MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Picasso κοσμηματοποιός!- Κοσμήματα μεγάλων ζωγράφων στο Μουσείο Μπενάκη

Άλλαξε την τέχνη του 20ου αιώνα, αλλά δημιουργούσε και κοσμήματα, για να τα χαρίσει σε ωραίες υπάρξεις! Τα κοσμήματα που έφτιαξε και χάρισε στις γυναίκες της ζωής του ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος Pablo Picasso θα έχει την ευκαιρία το ελληνικό κοινό να χαρεί στο Μουσείο Μπενάκη. Και όχι μόνο του Picasso, αλλά πολλών μεγάλων εικαστικών δημιουργών, που άφησαν τα πινέλα και τις σμίλες και ζήλεψαν την τέχνη του κοσμηματοποιού. Τα σκουλαρίκια που βλέπουμε στην φωτογραφία του άρθρου να φοράει η εκθαμβωτική Catherine Deneuve είναι δημιουργία του Man Ray και αποτελούν έκθεμα του Μουσείου.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση «Από τον Picasso στον Koons. Κοσμήματα καλλιτεχνών» στο Κεντρικό Κτήριο από τις 16 Μαΐου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2012. Η έκθεση παρουσιάζει έργα μιας πλειάδας εικαστικών καλλιτεχνών που σχεδίασαν εκπληκτικά κοσμήματα, τα οποία είτε ανακαλούν στη μνήμη το εικαστικό τους λεξιλόγιο είτε συνιστούν μια εντυπωσιακή απόκλιση από την καλλιτεχνική τους πορεία. Περιλαμβάνει πάνω από 200 κοσμήματα που υπογράφουν οι σημαντικότεροι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα: Arman, César, Giorgio de Chirico, Jean Cocteau, André Derain, Julio Gonzalez, Keith Haring, Fernand Léger, Roy Lichtenstein, Yoko Ono, Man Ray, Niki de Saint-Phalle και Bernar Venet είναι μόνο κάποια από τα ονόματα που αντιπροσωπεύονται στην έκθεση. Τα ευφάνταστα αυτά έργα δεν προορίστηκαν ποτέ για μαζική παραγωγή, αλλά αποτέλεσαν μάλλον μοναδικά κομμάτια ή αναπαράχθηκαν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, κυρίως ως προσωπικά δώρα των καλλιτεχνών προς συγγενείς και φίλους.

Την έκθεση επιμελείται η Diane Venet, μία φιλότεχνη Γαλλίδα που αγάπησε πολύ την Ελλάδα και έχει σπίτι στην Πάρο. Με βασικό πυρήνα την προσωπική συλλογή της επιμελήτριας Diane Venet, αλλά και με σημαντικά δάνεια τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, η έκθεση έχει ως στόχο να θέσει εκ νέου το ζήτημα της σύνδεσης της αργυροχοΐας με τις πλαστικές τέχνες.

Με πρωτοβουλία της Diane Venet, η έκθεση θα πλαισιωθεί από κοσμήματα σχεδιασμένα από Έλληνες καλλιτέχνες. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει μια ιδιαίτερη πτυχή του έργου γνωστών και αγαπητών Ελλήνων καλλιτεχνών σε διάλογο με τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης τέχνης. Από τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα και τον Αλέκο Φασιανό στον Νάκη Ταστσιόγλου και στον Γιώργο Γυπαράκη, η έκθεση παρουσιάζει τις δημιουργίες 21 Ελλήνων εικαστικών, γλυπτών και ζωγράφων, και τους πειραματισμούς τους με τη φόρμα του κοσμήματος. Τρεις μάλιστα από αυτούς —ο Μίλτος Μιχαηλίδης, η Λίνα Μπέμπη και ο Νάκης Ταστσιόγλου— ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της επιμελήτριας, δημιούργησαν ειδικά για την έκθεση από μια εικαστική εγκατάσταση, σε διάλογο με τα εκτεθειμένα κοσμήματα.

Μία ιδέα για τα εκθέματα μπορείτε να πάρετε από την gallery του άρθρου, όπου βλέπουμε, με τη σειρά που εμφανίζονται, κοσμήματα των:


1)Giorgio de Chirico, Μενταγιόν: «Torso», 1970, Μοναδικό, Συλλογή Diane Venet

2)Jeff Koons, Μενταγιόν: «Περιδέραιο-Κουνέλι», 2005–2009, Λευκόχρυσος, 11/50, Φιλοτεχνήθηκε από τον Jeff Koons για τη Stella McCartney, Συλλογή Diane Venet, Μενταγιόν

3) Μοντέλο φοράει το περιδέραιο του Jeff Koons

4) Louise Bourgeois, Καρφίτσα: «Χρυσή αράχνη», 1996, Χρυσός 4/6, Ευγενική παραχώρηση της Louisa Guinness Gallery

5) Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Περιδέραιο: «Τα μυστικά γράμματα ΙΙ»,Ασήμι, Φιλοτεχνήθηκε από τη Σιμόνη Ζαφειροπούλου με τη συνεργασία του καλλιτέχνη Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Γκίκα

6) Pablo Picasso, Μενταγιόν: «Ο Μεγάλος Φαύνος», 1973, Χρυσός
20/20, Φιλοτεχνήθηκε από τον François Hugo, Συλλογή Diane Venet

7) Roy Lichtenstein, Καρφίτσα: «Μοντέρνο κεφάλι», 1968, Σμάλτο, μέταλλο, Φιλοτεχνήθηκε από τη Multiples, Inc. Συλλογή Diane Venet

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b