MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η θεατρική παρουσία του Δήμου Αβδελιώδη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Έξι διαφορετικές και διακεκριμένες θεατρικές παραστάσεις που έχει σκηνοθετήσει ο Δήμος Αβδελιώδης τα τρία τελευταία χρόνια θα παρουσιάσει ξανά το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2013.

author-image Μαίρη Ρετσίνα

Ο Δήμος Αβδελιώδης έχει συνδέσει το όνομά του με δύο εμβληματικές παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου, τις Μορφές από το έργο του Βιζυηνού το 1992, και τον Μεγαλέξανδρο και τον καταραμένο Δράκο το 2007.  Ο ιδιαίτερος κοινός χαρακτήρας που έχουν όλες οι παραστάσεις του, είναι η ανάδειξη του λόγου, ως κύριου πρωταγωνιστή στην κατανόηση του νοήματος και η ιδιότυπη χρήση των εικαστικών στοιχείων και του φωτισμού μέσα σε αυτό το πνεύμα.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως “Σκοπός κάθε παράστασης είναι η ανάδειξη των αισθημάτων και του νοήματος που πλημμυρίζουν το νου και την καρδιά του συγγραφέα. Άρα πρέπει να θεωρούμε πως κάθε κείμενο είναι όπως μια παρτιτούρα, που πρέπει να ‘διαβασθεί’ σωστά, για να μπορέσει να ακουσθεί έτσι όπως θα ήθελε ο δημιουργός της.”

Όπως επισημαίνει ο Καθηγητής κ. Γιάγκος Ανδρεάδης ” Ο Δ. Αβδελιώδης στις παραστάσεις του σώζει και αναδεικνύει κρυφούς πυρήνες των έργων, αναδεικνύει τη μαγεία και τη δραματικότητα που όντως υπάρχουν στο κείμενο και δεν επιβάλλει έξωθεν πόζες και τεχνάσματα. Με αυτή την έννοια η “καλή χρήση της προδοσίας” της παράδοσης από τον Αβδελιώδη επιβεβαιώνει έναν κεντρικό δρόμο για να επικοινωνούμε δημιουργικά μαζί της (Γαλέρα,  Ιανουάριος 2010)

Με αυτόν τον τρόπο στις σκηνοθεσίες του Δ. Αβδελιώδη, ενώνεται φορτωμένο συναίσθημα και ποίηση,  ομορφιά και μυσταγωγία, το νήμα του χθες με το σήμερα . Αριστουργήματα της λογοτεχνίας μεταλλάσσονται σε ένα λαϊκό θέατρο, που παρά την ιδιότυπη γλώσσα του απευθύνεται σε ένα ευρύ ακροατήριο μέσα από παραστάσεις που έχουν υμνηθεί από κριτικούς και κοινό, και θεωρούνται μαθήματα υποκριτικής, σκηνοθεσίας και θεατρικής διασκευής.

Το ΙΜΚ με το φεστιβάλ στον Θεατρικό Αβδελιώδη, που φιλοξενεί, δίνει μία ακόμη ευκαιρία σε όσους δεν παρακολούθησαν κάποια από τις έξι παραστάσεις του Δ. Αβδελιώδη και των συνεργατών του,  να την απολαύσουν έτσι όπως την δούλεψε και πάλι ο διακεκριμένος σκηνοθέτης.  

Το πρόγραμμα
“ΜΑΡΑΝ ΑΘΑ”  Θεατρική Διασκευή Δ. Αβδελιώδης,από το μυθιστορημα του Θωμά Ψύρρα. Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013, στις 21:00, Θέατρο
“‘Η ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013, στις 21:00, Θέατρο           
“ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙΟΝ” του Γεωργίου Βιζυηνού, Δευτέρα 28, Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στις 21:30, Αίθουσα 1              
“ΙΧΝΕΥΤΕΣ” του Σοφοκλή, Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013, στις 21:00, Θέατρο
“ΠΕΡΣΕΣ” του Αισχύλου, 16 Φεβρουαρίου 2013, στις 21:00, Θέατρο
“ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑ’Ι’Τ  ΙΣΤΡΑΤΙ”,  Δραματουργική Σύνθεση Μπουμπουλίνα Νικάκη, Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013, στις 21:30,  Αίθουσα 1                          

Διεύθυνση
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78

Τηλέφωνο
210 3418 550

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b