MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Music chef: Η συνταγή μιας… χριστουγεννιάτικης συναυλίας!

Και αυτά τα Χριστούγεννα, όλο και σε κάποιο γιορτινό event θα παρευρεθούμε, βάζοντας για λίγο στην άκρη την καθημερινότητα… Θα βάλουμε τα “καλά” μας, θα βγούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, θα απολαύσουμε μια παράσταση, μια συναυλία ή ένα ωραίο γεύμα, και αργά τη νύχτα κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε στο στολισμένο home, sweet home. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ τι προετοιμασία και πόσα υλικά απαιτούνται για να είναι όλα στην εντέλεια τη “μεγάλη βραδιά” ώστε να φύγουμε με τις καλύτερες εντυπώσεις; Εμείς την κάναμε αυτή τη σκέψη και στην προσπάθειά μας να βρούμε μια ενδεικτική απάντηση, καταφέραμε να κλέψουμε ένα αντίγραφο της συνταγής της Καμεράτα-Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής για την συναυλία της την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου θα παρουσιάσει τη “Δημιουργία” του Haydn, στην πρώτη ελληνική εκτέλεση με όργανα εποχής, ένα μνημειώδες έργο, που θεωρείται από πολλούς το μεγάλο αριστούργημα του συνθέτη. Παρακάτω λοιπόν σας παραθέτουμε βήμα-βήμα την συνταγή, την οποία μπορεί να μη γίνεται να αντιγράψετε για να μπορείτε κι εσείς να διασκεδάσετε έτσι καλεσμένους στο σαλόνι σας, αλλά τουλάχιστον θα μπορέσετε να πάρετε μια ιδέα μουσικής… “μαγειρικής”!

Monopoli Team

Υλικά
Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων: 32 συνολικά λυρικοί τραγουδιστές, δηλαδή 9 σοπράνο, 10 άλτο, 5 τενόροι και 8 μπάσοι (πλήθος αγγέλων ψάλλουσι)
22 έγχορδα της Καμεράτα & 17 πνευστά & 1 τυμπανιστής & 1 φόρτε πιάνο (για τον τυμπανιστή δεν διευκρινίζεται αν είναι ο μικρός)
3 φωνές: 1 σοπράνο, 1 τενόρος και 1 μπασοβαρύτονος (με χρυσό, λιβάνι και σμύρνα)
1 διευθυντής χορωδίας, 1 μουσικός διευθυντής, 1 βοηθός μαέστρου (οι βοσκοί)
1 παρτιτούρα της Δημιουργίας του Haydn σε στοκ πολλών αντιγράφων – το άστρο λαμπρό που οδηγεί τους παραπάνω

Σημείωση για τα υλικά: Διαλέξτε μόνο εξαιρετικούς μουσικούς με υψηλό επίπεδο τεχνικής, άμεσης ερμηνευτικής προσαρμογής και πάνω απ’ όλα με όρεξη για καλή μουσική

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε για συνολικά 10 μέρες (όχι απαραίτητα διαδοχικές), σε σύνολο 14 ωρών, στον φούρνο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Αναλυτικά, τα έγχορδα της Καμεράτα για 3 μέρες/πρόβες, τα πνευστά για 2 μέρες/πρόβες, τη χορωδία με συνοδεία πιάνου για 1 μέρα/πρόβα, και τους σολίστ με συνοδεία φορτεπιάνο για 1 μέρα/πρόβα. Όλοι μαζί, δηλαδή ορχήστρα, χορωδία, σολίστ και μαέστρος, το συνολικό “σχήμα” που θα εμφανιστεί στην εκδήλωση της 27ης Δεκεμβρίου, προθερμαίνονται για 3 μέρες/πρόβες. Χτυπώντας μαζί τα υλικά, προκύπτει ένα πολύ “λεπτό” μίγμα, που κινείται ανάμεσα στο μπαρόκ και την κλασική περίοδο. Στην πορεία θα δείτε να σχηματίζεται ένα ορατόριο, από τα πρώτα που περιλαμβάνουν στοιχεία περιγραφικής μουσικής στις πρώτες τέσσερις μέρες της Δημιουργίας του Κόσμου, αλλά και στοιχεία εσωτερικότητας σε ό,τι αφορά στις σχέσεις του Θεού με τον άνθρωπο. Από τη σύνθεση του (παραπάνω) Χάους και μέσα από πολλές μαγικές μουσικές διαδρομές (και χτυπήματα) φτάνουμε στην ευφροσύνη που δίνει στον άνθρωπο η χαρά της φύσης και της ζωής (αν δεν αισθανθείτε ευφροσύνη, σημαίνει ότι δεν τελειώσατε – πρέπει να τα χτυπήσετε κι άλλο, μέχρι να το πετύχετε).

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για την συναυλία, εδώ

Ευχαριστούμε το Γραφείο Τύπου της Καμεράτα για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας παρείχε (βλ. “Υλικά” και “Εκτέλεση”), καθώς και τον Μύρωνα Μιχαηλίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που θα διευθύνει την συναυλία, και μοιράστηκε μαζί μας μερικές σκέψεις για την συνεργασία του με την Καμεράτα και για τη “Δημιουργία” (βλ. “Σημείωση” και “Εκτέλεση”).

Photo gallery (κατά σειρά: Καμεράτα και Χορωδία Δήμου Αθηναίων – φωτο: Γιάννης Σούλης, Μύρων Μιχαηλίδης, Βασίλης Καβάγιας, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Γιώργος Ματθαιακάκης)

Περισσότερα από Going Out
VIMA_WEB3b