MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
02
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ανοιχτό πάρτυ στη βίλα του Ιόλα: Μνήμες τέχνης και γκλάμουρ στα χαλάσματα

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, 25 χρόνια μετά τον θάνατο του διάσημου συλλέκτη έργων τέχνης και γκαλερίστα, Αλέξανδρου Ιόλα, και με αφορμή την έκδοση της βιογραφίας του, η βίλα του στην Αγία Παρασκευή ανοίγει για το κοινό, σε μια εκδήλωση αστικής και καλλιτεχνικής μνήμης, συλλογικής (αυτο)κριτικής, και ίσως “εξορκισμού” των παλινωδιών στην υπόθεση απαλλοτρίωσης της έκτασης και μετατροπής της σε χώρο πολιτισμού.

author-image
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Το πνεύμα του ανθρώπου που ανέδειξε τον Andy Warhol και πολλούς ακόμη διάσημους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, που ως χορευτής διέπρεψε σε μεγάλες σκηνές του εξωτερικού, που συναναστρεφόταν με σπουδαίες προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας, που αγαπούσε την Ελλάδα και ήθελε να χαρίσει στο ελληνικό κράτος πολλά έργα της συλλογής του και που κατέληξε να πεθάνει από AIDS στιγματισμένος ανελέητα από μέρος του ελληνικού Τύπου και της κοινής γνώμης εξαιτίας των παθών, των ενδεχόμενων αστοχιών και του τρόπου ζωής του που ξέφευγε κατά πολύ από τον μέσο όρο και γι’ αυτό προκαλούσε, μοιάζει να είναι εξόριστο από το ίδιο του το σπίτι, το οποίο μένει εδώ και χρόνια εγκαταλειμμένο και λεηλατημένο. Η ξακουστή βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα στη θέση Παράδεισος στην Αγία Παρασκευή, όπου ο συλλέκτης διέμενε και διατηρούσε μία από τις σημαντικότερες και ακριβότερες συλλογές έργων τέχνης στον κόσμο, μοιάζει με κουφάρι της παλιάς της αίγλης, και αναζητά “ζωή μετά θάνατον”.

Ο βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα, Νίκος Σταθούλης, πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει μια εκδήλωση με συμβολισμούς και προθέσεις που υπερβαίνουν τα στενά όρια του “τιμής ένεκεν”. Με στόχο να γίνει σε νέες βάσεις ευρύτερα γνωστή και να εκτιμηθεί από τους Έλληνες όπως της αρμόζει η προσφορά του Ιόλα στην Τέχνη, και να ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς που εμπλέκονται στην υπόθεση ιδιοκτησίας και χρήσης της βίλας ώστε να δοθεί οριστική λύση στο θέμα προς όφελος του κοινού και του Πολιτισμού, προσκαλούμαστε όλοι σε μια βραδιά στην περίφημη έπαυλη στην Αγία Παρασκευή, στην οποία θα παρουσιαστεί η έκθεση “Destroy Alexander Iolas”. Σε αυτή περιλαμβάνονται αδημοσίευτες φωτογραφίες του Ιόλα και δημοσιεύματα από τη δεκαετία του ’80, που στρέφονταν εναντίον του διάσημου συλλέκτη. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα ακουστεί το αγαπημένο του τραγούδι, “Αλήτης”, της Βίκυς Μοσχολιού, από γνωστή ερμηνεύτρια, η ταυτότητα της οποίας θα αποκαλυφθεί επιτόπου.

Ακόμα κι αν δεν παρευρεθείτε στην εκδήλωση, αξίζει να αναζητήσετε πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Ιόλα, που έμεινε αναξιοποίητο από το ελληνικό κράτος.

Η εκδήλωση ξεκινά στις 19:00

Διεύθυνση: Δημοκρατίας 6, Αγία Παρασκευή

Το βιβλίο “Αλέξανδρος Ιόλας: Η ζωή μου”, του Νίκου Σταθούλη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδός Πανός

Αργυρώ Σταυρίδη

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Το αόρατο νήμα υφαίνει: Εικαστικά, γεύσεις και βιωματικές δράσεις υμνούν την αξία της φροντίδας στην Τήνο
Εκδηλώσεις
Το πρώτο ΣΚ του Οκτωβρίου πάμε θέατρο και ακούμε μουσική στο απόλυτο σκοτάδι
Εκδηλώσεις
Red Bull SoundClash: Rack vs Lila στο πιο δυνατό μουσικό live battle
Cine News
Ταινιοθήκη: Ιστορική πρεμιέρα για την αποκατεστημένη «Εύα» της Μαρίας Πλυτά
Εικαστικά
Van Gogh – The Immersive Experience: Η έκθεση-φαινόμενο ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη
Εκδηλώσεις
Is it me in the city: Τρεις ημέρες αφιερωμένες στην κοινότητα και στην αίσθηση του ανήκειν στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
Εκδηλώσεις
Θέατρο, live και εκθέσεις που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα
Εκδηλώσεις
Free City: Όλα όσα κάνουμε δωρεάν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 10 προτάσεις για δωρεάν διασκέδαση αυτό το ΣΚ
Εκδηλώσεις
Red Jasper Cabaret Theatre: Νέα σεζόν με ανανεωμένο ρεπερτόριο για την εναλλακτική σκηνή της πόλης
Δράσεις
Γνωρίζοντας την άγρια ζωή της Ελλάδας: Διήμερο ανοιχτών εκδηλώσεων στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Εκδηλώσεις
Αποχαιρετιστήριες παραστάσεις, επιστροφές και δύο εκθέσεις στο παρά πέντε - Όσα θα κάνουμε αυτό το ΣΚ στην πόλη