MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Βασίλης Αλεξάκης συζητά για το σινεμά και τους κοινωνικούς αγώνες στο Μέγαρο

Η δύναμη παρέμβασης του κινηματογράφου στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες τότε και σήμερα θα συζητηθεί την Δευτέρα 8 Απριλίου στο Μέγαρο σε ένα πάνελ με σημαντικούς προσκεκλημένους, όπως ο διεθνούς φήμης συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος και ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος. Πρώτα όμως θα προβληθεί η ταινία «Μέγαρα» των Γιώργου Τσεμπερόπουλου και Σάκη Μανιάτη στις 19:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Στη συζήτηση συμμετέχουν:
Βασίλης Αλεξάκης, συγγραφέας
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γιώργος Τσεμπερόπουλος, σκηνοθέτης
Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace
Σάκης Μανιάτης, σκηνοθέτης

Μέγαρα (1974)- Ντοκιμαντέρ

«Μένει στο στόμα μας μια γεύση θανάτου βλέποντας τις απέραντες εκτάσεις με τα αιωνόβια ελαιόδεντρα, μεγαλοπρεπή και επιβλητικά στην αρχή, ξεθαμμένα και ξεριζωμένα μετά, ριγμένα πάνω στη γη που τα έθρεψε, βλέποντας τις μπουλντόζες να καταστρέφουν αγροκτήματα, κτηνοτροφεία, σοδιές, εκμηδενίζοντας το προϊόν τόσων αιώνων δουλειάς.
Από τη μία μέρα στην άλλη εκατοντάδες φιλήσυχοι αγρότες, που μέχρι τότε ταύτιζαν τα προβλήματά τους με τις καθημερινές δυσκολίες της καλλιέργειας, βρίσκονται ξαφνικά και βάναυσα απαλλοτριωμένοι, από την ίδια τους τη ζωή.
Η ταινία τους δίνει διαρκώς το λόγο και τους αφήνει να μαρτυρούν για το πώς ζούσαν πριν τους καταστρέψουν, να συγκινούνται, να θυμώνουν και να διεκδικούν, μέχρι που ενώνονται και αυτοί με την εξεγερμένη νεολαία στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του ’73, περνώντας έτσι στην Νεότατη Ελληνική Ιστορία.»

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b