MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οδοιπορικό στη Μαλαισία

Εξερευνούμε το μαγευτικό Λανγκάουι και την ζωντανή Κουάλα Λουμπούρ

Monopoli Team

Εξωτικές παραλίες με χρυσή άμμο, βλάστηση που εξουσιάζει, γραφικά ψαροχώρια,ζώα που σου υπενθυμίζουν κάθε λεπτό ότι βρίσκεσαι στο δικό τους βασίλειο και άνθρωποι τόσο φιλόξενοι και πρόθυμοι που σε σκλαβώνουν. Το Λανγκάουι  είναι το νησί της αναζωογόνησης. Απεναντίας η Κουάλα Λουμπούρ, είναι η πόλη των έντονων αντιθέσεων. Από την μία πανύψηλοι ουρανοξύστες, χλιδάτα ξενοδοχεία, nightclubκαι εμπορικά κέντρα τόσο μεγάλα που δεν φαντάζεσαι. Aπό την άλλη, τζαμιά και γειτονιές κινέζων, που φέρνουν στο νου εικόνες από άλλη εποχή.

H Μαλαισία, είναι ένας τόπος απαράμιλλης ομορφιάς, με εκπληκτικά νησιά και μια υπέροχη – από κάθε άποψη –πρωτεύουσα. Βρέχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και συνορεύει με την Ινδονησία, ωστόσο δεν έχει προβληθεί όσο άλλοι εξωτικοί προορισμοί της Ασίας, όπως η Ταϊλάνδη, η Μαλδίβες, ακόμα και το Μπαλί. Σίγουρα δεν είναι τόσο τουριστικό όσο τα παραπάνω, αλλά είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κανείς.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Η ιδέα γι αυτό το ταξίδι ξεκίνησε έχοντας στο μυαλό ένα εξωτικό προορισμό στην Ασία, που να συνδυάζει ότι μπορεί να επιθυμήσει κανείς στις διακοπές του, χωρίς το κόστος να εκτοξευτεί στα ύψη. Η απόφαση, μετά από σκέψη και αρκετές πληροφορίες πάρθηκε. Ήταν η Μαλαισία και πιο συγκεκριμένα το Λανγκάουι, το πιο τουριστικό νησί της Ασιατικής χώρας και η πρωτεύουσα της, η Κουάλα Λουμπούρ.

Το ταξίδι για το Λανγκάουι είναι αρκετά μεγάλο και κουραστικό. Ωστόσο, όσα αεροπλάνα και να αλλάξεις για το τελικό προορισμό, η πρώτη εικόνα που αντικρίζεις από τα παράθυρο την ώρα που προσγειώνεται, σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα. Πυκνή βλάστηση, πανύψηλα δέντρα που κρύβουν τις παραλίες, ξενοδοχεία χωμένα μέσα στην ζούγκλα και παράλληλα λίγα μόλις μέτρα από την θάλασσα. Με μια λέξη παράδεισος.  Αποβιβαζόμαστε από το αεροπλάνο, παίρνουμε τις βαλίτσες και ξεκινάμε για το ξενοδοχείο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, όλοι καθόμαστε αμίλητοι και κοιτάμε το τοπίο. Πράγματι είναι ζούγκλα! Αν δεν το δει κάποιος δεν μπορεί να το πιστέψει.

Φθάνουμε στην παραλία PantaiKokό που ήταν το ξενοδοχείο μας  και με ανυπομονησία περιμένουμε να μας πάνε στα δωμάτια. Δύο σπιτάκια, κολλητά το ένα στο άλλο, μέσα στα δέντρα, με θέα την θάλασσα. Η απόλυτη γαλήνη! Καλούμε ταξί και πάμε στην πρωτεύουσα του νησιού, την Kuah, να νοικιάσουμε αυτοκίνητο και να αρχίσουμε την περιήγηση μας στο νησί. Στην πλατεία της πόλης, υπάρχει ένα τεράστιο άγαλμα αετού και ένα μεγάλο πάρκο, όπου κάθονται οι ντόπιοι και διηγούνται τους θρύλους και τις ιστορίες του νησιού. Παίρνουμε το δρόμο για την παραλία PantaiTengah,να κάνουμε την πρώτη μας βουτιά και να πιούμε ένα καφέ.

Η PantaiTegnah είναι μια από τις πιο ήσυχες παραλίες, με ολόλευκη άμμο και ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα.  Εδώ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να απολαύσεις το μαγευτικό τοπίο, παρέα με ένα φυσικό χυμό από μάνγκο. Γυρνάμε στο ξενοδοχείο και να σου οι μαϊμούδες, στην άκρη του δρόμου να ξεψειρίζονται και να παίρνουν πόζες για μια φωτογραφία! Από το μπαλκόνι του δωματίου, της βλέπουμε στα δέντρα να τρώνε και να πηδάνε από κλαδί σε κλαδί, ρίχνοντας και τις ματιές του σε εμάς. Ωστόσο, θέλουν προσοχή όπως τονίζουν συνεχώς και οι άνθρωποι του ξενοδοχείου, γιατί αν ξεχάσεις παράθυρο ανοικτό ή πόρτα, έχουν εισβάλλει μέσα και έχουν πάρει ότι είναι εκτεθειμένο.

Τα βράδια, επιλέγουν να κρύβονται στο δάσος ή να περνάνε την ώρα τους κάτω από τα σπιτάκια, προκειμένου να κοιμηθούν ήσυχα και να προστατευτούν από την βροχή. Και σε αυτό το νησί, δεν μιλάμε απλά για βροχή. Μόλις πέφτει η νύχτα, θαρρείς και ανοίγουν οι ουρανοί. Αστραπές, βροντές και νερό με τα τουλούμια, που λένε και οι παππούδες μας. Την πρώτη νύχτα νομίζαμε ότι θα ξεριζωνόταν το σπιτάκι και θα συρθεί στη θάλασσα. Το επόμενο πρωί όμως, χαρά θεού, το μεσημέρι συννεφιά, μετά ήλιος, το βράδυ καταιγίδα και πάει λέγοντας. Το τροπικό κλίμα σε όλο του μεγαλείο. Μόνο ο Δημήτρης, ο φίλος και φωτογράφος που ταξιδιωτικού δεν μπόρεσε να το συνηθίσει, συνέχεια κοίταζε τον ουρανό και μονολογούσε πότε θα βγει ο ήλιος να μαυρίσει. Όταν ξεπρόβαλλε όμως από τα σύννεφα έκαιγε τόσο πολύ, που δεν μπορούσες να σταθείς.

Η πιο ωραία παραλία στο Λανγκάουι είναι η PantaiTanjungRhu. Η χρυσή άμμος, τα τιρκουάζ  νερά και τα καταπράσινα νησάκια απέναντι σε συνεπαίρνουν, με τους αετούς να πετούν λίγες δεκάδες μέτρα πάνω σου, κάνοντας κύκλους γύρω γύρω! Μόνο τυχαία δεν βρίσκεται εκεί το εκπληκτικό «FourSeasonsResort»,με τις σουίτες των 200 και 300 τ.μ. πάνω στην άμμο και τα εντυπωσιακά beachbarsκαι εστιατόρια. Μια ακόμη εκπληκτική παραλία είναι και αυτή του ξενοδοχείου «PantaiTelukDatai», αλλά είναι ιδιωτική και απευθύνεται μόνο σε όσους μένουν στο πολυτελές θέρετρο. Η διαμονή σε αυτά τα δύο ξενοδοχεία ξεκινά από 500 ευρώ τη βραδιά και φθάνει έως και κάτι χιλιάδες ευρώ.

Μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες, είναι να νοικιάσεις ένα σκάφος με οδηγό (περίπου 15 ευρώ το άτομο για 4 ώρες), να κάνεις το γύρο των νησιών και να δεις από κοντά όλες τις παραλίες και τα δέντρα εκατομμυρίων ετών που τις σκιάζουν. Να περάσεις ανάμεσα από τα δέντρα Μangroves, τα οποία έχουν τις ρίζες τους μέσα στο νερό και να θαυμάσεις τα μικρά ψαροχώρια που ξετρυπώνουν σε κάθε σημείο. Να πας στην λίμνη, πίσω από το νησάκι  PulauDayangBunting, το οποίο από μακριά μοιάζει σαν έγκυο γυναίκα ξαπλωμένη!

Επειδή όμως, στο Λανγκάουι έχουμε πάει για χαλάρωση, αυτό που άξιζε πραγματικά ήταν όταν ο οδηγός του σκάφους μας άφησε σε μια ερημική παραλία, μήκους μόλις 10 μέτρων! με τους κοκοφοίνικες να μας κάνουν σκιά και τα καταπράσινα νερά να δροσίζουν τα κορμιά μας. Πραγματικά νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε άλλο κόσμο, σε ένα ονειρικό τοπίο που δεν θέλεις να αποχωριστείς ποτέ. Μια καλή επιλογή είναι και το νησάκι PulauKok, με τους εκατοντάδες αετούς και την παραλία Boccia με τα φοινικόδεντρα (γνωστή από την διαφήμιση του Baccardi).

Το Λανγκάουι δεν έχει μόνο παραλίες. Λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους έχει πλούσιο έδαφος και πολυποικιλία σπάνιων φυτών.Οι καταρράκτες κάτω από την κορυφή του βουνού είναι πανδαισία, όπως και ο ζωολογικός κήπος με τους κροκόδειλους. Το τελεφερίκ που σε ανεβάζει στην κορυφή του βουνού, προσφέρει μαγευτική θέα, βρίσκεται στα 705 μέτρα και βλέπεις ακόμα και την Ταϊλάνδη, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή. Στο νησί αυτό μπορείς να νιώσεις αν έχεις την περιπέτεια μέσα σου και ΡοβινσώναςΚρούσος, , αλλά οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Θέλει πολύ προσοχή αν βγεις εκτός κεντρικών δρόμων, καθώς η βλάστηση είναι πυκνή και τα ζώα που συναντάς άγνωστα. Για παράδειγμα, σε πισίνα διπλανού ξενοδοχείου «βούτηξε»  σαύρα 2 μέτρων! και ήρθε η πυροσβεστική για να τη βγάλει. Όπως μας έλεγαν βέβαια οι ντόπιοι είναι ακίνδυνες, αλλά φανταστείτε να δείτε ένα τέτοιο ερπετό μπροστά σας.

Όσον αφορά το φαγητό, είναι θεσπέσιο. Υπάρχουν εστιατόρια για όλα τα γούστα και φυσικά οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Αυτό που δεν πρέπει να χάσει κανείς όμως, είναι να φάει σε καντίνα και ειδικότερα στην «Wonderland». Το προτείνουν όλοι οι ταξιδιωτικοί οδηγοί στο κόσμο και πιστέψτε με αξίζει. Το φαγητό είναι εκπληκτικό, σαφώς ακίνδυνο και έχουν ότι ψάρια φαντάζεστε σε οποιαδήποτε γεύση. Και η τιμή! 4 άτομα με δεκάδες πιάτα μπροστά τους και ποτά, μόλις 20 ευρώ συνολικά.

Κουάλα Λουμπούρ

Αφήσαμε την πρωτεύουσα της Μαλαισίας για το τέλος. Η Κουάλα Λουμπούρ ή KL όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι είναι μια ολοζώντανη πόλη, πολυπληθής, με τεράστιους ουρανοξύστες, μοντέρνα καφέ, μπαρ και εστιατόρια, δεκάδες εμπορικά κέντρα, τζαμιά σύγχρονης αρχιτεκτονικής καιγραφικές γειτονιές. Το κλίμα είναι ζεστό και υγρό, με τις συχνές βροχές να συντηρούν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Το σήμα κατατεθέν της πόλης, είναι οι γνωστοί δίδυμοι πύργοι Petronasμήκους 490 μέτρων. Μπορείτε να ανεβείτε ως τον 41ο όροφο στην γέφυρα που τους ενώνει και να απολαύσετε την εκπληκτική θέα. Στους δρόμους γύρω από τους πύργους, συγκεντρώνεται τα βράδια ο περισσότερος κόσμος, λόγω της έντονης νυχτερινής ζωής.

Στην πλατεία MerdekkaSquare, την Πλατεία Ανεξαρτησίας δηλαδή, τοποθετήθηκε τον Αύγουστο του 1957 ο μεγαλύτερος ιστός σημαίας στον κόσμο, αυτός της Μαλαισίας. Μέχρι τότε, η πόλη άνηκε στους Άγγλους και στο χώρο μπροστά από την πλατεία, υπάρχει ακόμα το γήπεδο κρίκετ αλλά και η παλιά βρετανική λέσχη. Λίγο έξω από την Κουάλα Λουμπούρ βρίσκεται η πίστα του Σεπάγκ, εκεί όπου γίνονται οι αγώνες Formula 1 και GP.

Στο κέντρο της πόλης όμως, χτυπά η καρδιά της KL. Μεγαλοπρεπείς δρόμοι, καταστήματα γνωστών οίκων μόδας, εστιατόρια με αστέρια Michelinκαι 66 εμπορικά κέντρα, το ένα πιο μεγάλο από το άλλο. Το Ρavillion όμως είναι αυτό που κυριαρχεί. Ένα τεράστιο εμπορικό, το οποίο το 2009 είχε ψηφιστεί ως το καλύτερο παγκοσμίως. Εδώ το shopping κυριαρχεί. Οι γυναίκες μπορούν να νιώσουν ότι βρίσκονται στον παράδεισο τους. Ακόμα και οι άντρες που αποφεύγουν τη συγκεκριμένη διαδικασία εδώ θα ενδώσουν και θα θέλουν να αγοράσουν τα πάντα.  Όσο για τις τιμές, σοκαριστικά χαμηλότερες από τις δικές μας.

Ανατολικά βρίσκεται η Chinatownμε τα κόκκινα φώτα και την νυχτερινή αγορά. Η συγκοινωνία είναι η καλύτερη επιλογή για να μετακινηθείς στην KL.Υπάρχουν στάσεις παντού, ακόμα για την πιο μικρή διαδρομή και τα εισιτήρια κοστίζουν μόλις 0,20 λεπτά. Στην Chinatown αξίζει να έχεις χρόνο, υπομονή και να σου αρέσουν τα παζάρια. Εδώ μπορείς να βρεις την τέλεια απομίμηση σε ότι μπορείς να φανταστείς, αλλά απαιτείται πολύ παζάρι πριν την αγορά.

Αν έχετε λίγο χρόνο πέρα από ψώνια, καφέ και φαγητό, αξίζει ο κόπος να πάτε μέχρι το BatuCaves και να δείτε τις σπηλιές. Για να φτάσετε βέβαια, πρέπει να ανεβείτε 272 σκαλιά και να περάσετε ανάμεσα από δεκάδες μαϊμούδες που μπερδεύονται στα πόδια σας, έτοιμες να αρπάξουν οτιδήποτε φαγώσιμο κρατάτε στα χέρια σας. Στην κάτω είσοδο δεσπόζει ένα άγαλμα 40 μέτρων, το οποίο και θεωρείτε ιερό για τους ινδουιστές. Μέσα στα τρία σπήλαια, υπάρχουν πορσελάνινα αγάλματα διαφόρων θεοτήτων. Οι σπηλιές ανακαλύφθηκαν το 1892, αλλά τολμούμε να πούμε ότι έχουν γίνει ξεκάθαρα τουριστική ατραξιόν. Μια ακόμα ωραία εκδρομή είναι το Εθνικό Πάρκο και οι καταρράκτες, στους οποίους μπορείς και να κολυμπήσεις.

Η Κουάλα Λουμπούρ είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρων πόλη. Μια σύγχρονη μεγαλούπολη, που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς χωρίς να χάνει το μυστηριώδης ύφος της. Μετά το Λανγκάουι, είναι η τέλεια επιλογή για την ομαλή προσαρμογή στους ρυθμούς της δύσης.

Tips

Πώς να πάτε-κόστος:

Μπορείτε να κλείσετε το πακέτο μέσω πρακτορείου όπως προτείνουν και οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί, ωστόσο αν έχετε ταξιδέψει αρκετά και νιώθετε εμπιστοσύνη και ασφάλεια με τον εαυτό σας, η καλύτερη επιλογή είναι να κάνετε τις κρατήσεις μόνοι σας. Θα βρείτε πολύ χαμηλότερες τιμές και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Τα αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων κοστίζουν (ανάλογα μετην περίοδο του χρόνου και πότε θα κάνετε κράτηση) γύρω στα 850-900 ευρώ. Διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο ξενοδοχείου 4 αστέρων κοστίζει 60-90 ευρώ στο Λανγκάουι και 40-70 στην Κουάλα Λουμπούρ. Για φαγητό, μικροέξοδα και μεταφορικά θα χρειαστείτε 20 – 30 ευρώ το άτομο την ημέρα.

Εμείς, ταξιδέψαμε με GulfAirμέσω Μπαχρέιν για Κουάλα Λουμπούρ και μετά Λανγκάουι με Air Asia. Μείναμε 6 νύχτες σε deluxechalet στο «Berjaya Langawi SpaResort» του Λανγκάουι με πρωινό και 3 γεύματα και 3 νύχτες στην KL, στο ξενοδοχείο «DorsettRegency» με πρωινό. Το κόστος όλου του ταξιδιού με αρκετά ψώνια, στοίχισε κατ’ άτομο περίπου 1.500 ευρώ.

Για κρατήσεις σε ότι αφορά τη διαμονή μια από τις καλύτερες επιλογές είναι το www.booking.com και ο αντίστοιχος ΕΟΤ της Μαλαισίας. Είναι πολύ εξυπηρετικοί σε ότι και αν ζητήσεις.


Τι να κάνετε:

(Λανγκάουι)

Να πάτε στους καταρράκτες και να ανεβείτε με το τελεφερίκ στην κορυφή του βουνού

Να φάτε οπωσδήποτε σε καντίνα

Να αγοράσετε μπατίκ

Να νοικιάσετε αυτοκίνητο (κόστος περίπου 15 ευρώ την ημέρα) και τιμή λίτρου βενζίνης  0,28 λεπτά!

Να νοικιάσετε σκάφος για μια ημέρα (με οδηγό 60 ευρώ συνολικά)

Να πάτε στις παραλίες «PantaiTanjungRhu», «PantaiGenang», «PantaiTengah» και σε ερημικές με σκάφος

Να κάνετε παραδοσιακό μαλαισιανό μασάζ

(Κουάλα Λουμπούρ)

Να επισκεφτείτε τους Petronas και το εμπορικό κέντρο Pavillion

Να πάτε στις σπηλιές BatuCaves με το χρυσό άγαλμα 40 μέτρων

Να κάνετε μια βόλτα στο εμπορικό του ξενοδοχείο Ritz Carlton

Ο καλύτερος καφές είναι στο «cafeIlly»έξω από το Pavillion

Να κάνετε βόλτα με το ανοικτό λεωφορείο, να δείτε την πλατεία ανεξαρτησίας και όλη την πόλη

Να πάτε στην ChinaTown. To παζάρι εδώ απαιτείται σε ότι και αν αγοράσετε


Χρήσιμες συμβουλές

Το νόμισμα της Μαλαισίας είναι το RΙM ή Ρίνγκιτ. Η αντιστοιχία με το ευρώ είναι 1 προς 4RIM.

Οι Έλληνες επισκέπτες δεν χρειάζονται βίζα. Θα χρειαστεί όμως να συμπληρώσετε μία φόρμα με τα στοιχεία σας κατά τη διάρκεια της πτήσης, την οποία και θα ζητήσουν στην επιστροφή.

Η οδήγηση γίνεται από δεξιά και απαιτείτε να έχετε διεθνές δίπλωμα για να μπορέσετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο. ( Η οδήγηση από δεξιά, τελικά είναι πολύ εύκολη).

Συνήθως σε τέτοιες χώρες απαιτούνται κάποια εμβόλια, γι αυτό είναι καλό πριν ταξιδέψετε να επικοινωνείτε με την νομαρχία.

Στο Λανγκάουι δεν θα χρειαστείτε πάνω από 200-300 ευρώ το άτομο για μια εβδομάδα, με ψώνια και πλούσια ζωή. Σε ένα καλό εστιατόριο το κόστος κατ άτομο (με ποτό) είναι περίπου 10-12 ευρώ.

Η Κουάλα Λουμπούρ έχει τα φθηνότερα 5αστερα ξενοδοχεία παγκοσμίως, ωστόσο και τα τετράστερα είναι εντυπωσιακά. Προτιμήστε να μείνετε κοντά στο κέντρο.

Υπάρχουν σε όλη την πόλη 66 εμπορικά κέντρα με το Pavillion να έχει ψηφιστεί ως το καλύτερο του κόσμου για το 2009.

Στην KL μετακινηθείτε με τα μέσα μεταφοράς. Είναι γρήγορα, πάμφθηνα και πάνε σε κάθε γωνιά της πόλης. Ένα εισιτήριο στο monorail κοστίζει 0,20 λεπτά. Αν θέλετε να πάρετε ταξί, απαιτείστε η τιμή να καθοριστεί με το ταξίμετρο. Είναι κατά 1/3 πιο φθηνό από την τιμή που προτείνουν οι ταξιτζήδες. Υπάρχουν δεκάδες εστιατόρια και καφέ. Σε ένα καλό εστιατόριο το κόστος κατ΄ άτομο είναι περίπου 15 ευρώ. Ο καπουτσίνο και το freddo!κοστίζουν 2 ευρώ.

* Σημείωση: Οι τιμές διαμονής, εισιτηρίων κλπ. που αναφέρονται, ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Κείμενο: Λουκάς Παπαλάμπρος

Φωτό: Δημήτρης Μερμερελής

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b