MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εργαστήριο ομαδικής συγγραφής με τη Σώτη Τριανταφύλλου

Το “Εργαστήριο” ομαδικής συγγραφής για παιδιά με “οδηγό” τη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου διοργανώνεται από το online περιοδικό www.bookbook.gr με τίτλο “Γράφοντας ιστορίες με πολλά χέρια”. Το διαδικτυακό παιχνίδι θα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή απόγευμα, για έξι συνεχόμενες εβδομάδες.

Monopoli Team

Η Σώτη Τριανταφύλλου σε συνεργασία με την ομάδα του bookbook θα γράφει μία παράγραφο και τα παιδιά θα μπορούν να την συνεχίζουν.  Παράλληλα, η συγγραφέας θα “παρεμβαίνει” στα κείμενα των παιδιών και θα “συνομιλεί” μαζί τους. Το e-περιοδικό απευθύνεται σε γονείς, παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους καθώς και σε όσους ασχολούνται με παιδιά (εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, βιβλιοθηκονόμους).
 
Στόχος του “εργαστηρίου” είναι τα παιδιά να καλλιεργήσουν αναγνωστικές συνήθειες και επιλογές καθώς και τρόπους ανάγνωσης και προσέγγισης ενός θέματος, έτσι ώστε μεγαλώνοντας να μπορούν να διαβάζουν κριτικά. Επίσης, να καθιερώσουν την ανάγνωση σαν μέσο απόλαυσης αποσυνδεδεμένο από την καταναγκαστική μελέτη των βιβλίων στο στενό πλαίσιο της εκπαίδευσης.

Η Σώτη Τριανταφύλλου λέει για το παιχνίδι: “Κάθε Κυριακή απόγευμα, η Σώτη Τριανταφύλλου (εγώ) μπορεί να διαβάζει τις ιστορίες σας και να σας γράφει σκέψεις και σχόλια. Συχνά, όταν τελειώνει η Κυριακή είμαστε λίγο μελαγχολικοί: αύριο πάλι σχολείο… Μήπως δεν έχουμε διαβάσει καλά όλα τα μαθήματα; Μήπως…; Για να φύγει μακριά η μελαγχολία υπάρχουν δύο τρόποι: πρώτα, σιγουρευόμαστε ότι είμαστε έτοιμοι για τη Δευτέρα. Οι Δευτέρες είναι καινούργια μικρά ξεκινήματα, άρα έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε καλύτεροι και πιο ευτυχισμένοι. Δεύτερον, μπορούμε να φτιάξουμε μια δική μας ιστορία, δηλαδή έναν δικό μας κόσμο. Να πώς μπορεί να γίνει αυτό: θα γράφω μία παράγραφο –ή και λίγο περισσότερο- από μια ιστορία• στη συνέχεια, όποιος θέλει θα τη συνεχίζει… Θα βάζετε τη φαντασία σας να δουλεύει• θα περιγράφετε γεγονότα που δεν συνέβησαν και γεγονότα που συνέβησαν. Συνεχίζοντας λοιπόν την παράγραφο ή τη σελίδα, θα “αφηγείστε” μια ιστορία, δεν θα γράφετε κάτι σαν έκθεση ιδεών. Χρειαζόμαστε δηλαδή πλοκή, ήρωες (“χαρακτήρες”), πράγματα που κάνουν οι ήρωες και πράγματα που παθαίνουν – όχι σκέψεις και ιδέες”.

Η ομάδα του bookbook αποτελείται από εθελοντές που εργάζονται επί πολλά χρόνια στον χώρο του βιβλίου και πέρα από την επαγγελματική τους ενασχόληση, έχουν ως κίνητρο την αγάπη τους για τα βιβλία και την ανάγνωση.

Το εργαστήρι ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και θα ολοκληρωθεί σε πέντε βδομάδες, με τελευταία Κυριακή αυτή της 11ης Μαρτίου.

www.bookbook.gr

Περισσότερα από Δραστηριότητες
VIMA_WEB3b