MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τι θα δούμε το καλοκαίρι από το ΚΘΒΕ

Δύο μεγάλες παραγωγές ετοιμάζει για την καλοκαιρινή περίοδο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ. Ειδικότερα θα παρουσιάσει τα έργα «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», τoυ Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Σωτήρη Χατζάκη, και τους «Ιππής» του Αριστοφάνη σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, παράσταση με την οποία το ΚΘΒΕ θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Το Μεγάλο Μας Τσίρκο, τoυ Ιάκωβου Καμπανέλλη, αποτελεί σταθμό όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ελληνική ιστορία. Μέσα από τραγούδια και σατιρικά και δραματικά επεισόδια, το έργο διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές της σύγχρονης Ελλάδας: η Τουρκοκρατία, η βασιλεία του Όθωνα, η Μικρασιατική καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς σταθμούς της πορείας που περιγράφονται σ’ αυτό το έργο-ντοκουμέντο, που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας όσο ποτέ.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Έρση Δρίνη, ενώ τους φωτισμούς αναλαμβάνει ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Αρμένης, Τάσος Νούσιας και Μαρίνα Ασλάνογλου.

«Το Μεγάλο Μας Τσίρκο» ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1973 στο θέατρο Αθήναιον. Ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε τη μουσική της παράστασης και ο Ευγένιος Σπαθάρης επιμελήθηκε τα σκηνικά. Πρωταγωνιστές της παράστασης ήταν ο Κώστας Καζάκος, η Τζένη Καρέζη, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Χρήστος Καλαβρούζος και ο Τίμος Περλέγκας. Ερμηνευτής των τραγουδιών ο Νίκος Ξυλούρης. Η μαζική προσέλευση και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στο πρώτο ανέβασμα του έργου ενόχλησε το δικτατορικό καθεστώς, που επέβαλε τη διακοπή των παραστάσεων. Μετά την πτώση της δικτατορίας η παράσταση ανέβηκε εκ νέου στο Θέατρο Ακροπόλ.

Όπως σημειώνει ο Σωτήρης Χατζάκης, σκηνοθέτης της παράστασης: «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» είναι μια μαρτυρία για τη διαχρονία της Εθνικής μας περιπέτειας. Ένα λαϊκό έπος στο οποίο διαγράφονται ανάγλυφα οι αρετές αλλά και οι παθογένειες της φυλής, οι ανατάσεις και οι πτώσεις, οι αγώνες και οι αγωνίες ενός λαού, που φορτωμένος τη βαριά του ιστορία, δοκιμάζει τον βηματισμό του προς τον χρησμό ενός αμφίσημου μέλλοντος. Μια καταβύθιση του Πατριάρχη της μεταπολεμικής δραματουργίας στη «θεία κωμωδία» του ανελέητου ελληνικού αφηγήματος.»

Η παράσταση θα παρουσιαστεί τέλη Ιουνίου στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη για να ακολουθήσει μεγάλη καλοκαρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Οι «Ιππής» είναι το πρώτο από τα σωζόμενα έργα που φέρει την υπογραφή του Αριστοφάνη, μια κατεξοχήν πολιτική κωμωδία που διδάχτηκε το 424 π.Χ. στα Λήναια, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο. Το έργο ασκεί οξύτατη κριτική προς τον αρχηγό των Δημοκρατικών, Κλέωνα, ρόλο τον οποίο έπαιξε ο ίδιος ο Αριστοφάνης, καθώς κανένας άλλος δεν τολμούσε. 

Τα σκηνικά της παράστασης υπογράφει ο Μανώλης Παντελιδάκης, τα κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος, και τη μουσική ο Γιώργος Χριστιανάκης. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Γιάννης Ζουγανέλης. 

Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στις αρχές Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, για να ακολουθήσουν παραστάσεις στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου (20-21 /07), και μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία που θα συνεχιστεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b