MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εκρηκτική Χημεία στο Ιδρύμα Ευγενίδου

Τα μυστικά της χημείας, μέσα από τις επιδείξεις πειραμάτων, θα μάθουν οι επισκέπτες στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου που διοργανώνεται κάθε σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα δικά τους πειράματα να πάρουν μια γεύση από τη ζωή σε ένα εργαστήριο Βιοχημείας.

Monopoli Team

Η Έκθεση εκτείνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: Ύλη και Υλικά (Ισόγειο), Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα (1ος Όροφος), Βιοτεχνολογία (2ος Όροφος). Η επαφή με καθένα από τα 65 μόνιμα διαδραστικά εκθέματα, που καλύπτουν τους χώρους της Φυσικής, της Χημείας, των Υλικών, των Τηλεπικοινωνιών, των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και της Βιοτεχνολογίας, αποτελεί πηγή γνώσης και περιέργειας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Επίδειξη Πειραμάτων στις 13.30 έως 14:10

(Για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)
Αυτόν τον μήνα, πρωταγωνιστής της επίδειξης πειραμάτων είναι ένα από τα πιο απλά μόρια στον πλανήτη. Ανακαλύψτε τα μυστικά του και “δείτε” το νερό με άλλο μάτι σε μια επίδειξη πειραμάτων.
Μεταξύ άλλων θα δείτε:
Αλκάλια και νερό, ένα μείγμα… εκρηκτικό: Τα αλκάλια είναι ουσίες πολύ δραστικές. Τι θα συμβεί αν ρίξετε μια τέτοια ουσία (π.χ. Νάτριο) σε λίγο νερό; Το νάτριο θα δράσει, το νερό το υδρογόνο του θα χάσει, θερμότητα θα ελευθερωθεί και το μείγμα μας, είναι έτοιμο να σκάσει.
Νερό ή υδρογόνο και οξυγόνο: Με τη βοήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας ηλεκτρολύεται το νερό και χωρίζεται στα συστατικά του (υδρογόνο και οξυγόνο). Ποιο από τα δύο είναι εύφλεκτο; Η απάντηση μπορεί να ξαφνιάσει.
Νερό και στατικός ηλεκτρισμός: Τι θα γινόταν αν πλησιάζατε σε λίγο τρεχούμενο νερό ένα μπαλόνι; Απολύτως τίποτα! Δεν το βάζετε κάτω όμως, χρειάζεστε μόνο ένα κομμάτι μάλλινο ύφασμα.
Μπρίκι από χαρτί: Με βάση τις ιδιότητες του νερού γίνεται προσπάθεια να βραστεί μέσα σε ένα χάρτινο δοχείο. Τι νομίζετε ότι θα συμβεί;

  • Εργαστήριο Βιοχημείας στις 15:00 έως 16:00

(Για παιδιά άνω των 7 ετών και ενήλικες)
Φορώντας ποδιές εργαστηρίου και με τον κατάλληλο εξοπλισμό, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι μια σειρά από πειράματα και να εξετάσουν βιοχημικές αντιδράσεις που προκαλούνται από συγκεκριμένα συστατικά. Μεταξύ άλλων θα ανιχνεύσουν το άμυλο, ουσία η οποία περιέχεται σε πολλά φυτικά προϊόντα. Επίσης θα πειραματιστούν με τα ένζυμα, ειδικές πρωτεΐνες που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά και λειτουργούν ως καταλύτες στις χημικές αντιδράσεις κατά τον μεταβολισμό των οργανισμών. Εναλλαγές χρωμάτων και φυσαλίδες είναι μερικές από τις ενδείξεις που θα αναζητήσουν.

Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.  Όποιοις επιθυμεί να επισκεφτεί τη Διαδραστική Έκθεση και τη παράσταση στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, μπορεί να προμηθευτεί το συνδυαστικό εισιτήριο από τα ταμεία του Ιδρύματος Ευγενίδου ή ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου http://www.eugenfound.edu.gr.

Σύνδεσμοι για τις δραστηριότητες που διοργανώνει η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, για τον Φεβρουάριο:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&;v=l73ifA3gg3Q
http://www.flickr.com/photos/diadraseis/sets/72157628823295445/

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Λ. Συγγρού 387, Π.Φάληρο
Τηλ: 2109469600

Περισσότερα από Δραστηριότητες
VIMA_WEB3b