MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ποια ταινία έχει τους περισσότερους σκοτωμούς στην ιστορία του σινεμά

Οι Αμερικάνοι είναι γνωστό ότι μετρούν τα πάντα. Δεν θα τους ξέφευγε λοιπόν κι ο αριθμός των φονικών, που δείχνει μία ταινία. Και σε πολλές ταινίες ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά μεγάλος- κυρίως σε ταινίες που αναπαριστούν επικές μάχες και πολυορκίες. Αλλά δεν λείπουν και μάχες ανάμεσα σε αστυνομικούς και συμμορίες, με αρκετές εκατοντάδες πτώματα, ή και ένα μεγάλο δυστύχημα ιστορικής σημασίας. Στο top 10 των φονικών δύο ελληνικά θέματα, δια χειρός φυσικά Hollywood, για να μας κάνουν και εθνικά περήφανους.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Αναλυτικά, η λίστα δίνει τους εξής αριθμούς.

1. Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών- Η επιστροφή του Βασιλιά: 836 πτώματα. Πολυορκίες και επικές μάχες μαζικής κλίμακας και μια σφαγή άνευ προηγουμένου στην πιο αιματηρή ταινία που γυρίστηκε ποτέ. Η τρίτη ταινία της διάσημης μυθιστορηματικής τριλογίας του Τόλκιν καταφέρνει να είναι με διαφορά αυτή που δείχνει τα πιο πολλά φονικά στην ιστορία του σινεμά. 836 πτώματα σε 3 ώρες και 20 λεπτά είναι μια μάλλον χορταστική επίδοση και κρατάει το… παγκόσμιο ρεκόρ από το 2003.

2. Το Βασίλειο των Ουρανών: 610 πτώματα. Αν η επιστροφή του Βασιλιά έχει το χρυσό, το βασίλειο των ουρανών παίρνει το αργυρό, καθιστώντας τον Orlando Bloom τον ηθοποιό που έχει πρωταγωνιστήσει στις δύο πιο αιματηρές ταινίες του σινεμά. Η επική μάχη ανάμεσα σε σταυροφόρους και μουσουλμάνους του Σαλαντίν, που κλείνει με μια μεγάλη πολυορκία της Ιερουσαλήμ, δίνει έναν τεράστιο αριθμό σε πτώματα. Βέβαια, οι 610 απέχουν πολύ από τους 836 του Άρχοντα, αλλά είναι μια εντυπωσιακή επίδοση, που επιτεύχθηκε το 2005 από τον σκηνοθέτη Ridley Scott.

3. 300: 600 πτώματα. Α, ρε πατρίδα! Οι 300 του Λεωνίδα σπέρνουν με πτώματα Περσών, τεράτων και δεν συμμαζεύεται την ελληνική γη, στην ελάχιστα ακριβή ιστορικά απεικόνιση που επιφύλαξε στην μάχη των Θερμοπυλών το Hollywood. Η ταινία του Zac Snyder γυρίστηκε το 2006 και πετυχαίνει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ιστορία του σινεμά και την δεύτερη καλύτερη για ιστορική (λέμε τώρα) ταινία. 

4. Τροία: 572 πτώματα. Η δεύτερη ταινία που διαπρέπει στην συγκεκριμένη λίστα και έχει ελληνική θεματολογία. Αυτή τη φορά από τη μυθολογία και όχι από την ιστορία, με την πιο επική σύγκρουση που αναδείχθηκε στην λογοτεχνία, αυτήν των Αχαιών και των Τρώων στην Ιλιάδα. Ο Brad Pitt ως Αχιλλέας σφάζει Τρώες αβέρτα σε έναν πόλεμο που έγινε για την ανάκτηση της πιο ωραίας γυναίκας στον κόσμο. Η σούμα για την ταινία του Wolfgang Petersen το 2004  βγάζει τελικά 572 νεκρούς. Καθόλου άσχημα.

5. Ο τελευταίος σαμουράι: 558 πτώματα. Από τον Brad Pitt στον Tom Cruise. Ο Tom ερμηνεύει έναν αμερικάνο που μυείται στην κουλτούρα και τις πολεμικές πρακτικές των σαμουράι. Για έναν ακατανόητο λόγο αυτοί οι γενναίοι ιππότες της Ιαπωνίας θέλουν ντε και σώνει να αποδείξουν ότι οι χατζάρες τους είναι πιο φονικές από τα πολυβόλα και τα κανόνια του στρατού του αυτοκράτορα και το αποτέλεσμα είναι μια από τις πιο παράλογες μάχες στην ιστορία του κινηματογράφου. Το κοντέρ πάντως έγραψε 558 νεκρούς το 2003, γεγονός που τοποθετεί την ταινία στις πέντε πιο αιματηρές της ιστορίας του κινηματογράφου. Εντυπωσιακό επίτευγμα του σπαθιού των σαμουράι!

6. Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών- Οι δύο πύργοι: 468 πτώματα. Πολύ πίσω από το παγκόσμιο ρεκόρ του τρίτου Άρχοντα, η δεύτερη ταινία της σειράς στέκεται κι αυτή εντυπωσιακά ψηλά, στο νούμερο 6 της ιστορίας του κινηματογράφου. Μια εντυπωσιακή πολυορκία σηκώνει το κύριο βάρος του λουτρού αίματος, σε μια ταινία γεμάτη επικές αναπαραστάσεις συγκρούσεων μαζικής κλίμακας, τόσο χαρακτηριστικές της θρυλικής τριλογίας. Η δεύτερη ταινία του Άρχοντα (2002)  είναι και η δεύτερη ταινία της σειράς που μπαίνει στο top 10 των ταινιών με τα περισσότερα φονικά στην ιστορία του Hollywood. Σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε άλλη τριλογία να σπάσει το ρεκόρ του Άρχοντα των δαχτυλιδιών σε φόνους.

7. Grindhouse: 310 πτώματα. Η πρώτη ταινία της λίστας που δεν δείχνει κάποιον μυθικό ή ιστορικό πόλεμο και έχει τόσο μεγάλο αριθμό φονικών. Το σενάριο είναι του Quentin Tarantino και του Robert Rodriguez, όπως και η σκηνοθεσία αυτού του παράξενου κι αιμοσταγούς θρίλερ, που περιέχει δύο διαφορετικές ταινίες και μερικά ψεύτικα τρέιλερ και βγήκε στους κινηματογράφους το 2007.

8. Hard boiled: 307 πτώματα. Άλλη μία ταινία που δεν δείχνει πόλεμο ανάμεσα σε στρατιές. Το θέμα της ταινίας του John Woo είναι οι συγκρούσεις στο Hong Kong ανάμεσα σε συμμορίες και αστυνομία κι έναν μυστικό αστυνομικό, που παρεισφρύει σε αυτόν τον αιμοσταγή κόσμο και συνεισφέρει κι αυτός το κατιτίς του σε έναν καταιγισμό φονικών. Με πρωταγωνιστή τον Yun-Fat Chow από τον Τίγρη και Δράκο, η ταινία κυκλοφόρησε το 1992 και για όλη τη δεκαετία του 90 κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ σε σκοτωμούς.

9. Τιτανικός: 307 πτώματα. Το Hard boiled όπως είπαμε γυρίστηκε το 1992 και έπιασε τότε κορυφή στην λίστα των αριθμών πτωμάτων. Πέντε χρόνια αργότερα βγήκε ο Τιτανικός του James Cameron και ισοφάρισε την εντυπωσιακή για τα δεδομένα της εποχής της επίδοση του John Woo. Σε αυτή την ταινία δολοφόνοι δεν είναι οι άνθρωποι αλλά ένα παγόβουνο, που στέλνει στον πάτο το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο της εποχής του σε ένα θρυλικό ατύχημα, που έγινε μια θρυλική επιτυχία στο box office. Τελικά, δεν ήταν μόνο ο  έρωτας του DiCaprio με την Winslet με το δακρύβρεχτο φινάλε του, αλλά και ο αριθμός των νεκρών, που κάνουν την ταινία αξιομνημόνευτη.

10. Ήμασταν κάποτε στρατιώτες: 305 πτώματα. Δύο Βιετναμέζους ακόμα να σκότωναν ο Mel Gibson και οι γενναίοι αμερικάνοι φαντάροι του και θα είχαν ισοφαρίσει την επίδοση του Hard Boiled και του Τιτανικού. Κρίμα! Μια ακόμα πολεμική περιπέτεια του 2002, που ο μόνος στόχος της ήταν να δείξει ότι οι Αμερικάνοι μπορεί να έχασαν τον πόλεμο του Βιετνάμ αλλά σκότωσαν πάρα πολλούς Βιετναμέζους, μπαίνει στο top 10 και το κλείνει. Βγήκε με προφανή σκοπό να ανορθώσει το γόητρο του μέσου Αμερικάνου, που είχε τρωθεί από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους από την Αλ Κάιντα το 2001 (ένα χρόνο πριν).

Η λίστα πάντως είναι πολύ μεγάλη και μπορείτε να την δείτε όλη εδώ. Βλέπουμε ότι το Hollywood -και όχι μόνο- δεν κάνει οικονομία στα φονικά και στο χυμένο αίμα. Το βάρος του χυμένου αίματος σηκώνουν κυρίως οι πολεμικές περιπέτειες, αλλά υπάρχουν και σημαντικές εξαιρέσεις.

Πάντως, για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει πόλεμος, πρέπει να τονίσουμε το εξής. Αν η πιο αιματηρή ταινία είναι ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών 3, ο πιο αιματηρός πόλεμος ήταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος (περίπου 50 εκατ. νεκροί). Αν ο Άρχοντας 3 έδωσε 836 πτώματα σε 3,5 περίπου ώρες, ο πραγματικός Β Παγκόσμιος σε αντίστοιχο διάστημα αναλογικά έδινε γύρω στους 5 χιλιάδες πτώματα. Όπως φαίνεται, την φρίκη ενός πραγματικού πολέμου, ούτε καν το Hollywood δεν μπορεί να την ξεπεράσει, έστω και σε επίπεδο εικόνας. Βέβαια, στο μέλλον πολλά μπορεί να συμβούν και ίσως δούμε ταινίες με φονικά άνω των 5 χιλιάδων σε μία ταινία. Αν αντέχει κανείς να δει τόσο αίμα σε ένα μόνο έργο…

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b