MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Tο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το καλοκαίρι του 2012

Με δύο μεγάλες όπερες, παραστάσεις χορού και ποίκιλες καλλιτεχνικές δράσεις η Εθνική Λυρική Σκηνή δίνει δυναμικό παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού. Όπως επεσήμανε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο Μύρων Μιχαηλίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η Εθνική Λυρική Σκηνή εντείνει την εξωστρεφή της πορεία, παρουσιάζοντας 45 παραστάσεις, από μικρές παραγωγές έως όπερες στο Ηρώδειο, από τις 8 Μαΐου έως τις 29 Ιουλίου.

Monopoli Team

Παρόλο που απέφυγε να κάνει οικονομικό απολογισμό της χρονιάς, ανέφερε ότι στην φετινή καλλιτεχνική περίοδο έχουν τραγουδήσει ή θα τραγουδήσουν έως το τέλος Ιουλίου, στις παραγωγές της ΕΛΣ 87 έλληνες μονωδοί, ενώ τόνισε ότι πλέον δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στις δράσεις σε ποικίλους χώρους και περιοχές εκτός Αθηνών.

ΟΠΕΡΕΣ
Από τις παραστάσεις που θα παρουσιάσει φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή ξεχωρίζουν σαφώς οι δύο μεγάλες παραγωγές που θα φιλοξενηθούν στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Η πρώτη παραγωγή, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και θα πραγματοποιηθεί στις 10, 12, 13, 14 Ιουνίου στο Ηρώδειο, είναι η μεγαλειώδης όπερα του Βέρντι “Τροβατόρε”. Πρόκειται βεβαίως για ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του κορυφαίου Ιταλού δημιουργού και δικαίως έχει χαρακτηριστεί «το αρχετυπικό μελόδραμα του ρομαντισμού». Μάλιστα, έχει να παρουσιαστεί στο Ηρώδειο τριάντα χρόνια, από το καλοκαίρι του 1982. Θεωρείται μια «όπερα τραγουδιστών» αφού απαιτεί κορυφαίους ερμηνευτές για τους βασικούς ρόλους.

Στην παραγωγή αυτή πρωταγωνιστούν κορυφαίοι μονωδοί όπως ο διεθνής βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, ο οποίος πρόσφατα εμφανίστηκε στην Βασιλική Όπερα (Royal Opera) του Λονδίνου, στο Κόβεντ Γκάρντεν. Οι τέσσερις βασικοί ρόλοι της πρώτης διανομής συμπληρώνονται με τους διεθνώς αναγνωρισμένους μονωδούς Ιάνο Τάμαρ, Μαριάννα Πεντσέβα και Βάλτερ Φρακκάρο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Στέφανο Πόντα, ο οποίος έχει επίσης επιμεληθεί τα σκηνικά, τα κοστούμια και τους φωτισμούς ενώ την ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός.

Η δεύτερη μεγάλη παραγωγή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27, 28, 29 Ιουλίου στο Ηρώδειο, είναι η “Τόσκα” του Πουτσίνι, ένα από τα πιο διάσημα θρίλερ της όπερας και μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως. Ο ρόλος της Τόσκας είναι δραματουργικά πολυσύνθετος και ερμηνευτικά από τους πιο απαιτητικούς. Στην παραγωγή της ΕΛΣ, την Τόσκα θα ερμηνεύσει η διάσημη Ιταλίδα σταρ της όπερας Ντανιέλα Ντεσσί, η οποία έχει χαρακτηριστεί η «ιδανική Τόσκα». Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Κάρλ Τάννερ και Λάντο Ατανέλι. Την σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια της παραγωγής έχει αναλάβει ο διεθνώς αναγνωρισμένος Αργεντινός σκηνοθέτης της όπερας Ούγκο Ντε Άνα, ο οποίος είναι διάσημος για τα εντυπωσιακά σκηνικά, καθώς επίσης και για τους ιδιαίτερα βίντεο και τους φωτισμούς που χρησιμοποιεί.

Στις 21 Ιουνίου, την Ευρωπαϊκή Μέρα της Μουσικής, θα κάνει πρεμιέρα η “Σύγχρονη Όπερα” στο θέατρο Ολύμπια. Σε ένα ενιαίο σκηνικό θα παρουσιαστούν τρία μονόπρακτα έργα, τα δύο εκ των οποίων είναι νέων Ελλήνων συνθετών και προέκυψαν από τον διαγωνισμό για «νέο έργο όπερας έλληνα συνθέτη» που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Λυρική σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

Πρόκειται για τα έργα Διωγμένος της Ευαγγελίας Τόνια, Ο Φρόυντ για εκείνη του Ιωσήφ Βαλέτ και Παλίρροια του Μπόρις Μπλάχερ. Βασικό θεματικό στοιχείο και των τριών έργων είναι η ψυχανάλυση. Την ορχήστρα της σύγχρονης όπερας της ΕΛΣ θα διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Ευκλείδη.

ΜΠΑΛΕΤΟ
Εκτός από το μπαλέτο Ρωμαίος & Ιουλιέττα που παρουσιάζεται από 9 έως 13 Μαϊου στο στο Μέγαρο Μουσικής, έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου και την 1 Ιουλίου δύο βραδιές χορού στην Ρωμαϊκή Αγορά.

Στον μαγικό αυτό χώρο, στην σκιά της Ακρόπολης, το μπαλέτο της ΕΛΣ θα ερμηνεύσει δύο επιτυχημένες χορογραφίες του Ρενάτο Τζανέλλα πάνω σε δύο από τα ωραιότερα κοντσέρτα για πιάνο που έχουν γραφτεί. Πρόκειται για το κοντσέρτο για πιάνο αρ. 23 του Μότσαρτ και το «Αυτοκρατορικό» κοντσέρτο για πιάνο αρ. 5 του Μπετόβεν. Την ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης, ενώ σολίστ θα είναι ο διαπρεπής πιανίστας Δημήτρης Τουφεξής.

Στις 14 & 15 Ιουλίου στο θέατρο Ολύμπια οι νέοι χορογράφοι του Μπαλέτου της ΕΛΣ θα παρουσιάσουν τις χορογραφίες τους τις οποίες ερμηνεύουν συνάδελφοι τους χορευτές του μπαλέτου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Στις 15 Μαΐου ξεκινά η πρώτη φάση του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος «Η όπερα διαδραστικά στα Δημοτικά Σχολεία», το οποίο υλοποιείται με την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Στόχος του προγράμματος είναι να συστήσει την όπερα στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, εμπλέκοντας τους στην διαδικασία παραγωγής μιας παράστασης όπερας. Η παράσταση που θα ταξιδέψει στα σχολεία είναι ο Κουρέας της Σεβίλλης του Ροσσίνι.

Τέλος το Όπερα Στούντιο, το οποίο ολοκληρώνει τον φετινό του κύκλο με την παρουσίαση από τους σπουδαστές του, της κωμικής όπερας Ένας άντρας για όλες του Μπαλντασσάρε Γκαλούππι στις 1 και 2 Ιουνίου στο θέατρο Ολύμπια. Το Όπερα Στούντιο έχει στόχο να συμβάλει στην δημιουργία μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών, ικανών να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της λυρικής τέχνης. Την ορχήστρα του Όπερα Στούντιο διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου, ενώ η σκηνοθεσία είναι της Αγγέλας Σαρόγλου.

Με την παρουσίαση της Σχολής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, στις 7 & 8 Ιουλίου στο θέατρο Ολύμπια ολοκληρώνεται η ενότητα των Εκπαιδευτικών μας Προγραμμάτων.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Σε συνεργασία με το σωματείο Διάζωμα που δημιούργησε ο Σταύρος Μπένος που έχει ως στόχο την ανάδειξη αρχαίων θεάτρων σε ολόκληρη την Ελλάδα, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει θεάματα και παραστάσεις σε πολλά από τα θέατρα που έχουν αποκατασταθεί. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί η από την Όπερα της Βαλίτσας, η Μποέμ του Πουτσίνι, στις 7 & 8 Ιουλίου στο Αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης στον Νομό Μεσσηνίας και στις 13 Ιουλίου στο Αρχαίο θέατρο των Οινιάδων στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Η Όπερα της Βαλίτσας, επίσης θα ταξιδέψει την 1η Ιουλίου στο Φεστιβάλ του Ναυπλίου κλείνοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του.

Παράλληλα, το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τις φετινές του παραγωγές, σε μια παράσταση με τίτλο Όλοι χορεύουν βαλς! στο Φεστιβάλ του Αιγαίου, στις 19, 21, 22 Ιουλίου στο θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου.

Τέλος, οι σπουδαστές του Όπερα Στούντιο θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Άγονη Γραμμή Γόνιμη, παρουσιάζοντας μια λυρική βραδιά στις 9 Ιουνίου στο Δημοτικό Σχολείο της Αντιπάρου.

Μια νέα και πολύ σημαντική συνεργασία είναι αυτή με την Εθνική Βιβλιοθήκη, ενόψει της μελλοντικής μας συστέγασης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η οποία εγκαινιάζεται με την παράσταση Μποέμ της Όπερας της Βαλίτσας στις 27 Μαΐου. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην οδό Πανεπιστημίου. Πρόκειται για την έναρξη μιας σειράς κοινών δράσεων που θα διευρυνθούν και θα ενταθούν ενόψει του 2016.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b