MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
05
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Ρίττερ, Ντένε, Φος του Τόμας Μπέρνχαρντ, στο Δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη

Η παράσταση του Τόμας Μπέρνχαρντ “Ρίττερ, Ντένε, Φος” ανεβαίνει στο Δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη από 26 Οκτωβρίου.

author-image Μαίρη Ρετσίνα

To έργο γράφτηκε το 1984. Από τα σημαντικότερα έργα του Τόμας Μπέρνχαρντ, είναι βαθύτατα πολιτικό.

Με κοφτερή ματιά και εξίσου κοφτερή γλώσσα, κριτικάρει με σφοδρότητα και πρωτοφανή διαύγεια πνευματική, τα βαθιά κοινωνικά προβλήματα που δρουν καταλυτικά στην ψυχή και το πνεύμα του ανθρώπου.

Θέμα του η οικογένεια σαν μια μικρογραφία της κοινωνίας, της χώρας. Mια κόλαση εκμηδένισης και ακύρωσης  των παιδιών της.  Πώς τα θύματα γίνονται με τη σειρά τους θύτες σε μια πορεία που δεν έχει τέλος. Πώς η παντοδυναμία του χρήματος  παραμορφώνει όλα τα φυσικά χαρίσματά τους και τα μετατρέπει σε τραυματισμένα τέρατα. Ο ανελέητος πόλεμος- το φοβερό αλληλοφάγωμα για την επικράτηση του Εγώ. Σ’ αυτό που φαινομενικά μοιάζει φυσικό και αποδεκτό, ο Μπέρνχαρντ βάζει ένα μεγενθυντικό φακό – παρατηρεί και φανερώνει την μέθοδο αλληλεξόντωσης.

Το έργο διαδραματίζεται στο αρχοντικό της βαθύπλουτης οικογένειας Βόρρινγκερ σ’ ένα προάστιο της Βιέννης στη διάρκεια μιας μέρας. Τα πρόσωπα είναι τρία αδέρφια: δύο αδερφές, Ρίττερ και Ντένε, και ο αδερφός τους Λούντβιχ.

Είναι η μέρα που η μεγάλη αδερφή- Ντένε- έχει φέρει για μόνιμη εγκατάσταση στο σπίτι τον φιλόσοφο αδερφό της Λούντβιχ ύστερα από την παραμονή του επί είκοσι χρόνια στο ψυχιατρείο. Η Ντένε, ένα πρόσωπο απόλυτα προσκολλημένο στις αρχές και το πνεύμα της οικογένειας Βόρρινγκερ, προσδοκά να εντάξει και πάλι τον αδερφό της στο σπίτι και στα ιδανικά του. Η Ρίττερ είναι πρόσωπο εντελώς αδιάφορο για τα ιδανικά αυτά αλλά και για οτιδήποτε άλλο. Είναι τελείως αντίθετη με την πρωτοβουλία αυτή της αδερφής της να φέρει στο σπίτι τον αδερφό τους τον οποίο θεωρεί τέρας εγωισμού και καταπιεστή τους. Ο Λούντβιχ είναι πρόσωπο βασανιστικά απορροφημένο από τη σκέψη του και βασανιστικά εξαρτώμενο από την οικογένεια αυτή και το σπίτι, την”‘κόλαση των Βόρρινγκερ” όπως το ονομάζει. Ο αγώνας του να εξουσιάσει την σκέψη του είναι εξουθενωτικός για τον ίδιο και για τους άλλους.

Η σύγκρουση μεταξύ των τριών είναι βίαιη και ανελέητη.  Πρόκειται για μια δυνατή γραφή του μεγάλου σύγχρονου -κλασικού πια- συγγραφέα, Τόμας Μπέρνχαρντ, τα 80 χρόνια από τη γέννηση του οποίου γιορτάζονται αυτή τη χρονιά σ’ όλη την Ευρώπη.

Συντελεστές
Μετάφραση: Βασισμένη σε μία μετάφραση της Ιωάννας Μεϊτάνη  
Σκηνικό: Εύα Μανιδάκη
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Επιμέλεια κοστουμιών: Μάγδα Καλορίτη
Το ανδρικό κοστούμι επιμελήθηκε ο οίκος GIANNETOS
Κίνηση: Πέρσα Σταματοπούλου
Ηχητικός σχεδιασμός: Ορέστης Καμπερίδης
Η μουσική του ρολογιού έγινε πάνω σε θέμα από το κουαρτέτο 132 του Μπετόβεν από τη Στέλλα Γαδέδη
Μακιγιάζ: Κυριακή Μελίδου

Διεύθυνση
Αργυρουπόλεως και Μεταμορφώσεως 7-9, Παλιό Δημαρχείο

Τηλέφωνο
2310 458 591-2

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Τόμας Μπέρχαρντ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καταλειφός, Άννα Κοκκίνου, Ράνια Οικονομίδου, Πάνος Παπαδόπουλος


Παίζουν: Ράνια Οικονομίδου, Άννα Κοκκίνου και Δημήτρης Καταλειφός

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Les Grands Ballets Canadiens για τρεις βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής
ΘΕΑΤΡΟ
Αρχιμάστορας Σόλνες, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων
ΘΕΑΤΡΟ
Μνήμη-Λήθη, σε σκηνοθεσία Αλίκης Στενού στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
ΘΕΑΤΡΟ
Τα Χρόνια: Καραζήσης και Χατζόπουλος φέρνουν στη σκηνή το εμβληματικό έργο της Αννί Ερνώ
ΘΕΑΤΡΟ
Το Γάλα, του Βασίλη Κατσικονούρη ξανά στο Θέατρο Σταθμός
Θεατρικά Νέα
Άκου μικρέ, ο Πειραιάς βομβαρδίστηκε: Ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
ΘΕΑΤΡΟ
Η Λέλα και η Λέλα, του Ανδρέα Στάικου ξανά στο Θέατρο Φούρνος
ΘΕΑΤΡΟ
Λήθη, του Δημήτρη Δημητριάδη στο BIOS
ΘΕΑΤΡΟ
Φθινοπωρινή ιστορία, του Αλεξέι Αρμπούζωφ σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη στο Θέατρο Αργώ
ΘΕΑΤΡΟ
Καλλιόπες, του Γιάννη Αδελιανάκη στο Θέατρο Καλλιρόης
Θεατρικά Νέα
Ο βραβευμένος «Οιδίποδας» του Robert Icke έρχεται στη Στέγη με ελληνικό θίασο
ΘΕΑΤΡΟ
Cow | Deer: Η νέα διεθνής συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Royal Court Theatre