MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μια μέρα στον Ελληνικό Κόσμο: Αρχαιολογία 3D!

Το Κέντρο πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, στην οδό Πειραιώς 254, είναι ένα εξαιρετικό σύμπλεγμα κτηρίων, μέσα στο οποίο υπάρχουν οι ωραιότερες θεατρικές αίθουσες που έχω δει. Ειδικά η μεγάλη, στην οποία είδα πρόσφατα τη «Λωξάντρα» είναι πραγματικά εκπληκτική! Όμως ο Ελληνικός Κόσμος περιλαμβάνει και εξαιρετικούς χώρους για διαδραστικές εκθέσεις, με ιστορικό κυρίως περιεχόμενο, τις οποίες κυρίως επισκέπτονται παιδιά, αλλά θα έπρεπε να τις παρακολουθούν και μεγαλύτεροι.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Τα αρχαιολογικά μνημεία, ειδικά της αρχαίας Ελλάδας, όσο καλά διατηρημένα και να είναι, δεν μπορούν να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη μορφή των αρχαίων πόλεων. Αυτό γιατί έχουν μείνει μόνο σπαράγματα από τα οικοδομήματα της αρχαιότητας, που εκτός του ότι έχουν γκρεμισθεί, έχουν παράλληλα και ξεβάψει. Μία καλή εικόνα για το πώς είναι τα αρχαία κτήρια δίνουν αρχαιολογικά βιβλία που περιέχουν αναπαραστάσεις των αρχαίων μνημείων και όποιος έχει δει τέτοιες εικόνες, καταλαβαίνει πόσο διαφορετική ήταν ας πούμε η Ακρόπολη όταν χτίστηκε σε σχέση με τη σημερινή. Όμως ακόμα και οι εικόνες αυτές δεν δίνουν τόσο συνολική εικόνα, όσο μια τρισδιάστατη αναπαράσταση, σαν αυτές που πρσφέρει, με τη συνδρομή μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας ο Ελληνικός κόσμος.

Με αυτό δεν θέλω να πω ότι μπορούν οποιεσδήποτε ψηφιακές αναπαραστάσεις να υποκαταστήσουν τα πραγματικά μνημεία, που είναι το real thing, αλλά εφόσον κάποιος πρώτα επισκεφθεί τους αρχαίους χώρους, μπορεί να συμπληρώσει την εικόνα με το να παρακολουθήσει τις έξοχες αναπαραστάσεις του Ελληνικού Κόσμου.

Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από την επίσκεψή μου στη Θόλο, ένα υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας που εγκαινιάσθηκε το 2006. Μέσα εκεί ο θεατής κάθεται, όπως σε έναν κινηματογράφο και χωρίς να φοράει 3D γυαλιά παρακολουθεί σε τρισδιάστατες εικόνες την Αρχαία αθηναϊκή αγορά, αλλά και την αρχαία πόλη της Μιλήτου. Ιδίως η δεύτερη είναι πάρα πολύ καλά φτιαγμένη αναπαράσταση, τελευταίας τεχνολογίας και νομίζεις ότι έχεις μπει στον αρχαίο κόσμο. Μοιάζει λίγο με χρονομηχανή ο θόλος. Πραγματικά, είναι ένας εύκολος και ευχάριστος τρόπος να αποκτήσεις αρχαιολογικές γνώσεις για τον πιο σημαντικό- νομίζω- πολιτισμό της αρχαιότητας.

Ο Ελληνικός Κόσμος είναι το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και εγκαινιάστηκε το 1998. Έχει καθιερωθεί ως ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ.

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου» (http://edu.ime.gr/). Έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό-Εκπαιδευτικό Τμήμα του ΙΜΕ. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

«Καλοκαίρι στην πόλη» 2011- Η εναλλακτική καλοκαιρινή «κατασκήνωση»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το νέο καλοκαιρινό πρόγραμμα του ιδρύματος του Ελληνικού Κόσμου, «Καλοκαίρι στην πόλη» το οποίο απευθύνεται σε παιδιά 5 έως 12 ετών, στα οποία προσφέρει μια ψυχαγωγική και ενημερωτική εμπειρία.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται για δωδέκατη χρονιά και αρχίζει στις 20 Ιουνίου και περιλαμβάνει 4 δεκαήμερα και 1 πενθήμερο.

Το φετινό «Καλοκαίρι στην πόλη» περιλαμβάνει διαφορετικές θεματικές ενότητες, με ξεχωριστές δραστηριότητες καθεμία, προσφέροντας στα παιδιά και τους γονείς τη δυνατότητα επιλογής. Φέτος για πρώτη φορά, μετά τα 4 δεκαήμερα του καλοκαιριού ακολουθεί ένα πενθήμερο (5 έως 9 Σεπτεμβρίου) με στόχο να αποχαιρετίσουν τα παιδιά το καλοκαίρι και να μπουν ομαλά στη φθινοπωρινή περίοδο.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν διακεκριμένοι συνεργάτες. Στο πρώτο δεκαήμερο με τίτλο «Ζητούνται καλλιτέχνες…» συμμετέχει ο ζωγράφος κ. Κώστας Πανιάρας, στο δεύτερο δεκαήμερο με τίτλο «Όλου του κόσμου οι μύθοι ας γίνουν τώρα παραμύθι!» η κα Ελένη Σβορώνου, φιλόλογος, συγγραφέας, Υπεύθυνη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF, στο τρίτο δεκαήμερο «Ζητούνται καλλιτέχνες…» ο εικαστικός και εκπαιδευτικός κ. Χαράλαμπος Δαραδήμος, στο τέταρτο δεκαήμερο «Όλου του κόσμου οι μύθοι ας γίνουν τώρα παραμύθι!» η κα Σοφία Γιαλουράκη, αρχαιολόγος, εκπαιδευτικός και βραβευμένη συγγραφέας καθώς και η κα Εύη Πίνη, αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού και συγγραφέας, ενώ στο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου συμμετέχει η κα Εύη Πίνη.

Στο «Καλοκαίρι στην πόλη», επί δέκα ημέρες, από Δευτέρα έως και Παρασκευή (χωρίς τα Σαββατοκύριακα), τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε μία εναλλακτική κατασκήνωση στους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου». Από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα, συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια που συνθέτουν ένα πολυθεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Εντός του «Eλληνικού Kόσμου» τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις προβολές Εικονικής Πραγματικότητας και τις εκθέσεις, να αγαπήσουν το περιβάλλον, να πραγματοποιήσουν ανασκαφές, να «ταξιδέψουν» με την τριακόντορο, πιστό αντίγραφο ενός αρχαίου ελληνικού καραβιού σε φυσικό μέγεθος, αλλά και να ασχοληθούν με θέματα όπως η μυθολογία, η μουσική, το θέατρο, τα αρχαία νομίσματα, η ελληνική παράδοση και ιστορία, τα μαθηματικά, η αστρονομία και το κουκλοθέατρο. Τα παιδιά ολοκληρώνουν το δεκαήμερο με μια εορταστική εκδήλωση, όπου παρουσιάζουν στους γονείς τους διάφορα «δρώμενα» που έχουν προετοιμάσει κατά τις δέκα δημιουργικές ημέρες τους στον «Ελληνικό Κόσμο».

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Α΄ δεκαήμερο: 20 Ιουνίου – 1 Ιουλίου

«Ζητούνται καλλιτέχνες…» με τη συμμετοχή του κ. Κώστα Πανιάρα

Β΄ δεκαήμερο: 4 Ιουλίου – 15 Ιουλίου

«Όλου του κόσμου οι μύθοι ας γίνουν τώρα παραμύθι!» με τη συμμετοχή της κας Ελένης Σβορώνου

Γ΄ δεκαήμερο: 18 Ιουλίου – 29 Ιουλίου

«Ζητούνται καλλιτέχνες…» με τη συμμετοχή του κ. Χαράλαμπου Δαραδήμου

 

Δ΄ δεκαήμερο: 22 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου

«Όλου του κόσμου οι μύθοι ας γίνουν τώρα παραμύθι!» με τη συμμετοχή της κας Σοφίας Γιαλουράκη και της κας Εύης Πίνη

Πενθήμερο πρόγραμμα: 5 Σεπτεμβρίου – 9 Σεπτεμβρίου

«Μια ανάσα πριν από το φθινόπωρο…» με τη συμμετοχή της κας Εύης Πίνη


Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες για το «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» μπορείτε να μπείτε και στο http://summer.hellenic-cosmos.gr/

Περισσότερα από Δραστηριότητες
VIMA_WEB3b