και της διαφθοράς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υπάρχουν επίσης διατάξεις του νόμου, που αφορούν τα σεξουαλικά αδικήματα, και αξιολογούν τις επιθέσεις βάσει της “αγνότητας” του θύματος, ενώ οι αρχές συμπεριφέρονται με ασέβεια και καχυποψία στις γυναίκες που αναφέρουν σεξουαλική επίθεση.

Kένυα
Η Κένυα είναι εξαιρετικά δημοφιλής για την άγρια ζωή και το σαφάρι. Αλλά οι γυναίκες που ταξιδεύουν έξω από τις παραδοσιακές τουριστικές περιοχές της χώρας, θα πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα ασφαλείας, ιδιαίτερα στο νησί της Lamu, όπου το State Department (Η.Π.Α.) εξέδωσε προειδοποίηση μετά από σεξουαλικές κακοποιήσεις και απαγωγές πολιτών των Η.Π.Α.

Η επιλογή αυτών των χωρών έχει να κάνει με το πολιτιστικό κλίμα τους και με τις μισογυνικές τους αντιλήψεις. Σε καμία περίπτωση δεν είναι τα μόνα επικίνδυνα μέρη για να ταξιδέψουν γυναίκες. Φυσικά, υπάρχουν πολλές περισσότερες ταραχώδεις και εμπόλεμες περιοχές που δεν είναι ασφαλείς για να επισκεφθεί κανείς. Το ζητούμενο είναι όλοι -γυναίκες και άνδρες- να λαμβάνουν προφυλάξεις όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Ταξιδέψτε σε ζεύγη όσο το δυνατόν περισσότερο και μην εμπιστεύεστε τόσο εύκολα κανέναν.

Περισσότερα από TOP 10
VIMA_WEB3b