MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
30
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Amid the clouds στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Από τις 15 έως τις 18 Μαρτίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζεται το θεατρικό έργο «Amid the clouds» του Amir Reza Koohestani. Με απλά μέσα και ποιητική θεατρική γλώσσα η παράσταση του ταλαντούχου Ιρανού σκηνοθέτη μάς αφηγείται μια συγκλονιστική ανθρώπινη ιστορία.

Monopoli Team

Ένας Ιρανός που προσπαθεί να φτάσει στην Αγγλία συναντά μια νεαρή έγκυο γυναίκα σε ένα μπαρ στα σύνορα Κροατίας-Σλοβενίας. Πρόσφυγες και οι δυο, με βαθιές, ανεπούλωτες πληγές, αποφασίζουν να ακολουθήσουν κοινή πορεία στο ταξίδι τους προς μια καλύτερη ζωή.  

Γραμμένο κατά τη διάρκεια φιλοξενίας του στο Royal Court Theatre στο Λονδίνο και πρωτοπαιγμένο στις Βρυξέλλες τον Μάιο του 2005, το έργο του Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί από την Τεχεράνη μεταφέρει στη σκηνή το ρυθμό της περσικής αφηγηματικής παράδοσης μαζί με τη σκληρή πραγματικότητα των προσφυγικών καταυλισμών.

Τακτικός προσκεκλημένος τα τελευταία χρόνια στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά θέατρα και φεστιβάλ, με μια ιδιαίτερη, εντελώς προσωπική σκηνοθετική γραφή, ο 33χρονος συγγραφέας και σκηνοθέτης καταθέτει στην πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα μια παράσταση σπάνιας ευαισθησίας και ιδιαίτερου ρυθμού που αρθρώνεται γύρω από ποιητικές εικόνες του νερού – έμμεση αναφορά στο Στενό της Μάγχης που χωρίζει τους πρόσφυγες από τον τελικό προορισμό τους, την Αγγλία, αλλά και σύμβολο της ρευστής, ευμετάβλητης καθημερινότητάς τους.

Στα όρια μεταξύ θεάτρου και ποίησης, αφήγησης και διαλογικότητας, το Amid the Clouds εστιάζει στην προσωπική ιστορία του Imour και της Zina αποφεύγοντας να μιλήσει για τις αιτίες που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Χρησιμοποιώντας λιτά σκηνικά μέσα και έναν μεστό λόγο, η παράσταση του Mehr Theatre Group πραγματεύεται χωρίς μελοδραματισμό την οδύσσεια των δύο αυτών προσφύγων μέσα από τον κοινό πόνο για τον χαμό αγαπημένων προσώπων, την κοινή ανάγκη τους για φιλία και συντροφικότητα, αλλά και την κοινή αναζήτηση της πραγματικής τους ταυτότητας.

Ο Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1978 στο Σιράζ του Ιράν. Σε ηλικία 16 ετών άρχισε να δημοσιεύει διηγήματά του σε τοπικές εφημερίδες. Τρέφοντας αγάπη για τον κινηματογράφο, παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας και κινηματογράφου το 1995 και δημιούργησε δύο ημιτελείς ταινίες.

Μετά από μια σύντομη εμπειρία ως ερμηνευτής, αφοσιώθηκε στη συγγραφή των δύο πρώτων έργων του: And the Day Never Came (Και η μέρα δεν ήρθε ποτέ, 1999), το οποίο δεν ανέβηκε ποτέ, και The Murmuring Tales (Οι ιστορίες γκρίνιας, 2000), το οποίο έγινε ένθερμα δεκτό από τους κριτικούς, στη διάρκεια του 18ου Διεθνούς Θεατρικού Φεστιβάλ Fadjr, στην Τεχεράνη.

Με το τρίτο του θεατρικό έργο, Dance on Glasses (Χορός πάνω σε ποτήρια, 2001), που περιόδευσε για τέσσερα χρόνια, η φήμη του Κουχεστανί πέρασε τα σύνορα της χώρας του, καθώς η παράσταση υποστηρίχτηκε από διάφορους καλλιτεχνικούς διευθυντές και θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης.
Ακολούθησαν τα έργα Recent Experiences (Πρόσφατες εμπειρίες, βασισμένο σε πρωτότυπο κείμενο των Καναδών συγγραφέων Nadia Ross και Jacob Wren, 2003), Amid the Clouds (Ανάμεσα στα σύννεφα, πρώτη ευρωπαϊκή συμπαραγωγή με το Kunsten festival des arts των Βρυξελλών και το Wiener Festwochen της Βιέννης, 2005), Dry Blood and Fresh Vegetables (Ξερό αίμα και φρέσκα λαχανικά, μια εικοσάλεπτη περφόρμανς, 2007) και Quartet: A Journey North (Κουαρτέτο: Ένα ταξίδι στο βορρά, ευρωπαϊκή συμπαραγωγή, 2008), τα οποία σημείωσαν επιτυχία στην Ευρώπη.

Η Μπαράν Κοσαρί γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1985 στην Τεχεράνη. Κόρη της πρωτοπόρου Ιρανής σκηνοθέτριας Rakhshan Bani Etemad και του παραγωγού ταινιών Jahangir Kosari, θεωρείται ήδη –παρά τη μικρή ηλικία της– καταξιωμένη ηθοποιός στη χώρα της.

Βραβεία
• Καλύτερη ηθοποιός / 1ο Εθνικό Φεστιβάλ Νέων Ιρανών Κινηματογραφιστών (2010)
• Καλύτερη ηθοποιός / 11η Γιορτή Ιρανικού Κινηματογράφου (2007)
• Καλύτερη ηθοποιός / 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Fajr, Τεχεράνη (2007)
• Τιμητική διάκριση / 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Fajr, Τεχεράνη / Διεθνές διαγωνιστικό (2007)
• Καλύτερη νεαρή ηθοποιός / Βραβείο κριτικών (2000)

Παράλληλες δράσεις

Συζήτηση με τα μέλη του Mehr Theatre Group μετά την παράσταση
Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012
Μικρή Σκηνή
Συζήτηση με το κοινό, μετά την παράσταση Amid the Clouds, με τους δύο πρωταγωνιστές, την Baran Kosari και τον Hassan Madjooni
Συντονισμός: Φωτεινή Μπάρκα, δημοσιογράφος

Ένας Πέρσης μιλάει σε έναν Έλληνα για έναν Ρώσο
Ένα εργαστήριο του Hassan Madjooni (Mehr Theatre Group) για την εμπειρία του πάνω στον Chekhov
Σάββατο 17 Μαρτίου 2012
Αίθουσα χορού
Ώρα: 11:00-15:00
Το εργαστήριο δίνει έμφαση στην έννοια του χώρου/περιβάλλοντος και στα σκηνικά στοιχεία και αντικείμενα στα μεγάλα έργα του Τσέχoφ, ως πηγές δραματουργικών καταστάσεων.

Απευθύνεται σε: Φοιτητές σχολών θεάτρου, επαγγελματίες ηθοποιούς και σκηνοθέτες
Γλώσσα: Περσικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά
Κόστος συμμετοχής:10 € ανά άτομο
Για την συμμετοχή στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης.

Συντελεστές:
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Amir Reza Koohestani
Μουσική: Ali Bahrami
Σχεδιασμός φωτισμών: Farshid Mosadequ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Amir Reza Koohestani
Σκηνοθεσία: Amir Reza Koohestani


Παίζουν: Baran Kosari, Hassan Madjooni.

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
ζ – η – θ, ο Ξένος: Η παράσταση του ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού σε καλοκαιρινή περιοδεία
Θεατρικά Νέα
Η θρυλική μορφή της Νίνα Σιμόν ζωντανεύει επί σκηνής τον Οκτώβριο
Θεατρικά Νέα
Ηλέκτρα του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου σε καλοκαιρινή περιοδεία
ΘΕΑΤΡΟ
Ιαχές, των Χρήστου Στέργιογλου και Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
ΘΕΑΤΡΟ
Inhale Delirium Exhale: Η Μιτ Βάρλοπ στην Πειραιώς 260 με έναν συνδυασμό χορού, θεάτρου, εικαστικών και μουσικής
ΘΕΑΤΡΟ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Μια αντιπολεμική παράσταση των Χρήστου Θάνου και Ηρώς Μπέζου στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Η πόλη των τυφλών: Η Έμιλυ Λουίζου σκηνοθετεί Ζοζέ Σαραμάγκου στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Αινιγματικές Παραλλαγές: Η παράσταση με Μπέζο και Δαδακαρίδη σε καλοκαιρινή περιοδεία
Θεατρικά Νέα
170 Τετραγωνικά: Η παράσταση-φαινόμενο ξεκινάει καλοκαιρινή περιοδεία
ΘΕΑΤΡΟ
Ελένη – Η δίκη μιας πόρνης: Το συγκλονιστικό έργο του Μιγκέλ Ντελ Άρκο με τη Λυδία Κονιόρδου σε καλοκαιρινή περιοδεία
Θεατρικά Νέα
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»: Η βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα Καρολίνα Μπιάνκι στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Θήβα μοναξιά: Η Όλια Λαζαρίδου σκηνοθετεί στη Μικρή Επίδαυρο μια λαϊκή παραλογή του μύθου της Αντιγόνης